9 שופטי בג"ץ הכריעו אמש (ראשון) בעתירות שהוגשו נגד "חוק טבריה" - וקבעו שמקורבו של דרעי ויו"ר הוועדה הקרואה בטבריה, בועז יוסף, לא יוכל להתמודד בעיר טבריה בבחירות הקרובות לרשויות המקומיות.

לקריאת ההחלטה המלאה - לחצו כאן

הביקורת נגד החוק הייתה שהוא פרסונלי וקודם עבור יוסף. יוסף מכהן כיו"ר הוועדה הקרואה של העיר טבריה, והחוק אפשר לו להתמודד בבחירות על ראשות העירייה בבחירות הקרובות בסוף אוקטובר. לקראת סוף הדיון המליצו השופטים לבועז יוסף לא להתמודד בבחירות הקרובות לעיריית טבריה - אך הוא סירב.

השופט סולברג, שמשקף את עמדת רוב הרכב השופטים אמר: "ביקשתי מחבריי לשקף את עמדת רוב ההרכב לפיה התיקון לחוק הבחירות המקומיות לא יחול על מערכת בחירות הנוכחית, נכון למה שיהיה נכון מבחינת מר בועז יוסף להודיע שהוא לא יגיש מועמדת, כנראה שמוטב עכשיו להשלים עם התוצאה ולמצות באופן הזה את המלצתנו, לפי העמדה המתגבשת אצלנו ואם כך יחליט מר בועז יוסף לעשות העותרים יבואו על סיפוקם בגדרי העתירות תוך כדי שמירת זכויות לעתיד".

הנשיאה חיות אמרה במהלך הדיון: "החוק הוא פרסונלי כי הוא תפור למידותיה של הבחירות בטבריה. ומי לנו כחברי הכנסת שאומרים את הדברים בפה מלא. הוא (יוסף) פעל במובנים רבים בלי אופוזיציה ולכן יש לו יתרון על המועמדים - וזה לא כמו ראש רשויות אחרים שצריכים לעמוד מחדש לבחירת התושבים בבחירות". 

השופטת ברון אמרה גם היא: "החוק תפור למידות מבחינת העיתוי שלו. כי יש רק אדם אחד שנכנס למשבצת בעיתוי הזה". גם השופט עוזי פוגלמן הצביע על בעייתיות החוק: "השלטון המרכזי התערב בזכותם של תושבי טבריה והקנה לו יתרון".

בעקבות החלטת בג"ץ, באופוזיציה מיהרו להגיב - לעומת הקואליציה ששותקים עד כה. שר המשפטים לשעבר גדעון סער שיתף סרטון של דבריו מההצבעה על החוק במליאה, וכתב: "טוב, אמרתי לכם בדיוק מה יקרה. ככה זה כשמתעקשים על חוקים מושחתים". חברתו למפלגה, חה"כ אורית פרקש הכהן כתבה: "פסק דין ראוי וחשוב של בג"ץ נגד חוק טבריה - חוק מושחת". 

גם יו"ר מפלגת העבודה מרב מיכאלי שיבחה את ההחלטה וטענה כי היא "חכמה". "טוב עשה בית המשפט העליון שעצר את החוק המושחת והפרסונלי הזה והבהיר לממשלה באופן חד וחלק - לא ניתן לשנות את חוקי המשחק, אחרי שהמשחק כבר התחיל. עוד הוכחה שאסור לנהל שום משא ומתן עם הקואליציה על הדמוקרטיה. בממשלת הקומבינות הזאת חייבים להיאבק בכנסת, ברחובות ובבית המשפט. רק ככה ננצח", כתבה מיכאלי.

חברה למפלגה של מיכאלי, חה"כ גלעד קריב, הוסיף גם הוא: יש שופטים בירושלים ובין אם הם שמרנים ובין אם הם אקטיביסטים - הם לא מוכנים להכשיר שחיתות ושינוי כללי משחק באמצע מערכת בחירות. זו הסיבה שיריב לוין רוצה להשתלט על תהליך מינוי השופטים. לא מעניינת אותו העמדה השיפוטית, מעניינת אותו השאלה אם השופטים יהיו שפוטים של הממשלה והקואליציה". חה"כ לזימי הוסיפה: "חוק טבריה הוא חוק מושחת ומשחית, בית המשפט הראה היום את המשמעות של איזונים ובלמים אל מול חקיקה שפוגעת בציבור ובמערכת". 

במפלגת יש עתיד הצטרפו לתשבחות לבג"ץ ולמתקפה על הממשלה. חברת הכנסת דבי ביטון כתבה כי "יש שופטים בירושלים", וחה"כ שלי טל מירון אמרה כי "הממשלה ניסתה לתפור פה חוק למידותיו של אדם אחד. אבל מה לעשות, לא הלך להם". עוד היא הוסיפה: "פסיקה חשובה של בג"ץ ששמה גבול לחקיקה הפרסונאלית של הממשלה הזו. דמוקרטיה היא של כולם, לא רק של מקורבים".

בועז יוסף, ראש הוועדה הקרואה בטבריה
בועז יוסף, ראש הוועדה הקרואה בטבריה

בייעוץ המשפטי של הכנסת התנגדו לפסילת החוק, וטוענים שאין הוא פוגע בשוויון בין המועמדים. "מותר לאדם להתמודד  בבחירות גם אם יש לו יתרון מוקדם על מועמדים אחרים", טען עו"ד יצחק ברט מהייעוץ המשפטי של הכנסת. "תפקיד הבוחרים לשקול את זה - ולבחור".

בתחילת החודש החוק אושר בקריאה שלישית בכנסת ומיד לאחר מכן הוגשה עתירה נגדו. עו"ד שני אילוז ואביב יצחק, ששניהם מתמודדים בבחירות על ראשות עיריית טבריה, הם אלה שהגישו את העתירה יחד עם התנועה לטוהר המידות, תנועה ישראלית והתנועה לאיכות השלטון.

עוה"ד שני אילוז, מתמודדות לראשות עיריית טבריה (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
עוה"ד שני אילוז, מתמודדות לראשות עיריית טבריה | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עמדת היועמ"שית לקראת העתירה הייתה שיש לדחות את החוק במתכונתו הנוכחית. בהרב-מיארה הסבירה כי אין להחיל את החוק בבחירות הקרובות, וכן שבהמשך יש לבחון את החוקתיות שלו, או שמא להוסיף לו הסדרים שיתנו מענה לבעיות הטמונות בו.