חקיקת המהפכה המשפטית נמשכת: מליאת הכנסת אישרה הלילה (בין שני לשלישי) בקריאה ראשונה את החוק לביטול עילת הסבירות - ברוב של 64 ח"כים מול 56. חברי האופוזיציה זעמו, וצעקו לעבר הקואליציה "בושה". מנגד, בקואליציה בירכו, וקראו "לחוקק את הרפורמה כולה". שר המשפטים לוין הוסיף: "התקדמנו".

ברוב של 64 - אושר החוק לביטול עילת הסבירות
מליאת הכנסת, הלילה

דקות בודדות לפני ההצבעה, החל עימות במליאה. לוין הזמין את לפיד למשרדו כדי לדון בהסכמות על הרפורמה, ואמר כי "לא צריך את בית הנשיא". מנגד, ראש האופוזיציה השיב: "תעצור את החקיקה ואבוא".

לקראת "יום השיבוש" שיחול היום, מארגני המחאה התייחסו לאישור החוק במליאה - ותקפו: "זה הזמן לפעול, חלון הזדמנויות קצר לעצירת הדיקטטורה. מדינת ישראל נמצאת באחד מרגעיה הקשים, הדיקטטורה על הגדרות, החוק הקיצוני לביטול עילת הסבירות הוא המפתח שיכול לפתוח את דלת הדיקטטורה, הוא יאפשר את פיטורי היועמ"שית, מינויים הזויים ובהמשך הרס מוחלט של הדמוקרטיה הישראלית".

ברוב של 64 - אושר החוק לביטול עילת הסבירות
ברוב של 64 - אושר החוק לביטול עילת הסבירות

כל העדכונים - דקה אחר דקה

01:02: שר המשפטים לוין בירך: "התקדמנו". 

01:02: ראש האופוזיציה לפיד: "כמו גנבים בלילה העבירה הממשלה את החוק - והוכיחה ששום דבר לא מעניין אותה חוץ מחוקי שחיתות אנטי-דמוקרטיים".

ברוב של 64 - אושר החוק לביטול עילת הסבירות
ברוב של 64 - אושר החוק לביטול עילת הסבירות

00:46: כל חברי הקואליציה הצביעו בעד, כל חברי האופוזיציה הצביעו נגד.  הקואליציה מחאה כפיים, האופוזיציה צעקה "בושה" במליאה.

00:45: אושר החוק בקריאה ראשונהלפיד וחברי מפלגתו דפקו על השולחנות במליאה וצעקו "בושה".

00:16: שר המשפטים לוין במליאה לפני ההצבעה: "מצב כזה שבו שלושה שופטים שמים את מה שסביר בעיניהם, את עמדתם האישית, הסובייקטיבית והפוליטית - הוא מצב שאין לקבלו. זה מצב שחותר תחת הבסיס של המשטר הדמוקרטי".

00:11: הדילמה שמחכה אחרי ההצבעה: בסביבת נתניהו מתלבטים מה לעשות לאחר אישור החוק בקריאה ראשונה. בין האפשרויות שנבחנות: חזרה לבית הנשיא לימים בודדים עם דד-ליין שיאפשר לחוקק במושב הנוכחי, או ריכוך חד-צדדי.

23:35: עשרות חברי סגל וסטודנטים מהאוניברסיטה העברית הדליקו כתובות אש מול הכנסת עם הכיתוב: "לא סביר". ממחאת הסטודנטים והסטודנטיות נמסר: "ברגעים אלה הכנסת מאשרת בקריאה ראשונה את ביטול הסבירות, וממשיכה להצעיד אותנו בצעדי ענק למדינה לא סבירה. מחר חובה לצאת לרחוב".

23:08: היועמ"שית גלי בהרב-מיארה הגיעה להצגה של החאן ללא אבטחה בבית ציוני אמריקה שבתל אביב וזכתה למחיאות כפיים סוערות מהקהל.

22:15: השר קרעי ל"פגוש את העיתונות": "היועמ"שית הייתה צריכה להתפטר ביום הראשון. עילת הסבירות מאפשרת לה ולבג"ץ להחליט באופן סלקטיבי. אם העילה היא זו שמפריעה ליועמ"שית ללכת - גם היא תלך".

22:00: חבר הכנסת עידן רול על דבריו של דוד אמסלם, לפיהם "כולם הגיעו רק כי מפגין צפונבון נפגע ליד העין": "מדובר בשר בזוי שזורם לו רעל במקום דם. לא כל עם ישראל אחים, דוד אמסלם לא אח שלי, ובטח לא ציוני".

21:34: בני גנץ ב"פגוש את העיתונות": "עוד לא מאוחר למשוך את החוק. אני בעד הסכמה רחבה, ומה שקורה כרגע קורע את החברה הישראלית. ישראל תנצח בכל המלחמות, המלחמה היחידה שישראל יכולה להפסיד בה - מלחמת אחים".

21:20: בעקבות האירוע במהלכו מפגינים הצליחו להיכנס למשכן הכנסת ולמחות, דוברות הכנסת פרסמה את שמותיהם של חברי הכנסת שהתירו כניסה למפגינים: "נוכח חומרת האירוע חסר התקדים שארע הערב בכניסה למליאה וניסיונו המובהק לפגוע בסדר הציבורי ובהליך הדמוקרטי, שבגינו אף הוגשה תלונה למשטרה מטעם משמר הכנסת - קיים קצין הכנסת, בדיקה שממנה עולה כי חברי הכנסת מירב כהן ונאור שירי הם חברי הכנסת שהזמינו את המתפרעים למשכן. בכנסת מדגישים כי הנושא יטופל גם בוועדת האתיקה מכוח סמכותה על פי החוק".

20:30: הפגנה מתקיימת מחוץ לביתו של יו"ר ההסתדרות.

תהלוכת המחאה כנגד החקיקה מחוץ לכנסת (צילום: N12)
תהלוכת המחאה כנגד החקיקה מחוץ לכנסת | צילום: N12

20:25: חברי כנסת מהאופוזיציה הוצאו מהמליאה לאחר שקראו קריאות לעבר רוטמן.

20:25: השר מיקי זוהר ב"המהדורה המרכזית": "רוצים לרפא את החולי שקיים במערכת המשפטית. יהיו שינויים בחוק, הוא ישתנה בקריאה השנייה ובשלישית. עניין פיטורי היועמ"שית הוא לא על הפרק - השאלה מה יהיה מחר, אם נוכל להגשים מדיניות או שבית המשפט ימשיך לפסול החלטות שלנו". על הצהרת הנשיא ביידן אמר: "מכבדים את ארה"ב אבל צריך להבין שלישראל יש את העצמאות שלה".

20:20: חבר הכנסת בני גנץ בדיון: "מי שיפגע מהתהליך, הוא קודם כל האזרח הקטן. כשהוא ילמד באוניברסיטה מחו"ל, ותוך כדי הלימודים שר החינוך יחליט שהתואר לא יוכר. וכשר האוצר יחליט להחיל באופן מידי קיצוץ במעונות יום ללא התראה. וכשראש עיר יחליט לסגור חנות ללא פיצוי ולבנות במקומה בניין. ומה לגבי המדינה? מחיקת הביקורת השיפוטית תפגע בשלטון החוק, תפתח דלת לשחיתות, ובסופו של יום – היא תפגע באזרח הקטן – שישלם בגדול. נתניהו - שלח את הצוות שלך לבית הנשיא עכשיו".

שלטים נתלו מחוץ לחדרים של ח"כים בקואליציה: "ממשלה לא סבירה"
שלטים נתלו מחוץ לחדרים של ח"כים בקואליציה: "ממשלה לא סבירה"

20:17: יו״ר האופוזיציה לפיד בדיון: "אתם שוברים את החוזה איתנו. נשבעתם לעזור לחלש ולשמור על ביטחון ישראל והחלטתם לשבור את השבועה".

20:16: יו"ר ועדת החוקה חה"כ שמחה רוטמן במליאת הכנסת: "הצעת החוק מאוזנת ושונה משמעותית ממה שהיה צריך. עילת הסבירות היא עילה שבמשך הרבה מאוד שנים מדינת ישראל הסתדרה בלעדיה. באותן שנים אפלות עד לפסק דפי זהב בין השנים 1948 ועד 1980, השמש זרחה כל בוקר - והשמש, תאמינו או לא, שקעה כל ערב. מדינת ישראל באותן שנים אפלות שבהן עילת הסבירות לא הייתה בחיינו העשירה ושגשגה והפכה אור לגויים".

20:00 - החל הדיון על ביטול עילת הסבירות.

19:30: השר דוד אמסלם בדיון על הצעת אי אמון בממשלה: "הם שברו ראשים של חרדים בשבת עם סוסים ופרשים, ושלחו אותם לכל חדרי המיון. אבל פה? חס ושלום. היה איזה אחד נשרט ליד העין, כל רשתות הטלוויזיה הגיעו. למה אחד צפונבון נפצע בעין".

מפגינים מוצאים בכוח ממליאת הכנסת (צילום: חדשות 12)
מפגינים מוצאים בכוח ממליאת הכנסת, היום | צילום: חדשות 12

למרות סגירת המליאה, מפגינים החלו להגיע לכנסת בשעות אחר הצהריים וסולקו בכוח על ידי המאבטחים לאחר שניסו להדביק את עצמם למליאה. נוכח מידע שהגיע אל קצין הכנסת ולפיו יש מי שמתכוונים להפר באופן בוטה את הסדר ביציע הציבור, התקבלה ההחלטה כי לצורך שמירה על הסדר במשכן, שכבר הופר היום בכמה הזדמנויות, ייסגר היציע באופן זמני. כמו כן הורה קצין הכנסת על בדיקת תליית שלטי מחאה אשר נתלו על דלתות חברי כנסת במשכן.

אחרי המעצרים של מפגינים במליאת הכנסת, החלה תהלוכת מחאה מבית המשפט העליון אל משכן הכנסת בהשתתפות מאות בני אדם. רבים ממשיכים להגיע ולהתכנס מחוץ למשכן, המשטרה עצרה 8 מפגינים, אחד מהם נפצע ופונה לבית החולים שערי צדק בירושלים עם פגיעה בגרון. רחוב עזה נחסם לתנועה מחשש שהמחאה תתפשט גם לשם במהלך הערב.

פעילות החזית הורודה סולקו מהכנסת
פעילות החזית הורודה סולקו מהכנסת

בהערכת מצב שהתקיימה היום במשטרה, הוגדר "מסמך תנאים" להפגנות בנתב"ג ביום השיבוש: התנאי הראשון הוא איסור כניסה לאולם הנוסעים בטרמינל 3, והתנאי השני - למחות בשטח שיגודר על ידי המשטרה מבעוד מועד. מדדי ההצלחה שהגדירו במשטרה הם שלא יהיו עיכובים בטיסות, ושכל הנוסעים יגיעו בזמן לנסיעתם.

"ממשלת ישראל פועלת בשוויוניות ובשיקול דעת על פי מדרגים גבוהים ובהתאם להתפתחויות שיקול הדעת של המפקדים בשטח", אמר המפכ"ל קובי שבתאי בהערכת המצב. "זאת, ללא הבדלים או נהלים שונים, בגזרות השונות ועם אפס סובלנות לגבי אירועי אלימות. לגבי פגיעה בשוטרים או פגיעה בסמלי שלטון: על הדברים האלה אנחנו לא נעבור לסדר היום. הצלחה של האירוע מבחינתי זה אפס נפגעים, לא מצד השוטרים ולא מצד המוחים באשר הם".

יו"ר הכנסת אמיר אוחנה בתגובה להחלטה לחסום את מליאת הכנסת: "מגבה ומשבח את קצין הכנסת, משמר הכנסת וסדרני הכנסת שלא נתנו לכנופיית פורעי החוק לחסום ופינו אותם במהירות, בנחישות ובמקצועיות. חברי הכנסת שהזמינו את המתפרעים צריכים לעשות חשבון נפש עמוק. הכנסת לא תהיה איילון".

 

המחאה בנתב"ג (צילום: יוסי זליגר, TPS)
מחאה בנתב"ג, ארכיון | צילום: יוסי זליגר, TPS

מוקדי המחאה העיקריים הצפויים מחר

  • 06:30 קריית שמונה, מתחם ביג 
  • 07:00 חיפה, בית המשפט המחוזי
  • 07:30 אור עקיבא, צומת ברניסקי
  • 08:00 אוניברסיטת ת"א, כניסה ראשית
  • 08:00 ת"א, צומת הפיל
  • 08:00 ראשון לציון, צומת עזריאלי ראשונים
  • 09:00 רמת השרון, צומת הכפר הירוק
  • 10:00 כנס החירום של 'החלוקים הלבנים' מוזיאון תל אביב
  • 10:00 ירושלים, כיכר אגרנט, בית המשפט העליון
  • 11:00 שרונה ת"א, קפלן 26
  • 11:00 ת"א, הפגנה ברחבת בית המשפט ויצמן 1
  • 11:30 גדרה, התחנה המרכזית (הרצל/בילויים)
  • 12:00 רמת גן, צומת עילית
  • 16:00 הפגנה מרכזית בנתב"ג
  • 18:00 בני ראם, צומת מסמיה
  • 18:00 צומת הערבה
  • 18:30 ת"א, שגרירות ארה"ב, הירקון 71
  • 18:30 אילת, מחסום הכניסה לעיר
  • 19:00 עכו, צומת עין המפרץ
  • 19:00 ירושלים, הרצוג/טשרניחובסקי
  • 20:00 הרצליה, צומת קניון שבעת הכוכבים
  • 20:30 קפלן ת"א
  • 20:30 ערד, כיכר הכניסה

 

באירועי השקת מיזם "מחליפים מילה בקהילה, התייחס נשיא המדינה יצחק הרצוג להצבעה הערב ואמר: "בנוגע לסוגייה הפוליטית שמטלטלת אותנו, אני חוזר על דבריי מאתמול, ואומר: אפשר להגיע להסכמה. הפתרון היחיד והפשוט ביותר הוא – לשבת ולדבר".

"בעיצומו של משבר עמוק ומדאיג, המעשה האחראי והמנהיגותי חייב להיות לשבת, לדבר, ולשים את האחדות הישראלית מעל הכול", אמר הנשיא. "מנהיגי הציבור – מהקואליציה ומהאופוזיציה – חייבים להידבר ולאחות את הקרע. וזה צריך לקרות עכשיו".

בעקבות ההצבעה הערב, ראש הממשלה נתניהו העלה סרטון ובו הוא מסביר על תיקון עילת הסבירות לפי סולברג: "זה לא קץ הדמוקרטיה, זה חיזוק הדמוקרטיה. לכן רבים מראשי האופוזיציה ושופטים בכירים תמכו בתיקון עילת הסבירות. גם לאחר התיקון, עצמאות בית המשפט וזכויות האזרח בישראל לא ייפגעו בשום צורה. בית המשפט ימשיך לפקח, הממשלה והשרים לא יוכלו לשקול שיקולים זרים ולפעול בניגוד עניינים. להפך".

במסגרת המחאה נגד המהפכה המשפטית בקבוצת המחאה הדגלים השחורים קראו להפגין הערב מול ביתו של יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד בקריית אונו. "הערב נגיע לביתו של ארנון בר-דוד, יו"ר ההסתתרות", כדי להזכיר לו את ההתחייבות שלו שאם ממשלת החורבן תקדם את ההפיכה המשטרית באופן חד-צדדי הוא ישבית את המשק". 

"הממשלה מקדמת את ההפיכה המשטרית באופן חד -צדדי ודוהרת לדיקטטורה, ואיפה ארנון בר דוד? מסתתר", טענו בדגלים השחורים. "ארנון, זה הזמן לקבל החלטה מנהיגותית באיזה צד של ההיסטוריה אתה רוצה להיות: בצד של ההתנגדות או בצד של הדיקטטורה. בואו הערב בהמוניכם. הביאו אתכם דגל ישראל, מגפון וזמבורה".

הנחיות המשטרה להפגנות מול בתי בכירים

גורמים במערכת אכיפת החוק יאפשרו למפגינים למחות מול בתי פוליטיקאים ובכירים במרחק של לפחות 300 מטרים, למעט מקרים חריגים שקשורים לנסיבות ספציפיות ותחת הרצון לאפשר מחאה, אך גם לאפשר לאדם שגר בבית שסמוך לו מפגינים לשמור על "מרקם החיים", כך שיוכל להיכנס לביתו ולצאת ממנו, שתימנע פגיעה בפרטיות ובשכנים של האדם.

במסגרת ההיערכות, נודע כי פקחים של המשרד להגנת הסביבה "יאכפו רעש", והם יחלקו קנסות במקרה של מעבר על החוק. לפי דרישה של השרה להגנת הסביבה עידית סילמן, פקחים יישלחו לפעולות אכיפה בהפגנות שמתקיימות ליד בתים של נבחרי ציבור, אם הרעש שבהן יהיה גדול מעבר למותר בחוק. כך גם במקרה שבו הרעש יחרוג מהשעות המותרות (לרוב אחרי השעה 23:00).

כתובת אש מול הכנסת שהודלקה על ידי מחאת הסטודנטים (צילום: מחאת הסטודנטים)
כתובת אש מול הכנסת שהודלקה על ידי מחאת הסטודנטים | צילום: מחאת הסטודנטים

בנוגע לאכיפה מול מארגני המחאה, ינסו גורמי האכיפה למצוא כתובת אחת שאליה אפשר יהיה לפנות. בכל הקשור לאחריות על המפגינים יש כוונה לאתר את המארגנים והאחראיים להפגנות, ולמצות איתם את הדין במקרה של הפרת החוק.

בנוסף, על רקע המחאה הצפויה בנתב"ג ובמקומות נוספים, מפכ"ל המשטרה רב-ניצב יעקב שבתאי קיים ישיבת הערכת מצב שבה הדגיש: "משטרת ישראל היא ארגון א-פוליטי שנוהג בצורה שוויונית. נפעל בתוך איזון בין שמירה על זכות המחאה ובין אפס סובלנות להפרות סדר ולפגיעה בסמלי שלטון ולאלימות נגד שוטרים ופגיעה בתשתיות".

המחאה נגד המהפכה המשפטית - בתוך הכנסת 

במהלך דיון שהתקיים הבוקר בוועדת הצעירים בכנסת, בכירים ובכירות בענף ההיי-טק קרעו את חולצותיהם והקריאו "טקסט אשכבה" לענף. פעילים ממחאת ההייטקיסטים מסרו כי הם ביצעו את הטקס "בתגובה על ההצבעה על ביטול עילת הסבירות" שצפויה הערב במליאת הכנסת.

_OBJ

יו"ר ועדת צעירים, חה"כ נעמה לזימי ממפלגת העבודה, אמרה במהלך הדיון: "מחאת ההיי-טק מתריעה כבר חצי שנה מפני אסון שהכלכלה הישראלית כבר סובלת ממנו. גם אובדן השקעות של 70% למשק הישראלי לא מזיז את הממשלה מההפיכה המשטרית שהיא מקדמת מהרגע שעלתה לשלטון".

"היום הוא יום שחור לדמוקרטיה הישראלית, ובו צפויה להתקבל בקריאה ראשונה ביטול עילת הסבירות", הוסיפה חה"כ לזימי. "הקואליציה מקדמת את ההפיכה על טורבו, והאקט של מחאת ההייטקיסטים בוועדה הוא עוד דרישה ליחס, שישמעו אותם, כדי שיוכלו לקבל תגובה שעד היום ענף ההיי-טק לא זכה לו. היום יותר מאי-פעם, לממשלה אכפת רק מעצמה ומהגדלת הכוח שלה ולא מהציבור הרחב".

_OBJ

האזהרה של נגיד בנק ישראל

על רקע התקדמות החקיקה, ואי העלאת הריבית, הנגיד אמיר ירון הזהיר מאי-ודאות בכלכלה הישראלית: "בעקבות קידום השינויים המשפטיים חלה עלייה ברמת אי הוודאות בכלכלה הישראלית כפי שמשתקף בביצוע החסר של שוק המניות ופיחות השקל".

"להמשך אי הוודאות עלולים להיות מחירים כלכליים לא מבוטלים", הוסיף הנגיד ירון. "חשוב להשיב את היציבות והוודאות, ולוודא ששינויי החקיקה יבוצעו בהסכמה רחבה וישמרו על חוזקם ועצמאותם של המוסדות".