נגיד בנק ישראל החליט להשאיר את הריבית ברמתה הנוכחית - 4.75%, ריבית הפריים נותרה בשיעור של 6.25% - כך על פי הודעת בנק ישראל שפורסמה היום (שני). בשוק צופים כי תהיה לפחות עוד העלאת ריבית אחת בחודשים הקרובים - ושתהליך ירידת הריבית יחל במהלך 2024. בנק ישראל ציין בתחזיתו כי היא "נערכה על בסיס תרחיש שבו המחלוקת סביב שינויי החקיקה לגבי מערכת המשפט מיושבת באופן שאינו משפיע על הפעילות הכלכלית מכאן ואילך".

סיקור N12

האם מדובר בעצירת העלאות הריבית - או פסק זמן?

בהודעה על עדכון הריבית, נכתב: "בחודשים האחרונים מסתמנת האטה באינפלציה. לכן, הוועדה החליטה להותיר את הריבית על כנה, אך רואה היתכנות לא מבוטלת להמשך העלאה של הריבית בהחלטותיה הבאות, ככל שסביבת האינפלציה לא תמשיך להתמתן בהתאם למצופה".

בהחלטת בנק ישראל ציינו כי "בתקופה האחרונה אנו עדים לירידה בהיקף הגיוסים להשקעות בחברות סטארט-אפ בישראל. ירידה זו ככל הנראה חזקה מהירידות בהשקעות הסטארט-אפ בעולם, שאף מתאוששות במידה מסוימת בניגוד להשקעות הסטארט-אפ בישראל. אמנם מדדי הפעילות השונים בתעשיית ההיי-טק בישראל מצביעים על התמתנות קלה בלבד, לאחר קצב צמיחה גבוה ב-2022, אך המשך ירידה בהשקעות הסטארט-אפ מהווה סיכון לתחזית הצמיחה".

בבנק ישראל אופטימיים ביחס לתחזית הצמיחה השנה, והעלו את תחזית התוצר ב-0.5% לשנת 2023. עם זאת, התחזית לשנת 2024 נחתכה בשיעור דומה. במקביל לצמיחה, בבנק ישראל צופים כי הגירעון יעמיק: תחזית הגירעון כאחוז מתוצר עלתה ב-0.4% לשנה הקרובה, ו-0.6% ב-2024.

התרחיש הנוכחי שמציג בנק ישראל מתייחס למצב שבו ההתרחשויות הפוליטיות לא משפיעות על הכלכלה הישראלית. במצב אחר, מזהירים בבנק: "סיכון מרכזי הוא ששינויים חקיקתיים ומוסדיים ילוו באחת או יותר מההתפתחויות הבאות: עלייה בפרמיית הסיכון של המדינה שתלווה בפיחות של השקל, פגיעה ביצוא, ירידה בהשקעות המקומיות וביקוש לצריכה פרטית".

ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' (צילום: רויטרס)
"התערבות חקיקתית במנגנוני השוק עלולים להשיג תוצאה לא רצויה". נתניהו וסמוטריץ' | צילום: רויטרס

בנק ישראל הזהיר כי "סיכון מרכזי הוא ששינויים חקיקתיים ומוסדיים ילוו באחת או יותר מההתפתחויות הבאות: עלייה בפרמיית הסיכון של המדינה שתלווה בפיחות של השקל, פגיעה ביצוא, ירידה בהשקעות המקומיות וביקוש לצריכה פרטית".

"לוודא ששינויי החקיקה יבוצעו בהסכמה רחבה"

הנגיד אמר לאחר פרסום ההחלטה כי בבנק ישראל "מעריכים שרמת הריבית הנוכחית היא ברמה מרסנת דיה האמורה לתמוך בירידת האינפלציה ליעדה. הדרך להתכנסות ליעד עודנה ארוכה - אנחנו נמצאים בסביבת סיכונים גבוהה, עם מספר סיכונים כלפי מעלה. בהחלט יתכן שנצטרך להעלות את הריבית בהמשך, ככל שלא נראה את סביבת האינפלציה מתמתנת בקצב המתאים". 

הוא הוסיף: "מגמת האינפלציה כפי שתתבטא בחודשים הקרובים תהיה משמעותית להתבהרות התמונה ודינמיקת האינפלציה. יציבות מחירים היא תנאי הכרחי ליציבות כלכלית. סביבת מחירים יציבה מייצרת ודאות". מאוחר יותר העריך: "נצטרך להשאיר את הריבית ברמה די גבוהה לאורך זמן - וזה כשלעצמו מהווה הידוק מוניטרי ככל שהאינפלציה יורדת".

"בחצי שנה האחרונה חווינו פיחות משמעותי בשקל, שנבע בעיקר מגורמים מקומיים - ופחות מהסביבה הגלובלית", הסביר ירון, "בתקופה זו נרשם פיחות עודף, שאינו נובע מהגורמים שאפיינו את שוק המט"ח בשנים האחרונות, שתרם כ-1% עד 1.5% לאינפלציה. ככל שהדבר ימשך, יתכן שתידרש מדיניות מוניטרית מרוסנת עוד יותר".

נגיד בנק ישראל, אמיר ירון (צילום: חדשות 12)
הנגיד מאותת לממשלה. פרופ' אמיר ירון | צילום: חדשות 12

הוא התייחס להצעות החוק בנוגע לריבית שמעניקים הבנקים: "התערבות חקיקתית במנגנוני השוק, ודאי צעדים שעלולים לעוות את המדיניות המוניטרית, עלולים להשיג תוצאה לא רצויה בסופו של דבר. נמשיך לפעול בכלים שלנו לשיפור מצב הלקוח". 

הנגיד על התקדמות החקיקה: "בעקבות קידום השינויים המשפטיים חלה עלייה ברמת אי הוודאות בכלכלה הישראלית כפי שמשתקף בביצוע החסר של שוק המניות ופיחות השקל. להמשך אי הוודאות עלולים להיות מחירים כלכליים לא מבוטלים. חשוב להשיב את היציבות והוודאות ולוודא ששינויי החקיקה יבוצעו בהסכמה רחבה וישמרו על חוזקם ועצמאותם של המוסדות". הוא התייחס להמשך כהונתו בתפקיד: "אני אקבל את ההחלטה שלי בהמשך, מאמין שסביב החגים. בינתיים ידי מלאות עבודה".

"אף אחד לא ביטל איתי פגישה - מזמינים אותי יותר מאי פעם", הדגיש הנגיד, "יש הרבה כבוד לבנק ישראל. השיח הוא כמובן כולל דעות כלכליות, שומעים יותר שאלות ולא אזהרות, ניסיון להבין מה קורה ומה מצב המשק".

מדד המחירים עלול להפתיע לרעה

נתוני האינפלציה מהתקופה האחרונה היו מעודדים, כולל הפתעה לטובה במדד חודש מאי. בסוף השבוע צפוי להתפרסם מדד המחירים לצרכן לחודש יוני, שעלול דווקא להפתיע לרעה - זאת בצל הפיחות המתמשך בערך השקל ועליות המחירים ברשתות המזון שנכנסו לתוקפן בתחילת החודש.

היי טק (צילום: הדס פרוש, פלאש 90)
הירידה בהשקעות בהיי-טק: סכנה לצמיחה | צילום: הדס פרוש, פלאש 90

לפי הערכת בנק הפועלים שפורסמה מוקדם יותר השבוע, בנק ישראל צפוי להעלות את הריבית לפחות פעם נוספת במהלך החודשים הקרובים - ויחכה עם תהליך הורדת הריבית לפחות עד פברואר 2024.

בנק אוף אמריקה פרסם היום סקירה שבה העריך כי אם הפיחות בשקל ימשיך, יאלץ הבנק להעלות את הריבית עוד, גם אם האינפלציה תאט. ככל שהפיחות בשקל ימשך לאורך זמן, הזהירו בבנק, ההשפעה שלו על רמת המחירים רק תתחזק.