המדינה תבקש היום (ראשון) מבג"ץ למחוק את העתירה לפינוי ח'אן אל-אחמר, היא תנמק זאת בטענה שמתנהלים מגעים מדיניים למציאת פשרה וחלופה לתושבי המקום. בנוסף, תטען המדינה כי פינוי המאחז בעת הזאת עלול להביא להשלכות מדיניות, בין-לאומיות וביטחוניות, בתקופה של מתיחות אזורית.

עתירה לפינוי המתחם הבלתי חוקי תלויה ועומדת כבר כ-4 שנים והסוגיה הנפיצה נמשכת עוד שנים לפני כן. פעם אחר פעם ביקשה המדינה לדחות את מועד התגובה ולא פינתה את המקום. שופטי בג"ץ נענו ברוב המקרים לבקשות הדחייה, אך בעת האחרונה הם החליטו לשים סוף להתנהלות הזאת. לפני כשנה הוציאו השופטים צו על תנאי בעתירה וכתבו כי "אין מנוס עתה מעשיית צעד נוסף לקראת הכרעה".

חאן אל אחמר (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
ח'אן אל-אחמר, ארכיון | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

לפני כחודשיים וחצי, ולאחר בקשות דחייה נוספות, החליטו השופטים לקדם את הדיונים בעתירה שלב נוסף ולקבוע דיון לחודש מאי. עוד קבעו השופטים כי אם לא תימסר תשובה עד לחודש אפריל, הם יקבלו את העתירה שדורשת לפנות את המקום.

סוגיית פינוי ח'אן אל-אחמר - סיקור N12

בג"ץ הביע מורת רוח במספר הזדמנויות. "דעתנו אינה נוחה כלל מהתנהלות משיבי המדינה", כתב השופט סולברג, והוסיף: "פעולות המשיבים עד כה מלמדות לכאורה כי נוח להם המצב הקיים: אחת לכמה חודשים תוגש בקשת ארכה, העותרת תתנגד לה, בית המשפט ייעתר לה, גם אם בחירוק שיניים, ועולם כמנהגו נוהג; 'להחליט שלא להחליט'. דרך פעולה זו, אולי אפשרית במקרים מסוימים, מחוץ לכותלי בית המשפט, אך אינה מקובלת עלינו; ודאי לא לאורך זמן כה רב".

מארגון ידידי הג'הלין נמסר בעקבות הפרסום בעניין תגובת המדינה לבג"ץ בסוגיית ח'אן אל-אחמר: "אם המדינה רוצה למחוק את העתירה, שתועיל קודם להסדיר את מעמדם של הבדואים בחאן! עד היום לא הוצגה בפניהם כל הצעה רשמית ואמיתית להסדרה. כמובן שכל הצעה מוסכמת תתקבל בברכה וזאת הם אמרו בכל פורום אפשרי".

עימותים בחאן אל אחמר (צילום: Wisam Hashlamoun/Flash90, חדשות)
ח'אן אל-אחמר‎, ארכיון | צילום: Wisam Hashlamoun/Flash90, חדשות

"להזכיר, קהילת הג'האלין הגישו מיוזמתם מספר חלופות תכנוניות באמצעות עמותת במקום- שאף אחת מהן לא נדונה ברצינות.  הגיע הזמן אחרי עשרות שנים להפסיק את ההתעמרות התושבים ולאפשר להם מה שמובן מאליו לשכניהם היהודים- התרי בנייה לחיות את חייהם בלי חוסר ודאות תמידי.  יש פתרון – צריך רק רצון".

יו"ר מפלגת ישראל ביתנו אביגדור ליברמן הגיב בטוויטר על הבקשה: "לנתניהו מעולם לא הייתה בעיה להעביר את חברון לערפאת ולגרש יהודים מגוש קטיף, אבל כשזה מגיע לפלסטינים, כל דבר הופך פתאום 'רגיש, רגיש מאוד'. לכן בנושא ח'אן אל-אחמר, למרות שבג"ץ אפשר את הפינוי של המאחז הפלסטיני הבלתי חוקי, נתניהו שוב מגלה 'רגישות' ומחפש כל דרך להכשיר את ההשתלטות הפלסטינית על אדמת המדינה".

_OBJ

גם חבר הכנסת זאב אלקין מהמחנה הממלכתי הגיב וצייץ בטוויטר: "איזה תירוץ עלוב לעוד דחיה בסאגה הבלתי נגמרת. כבר ב-2018 השתמש נתניהו בתירוץ הזה של פינוי בהסכמה כשביקש לדחות את הפינוי והבטיח שזה יקרה תוך כמה שבועות. מאז עברו כמעט 5 שנים. צריך לפנות את ח'אן אל-אחמר. אמרתי את זה בממשלות נתניהו וגם בממשלת בנט לפיד".

ח'אן אל-אחמר, מתחם מגורים שנמצא בין כפר אדומים למישור אדומים ובו גרים בדואים בני שבט הג'האלין, עומד כקוץ בבשרן של הממשלות האחרונות. אומנם בג"ץ קבע שהמבנים במקום אינם חוקיים ואישר צווי הריסה נגדם, אך זה לא נעשה עד כה בשל התמהמהות של הממשלות השונות ולחץ של מדינות זרות.