"ההוא בירושלים יחליט": שר התקשורת לשעבר גלעד ארדן מעיד הבוקר (שני) במשפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. בפתח הדיון, אישר בית המשפט לפרקליטות שארנון מילצ'ן יעיד בווידאו מחו"ל. ארדן כיהן כשר התקשורת עד שנת 2014, אז מונה לתפקיד שר הפנים והוחלף על ידי רה"מ בנימין נתניהו במשרד התקשורת. ארדן, ביקש בזמנו להישאר במשרד כדי להשלים את הרפורמות שקידם - אך נתניהו הסכים להאריך את כהונתו בשבועיים בלבד.

ארדן נשאל בין היתר לגבי המדיניות שנקט כלפי חברת "בזק" במהלך כהונתו, בעיקר במסגרת הרפורמה בשוק הסיטונאי שנועדה לקדם את התחרות בענף. בנוסף, הוא העיד על פנייתו של נתניהו, ששאל אותו אם הטענות של בזק לגבי הרפורמה נשמעות.

הרפורמה בשוק הסיטונאי, נועדה לאפשר לחברות מתחרות להשתמש בתשתיות של בזק במחיר מוזל - ובכך לקדם תחרות בשוק התקשורת. אלא שלפי כתב האישום, לאחר כהונת ארדן הורה נתניהו "למתן" את הפגיעה ב"בזק".

גלעד ארדן (צילום: אורן בן חקון, פלאש 90)
שר התקשורת לשעבר ארדן מעיד בבית המשפט בתיק 4000 | צילום: אורן בן חקון, פלאש 90

מהלך העדות

15:06 - לבסוף, מבקש עו"ד בן צור מארדן לאשר לו "שאין לו שום ידיעה על קשר בין אי הארכת הכהונה לבזק". ארדן משיב: "אין לי ידיעה".

13:59 - על בזק אמר בן צור כי הם "לא אהבו בלשון המעטה" את התקנות עליהם לבסוף חתם ארדן בשבועיים שבהם הוארכה כהונתו, ארדן אישר גם את הדברים הללו.

13:54 - עו"ד בן צור מקריא מתוך החקירה של ארדן במשטרה: "באמת ניסיתי להיזכר לפני שבאתי לפה אם ראש הממשלה אי פעם שוחח איתי על קשר כלשהו עם אלוביץ' והתשובה היא - חד משמעית לא". לאחר מכן פונה אליו ושואל: "באותה נחרצות אתה אומר גם כאן"?, ארדן השיב בחיוב.

12:31 - עו"ד בן צור מזכיר לארדן כי לבסוף הוא כן חתם על הרפורמה - ארדן מאשר. בן צור טוען שלאחר ההחלטה תוקן חוק ההסדרים, ארדן: "לא זוכר אבל כיוון ששכרנו חברה שתתמחר את התעריפים, כנראה שנעשו כל ההליכים הנדרשים".

12:27 - עו"ד בן צור פונה לארדן: "נזרקו שמועות לאוויר - האם הציגו לך בחקירה התכתבויות שלך על אילן ישועה (מנכ"ל וואלה לשעבר)?, ארדן עונה כי הדבר אינו זכור לו.

12:27 - עו"ד בעז בן צור מטעם ההגנה מתחיל לחקור את ארדן בחקירה הנגדית.

הסתיימה החקירה הראשית. בית המשפט יוצא להפסקה אחריה תחל החקירה הנגדית.

11:15 - לאחר שעו"ד ז'ק חן התנגד לשאלה שהציגה עו"ד תירוש לארדן, המבקשת לדעת עד כמה התבטא שאול אלוביץ' בפני ארדן על יכולת ההשפעה של הראשון על רה"מ נתניהו, אישר השופט את השאלה וארדן השיב. "למיטב זכרוני הוא לא דיבר על ההשפעה שלו, אבל הוא היה זורק אמירות כמו 'ההוא בירושלים יחליט'. אני לא הכרתי אז את הקשר או האם יש או אין השפעה", העיד.

11:14 - עו"ד תירוש שואלת את ארדן באיזו מידה הוא התבטא לגבי הקשר בין חוסר ההסכמה של רה"מ שהוא ימשיך במשרד התקשורת, לבין אלוביץ'. ארדן העיד שהוא אכן התבטא, אולם עשה זאת על בסיס "תחושה שנבנתה אצלו". תירוש הקשתה: "מה גרם לתחושה הזו"?. ארדן השיב: "אמירות ששמעתי מאנשים. יכול להיות שמשאול או אנשים ששנינו מכירים, אני באמת לא זוכר את הפרטים. זכור לי אולי במעורפל, אני לא רוצה להגיד סתם - זו תחושה שנבנתה אצלי".

10:42 - לאחר שארדן העיד כי עמדתו גם נשארה כך עד לסיום כהונתו, עוברת החקירה להתמקד באותה תקופה. "גדעון סער פרש אז באופן זמני מהפוליטיקה", החל בהסברו. "קיבלתי הצעה מראש הממשלה להחליף את גדעון סער במשרד הפנים, וביקשתי להישאר בנוסף במשרד התקשורת. לא היה ברור כמה זמן תימשך הקדנציה, אבל רציתי להישאר בשני התפקידים מכיוון שהייתי באמצע כמה רפורמות ורציתי להשלים אותן".

ארדן העיד כי לאחר שראש הממשלה אמר שהוא ישקול את הדברים, נמסר לו על ידי מזכיר הממשלה דאז אביחי מנדלבליט, שהוא אמור לסיים את כהונתו כשר התקשורת. למשמע ההודעה ביקש לשוחח עם נתניהו בעצמו. "נכנסתי לרה"מ, למיטב זכרוני יחד עם מר מנדלבליט. אמרתי למנדלבליט שימתין עם הפצת ההחלטה, שאני לא רוצה להתמנות לשר פנים עד שנסדיר את הנושא".

עו"ד תירוש מבקשת לדעת מה התרחש בפגישה. ארדן: "הוא הציע שאמשיך עוד שבועיים. אמר שזה עלול לגרום לבעיות בסיעה אם אחזיק בשני תיקים מרכזיים כשחברי כנסת אחרים יהיו ללא תיק בכלל. אני רציתי לקדם את הרפורמה לטובת הציבור וגם כדי שהן יהיו מזוהות איתי - כעסתי על ההודעה".

נתניהו ואלוביץ' (ארכיון) (צילום: איל יצהר, גלובס)
נתניהו ואלוביץ'. עיבוד ארכיון | צילום: איל יצהר, גלובס

10:30 - עו"ד תירוש מבקשת להבין מארדן מדוע הוא חשב שנכון "לכרוך" בין המיזוג לרפורמה. "העמדה שלי הייתה לכרוך ולהשתמש בזה כמנוף על בזק, כדי שתפסיק לבצע את הסחבת שאני התרשמתי שהיא מתבצעת - רציתי לקדם את הרפורמה בשוק הסיטונאי. 'בזק' להבנתי הערימה קשיים על התקדמות יישום הרפורמה. ברגע שבזק צריכה אותי לאישור מסוים (המיזוג), ואגף הכלכלה אומר שיש בו להקשות על פתיחת התחרות בשוק - אז החלטתי להשתמש בזה כמנוף לקדם את הרפורמה".

10:13 - ארדן מעיד כי הממונה על ההגבלים אישר את העסקה "עם תנאים". הוא נשאל מה חשב על עמדת הממונה וענה: " לא אהבתי אותה, כיוון שרצינו לחייב את בזק לפתוח את התשתיות לתחרות. ראיתי בהחלטת הממונה כמשהו שעלול להפריע לזה".

החקירה עוברת להתמקד בעסקת "בזק-יס". הרפורמה בשוק הסיטונאי, הייתה אמורה לקדם את התחרות ועל פניו לפגוע בחברת "בזק". מנגד, "מיזוג בזק-יס", עושה בדיוק הפוך - ומחזק את "בזק" כמונופול. ארדן ואנשי משרד התקשורת רצו "לכרוך" בין שני הדברים, כלומר - הם לא היו מוכנים לאשר את המיזוג בלי שהרפורמה בשוק הסיטונאי תיושם באופן משמעותי.

10:09 - תירוש שואלת את ארדן איך הוא הסביר לעצמו את הפנייה של נתניהו אליו בנושא. ארדן השיב: "חשבתי ששאול (אלוביץ') ואנשי בזק מסתובבים ובוכים לכולם".

10:07 - עו"ד תירוש מקריאה קטע מהחקירה במשטרה שבו ארדן אמר שזכור לו במעומעם שנתניהו הזכיר גם את נושא התעריפים. ארדן ענה על כך היום: "לא יכול לומר שאני זוכר".

09:58 - השופט בר עם שואל את ארדן אם זו הייתה פנייה חריגה. "לא ראיתי בזה משהו חריג, כי אני זוכר עוד רפורמות מתקופתי במשרד להגנת הסביבה שהוא התערב. הוא רק שאל אם אנחנו בכלל שומעים אותם. אני זוכר שעניתי לו 'אתה מכיר אותי ראש הממשלה', ושאם עושים מהלך מרחיק לכת חשוב לתת להם להישמע לפחות", השיב.

09:56 - בהמשך נשאל ארדן אם פנו אליו עוד אנשים, הוא השיב שכן והרחיב. על השאלה אם נתניהו גם פנה אליו ענה: "רה"מ דיבר איתי פעם אחת בנושא הזה והוא רק שאל אותי אני אני בכלל שומע את הטענות של חברת 'בזק'. לא התרשמתי שהוא מכיר את הפרטים ולא נכנסתי איתו לזה, רק עניתי שאני שומע את הטענות ואני מאפשר להם להשמיע את טענותיהם במשרד. זו הייתה שיחה קצרה".

ביבי ושרה מגיעים לבית המשפט להעיד  (צילום: ראובן קסטרו, אינטרנט וואלה!)
רה"מ נתניהו בבית המשפט. תמונת ארכיון | צילום: ראובן קסטרו, אינטרנט וואלה!

09:40 - ארדן מספר על התגובה של מי שהיה דאז בעל השליטה בחברה, שאול אלוביץ'. "הוא ביקש להיפגש איתי דחוף דחוף ולדבר איתי, הסכמתי שהוא יגיע לביתי. הוא העלה את אותן טענות, אני זוכר שרמזתי לו ללכת". יש לציין כי בחקירתו במשטרה העיד ארדן כי באותה פגישה דיבר אלוביץ' על תעריפים. היום הוא אמר: "לא זכור לי שעלו טענות מסוג אחר באותה פגישה - אנחנו מדברים על אירועים מלפני עשר שנים".

09:35 - עו"ד תירוש מבקשת לדעת אם ארדן ידע על עמדת "בזק" לגבי הרפורמה. "לאחר שנקבעה המדיניות, הבנתי מראשי החברה שהם מתנגדים וחושבים שזו לא הדרך הנכונה לקדם את התחרות. הם טענו שזה ימוטט את 'בזק', כיוון שהתעריפים נמוכים מדי, ושזה לא יאפשר לבזק להשקיע בתשתיות התקשורת לעתיד - עמדת אנשי אגף הכלכלה הייתה שאין חשש כזה".

09:34 - ארדן מפרט לבקשת התובעת מי היה המנכ"ל בתקופתו ועל ידי מי הוחלף. "כשנכנסתי המנכ"ל היה עדן בר-טל ואני מיניתי את אבי ברגר. הוא מונה בדרך המרגילה והמקובלת, הגיעו אליי מועמדים פוטנציאליים ובחרתי בו בעקבות הרקע המקצועי שלו. מערכת היחסים בינינו הייתה טובה".

09:27 - בתשובה לשאלה עד כמה האמין ארדן בתור שר תקשורת ברפורמה, ענה: "האמנתי. היא הייתה אחת הרפורמות המרכזיות במשרד בתקופתי". תירוש שואל את ארדן עד כמה הוא היה מעורב אישית בקידום המהלך. ארדן: "ליוויתי את הרפורמה לא יכול לומר שנכנסתי לחישובים עצמם, אבל כמדיניות היא הייתה מדיניות שלי שמבוססת על אנשי המקצוע של המשרד".

גלעד ארדן (צילום: אורן בן חקון, פלאש 90)
שר התקשורת לשעבר ארדן מעיד במשפט נתניהו | צילום: אורן בן חקון, פלאש 90

09:25 - עו"ד תירוש מבקשת מארדן שיסביר מדוע חשב שמדובר על מקור לתחרות. ארדן השיב: "לבזק היה נתח שוק מאוד גדול, ועל התשתית הנייחת היה אפשר לקדם פתיחה לתחרות ובשאיפה להוריד מחירים".

09:25 - ארדן: "קידמנו את הרפורמה בשוק התקשורת מתוך הבנה שזה יקדם תחרות בתשתית הנייחת, בפרט של 'בזק'. המלצתי לקדם את הנושא לאחר שזה אחד הנושאים שבמשרד המליצו בפניי לקדם, והוא כמובן מתבסס על המלצות עבר של ועדת חייק".

09:24 - התובעת בתיק, עו"ד יהודית תירוש החלה את החקירה הראשית. ארדן נשאל על הרפורמה בשוק הסיטונאי שהוא קידם במהלך כהונתו כשר תקשורת בשנים 2013-2014.

09:18 - השגריר גלעד ארדן הגיע לבית המשפט למסור את עדותו בתיק 4000 במשפט נתניהו.