לאחר שוועדת החוקה אישרה את החוק לצמצום משמעותי של עילת הסבירות, במקביל להתעצמות המחאות נגד המהפכה המשפטית, הכנסת תצביע הערב (שני) על החוק בקריאה ראשונה. הדיון במליאה יתחיל ב-18:30 בערך, כשהאופוזיציה תנסה לעכב את ההצבעה עצמה ככל שתוכל. לפי שעה, ההצבעה צפויה להתקיים בסביבות השעה 22:00.

המהפכה המשפטית - סיקור שוטף ב-N12:

סדר היום המלא הצפוי: בשעות הצוהריים ייתנו ראשי הסיעות הצהרות לתקשורת, ויתייחסו לשבוע הדרמטי ולחקיקה בכנסת. ב-16:00 תיפתח המליאה בדיון על הצעת אי אמון בממשלה. כשהדיון הזה יסתיים, בסביבות 19:00-18:30, יחל הדיון על החוק לביטול עילת הסבירות לנבחרי ציבור. ההצבעה על הקריאה הראשונה מתוכננת לסביבות השעה 22:00, אך ייתכנו שינויים.

לאחר מכן, כבר מחר ב-12:30, ועדת החוקה בראשות ח"כ שמחה רוטמן צפויה להתכנס ולהכין את החוק לקריאה שנייה ושלישית. המטרה של הקואליציה היא לאשר את החוק סופית עוד בכנס הקיץ, שמסתיים ב-29 ביולי.

לקריאת הנוסח שאושר לקריאה ראשונה - לחצו כאן

הנוסח שמובא לקריאה ראשונה הוא הנוסח הלא-מרוכך, שמבטל את האפשרות של בג"ץ לעשות שימוש בעילת הסבירות על החלטות של כל נבחר ציבור. לפי נוסח החוק שאושר בוועדת החוקה, "מי שבידו סמכות שפיטה על פי דין, לרבות בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק, לא ידון ולא ייתן צו נגד הממשלה, ראש הממשלה, שר משריה או נבחר ציבור אחר כפי שייקבע בחוק, בעניין סבירות החלטתם".

יום שיבוש במקביל לקידום החוק בכנסת

במקביל לקידום המהיר של החוק ביממה הקרובה, מובילי המחאה יקיימו החל ממחר בבוקר "יום שיבוש", שבמסגרתו יתקיימו מחאות ברחבי הארץ. המפגינים מאיימים לערוך צעדות ענק ולשבש את התנועה כבר משעות הבוקר.

כך למשל המפגינים מתכוונים להגיע פעם נוספת לנתב"ג ולהפגין שם. בניגוד לפעם הקודמת, המשטרה מתכננת לא לאפשר למי שאין לו כרטיס טיסה להיכנס לטרמינל 3, ובכך למנוע את המראות שנראו בהפגנה הקודמת במקום.   

החוקים שיקודמו והזעם בקואליציה

מלבד החוק לצמצום עילת הסבירות שאמור להיות מאושר עוד בכנס הזה, הקואליציה צפויה לקדם בכנס הבא שמתחיל באוקטובר את החוק שיחייב הרחקת הפגנות מבתיהם של נבחרי ציבור. המטרה היא להרחיק את ההפגנות מהבתים של חברי הכנסת והשרים למרחק קבוע ולא להשאיר זאת לשיקול דעת המשטרה.

רה"מ נתניהו, יריב לוין ושמחה רוטמן במליאת הכנסת (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
רה"מ נתניהו, יריב לוין ושמחה רוטמן במליאת הכנסת | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

כיום המשטרה אמורה לאזן בין חופש ההפגנה לבין היכולת לשמור על הסדר הציבורי ובהתאם קובעת את התנאים. אתמול היועמ"שית השתתפה בישיבת הממשלה שעסקה בנושא ההפגנות והאכיפה שבהן. השרים זעמו על היועמ"שית ועל האכיפה הבררנית לדבריהם שיש במחאות נגד המהפכה המשפטית.

בהקלטות שפורסמו במהדורה המרכזית, ניתן לשמוע את שר המשפטים יריב לוין בקולו זועם על בהרב-מיארה: "אני נזכרתי שבמשך חודשים ארוכים גברתי מונעת, תוך ניצול לרעה של הסמכות שלה, את הגשת התזכיר של הצעות החוק שנוגעות לרפורמה ואיננה מאפשרת, לא לי ולא לממשלה, להביא הצעת חוק בפני הכנסת, רק משום שדעתה שונה או כי זה לא מוצא חן בעיניה".

היא השיבה: "חוות הדעת הן חוות דעת מקצועיות, שהוגשו אחרי עבודה מקצועית ארוכה, כולל משפט השוואתי... והוגשו לשר לפי בקשתו במסגרת לוח הזמנים".

על רקע הדברים הללו, המשטרה דורשת לקיים היום את ההפגנה של "אם תרצו" מול ביתה של  היועמ"שית, גלי בהרב-מיארה, במרחק 300 מטר מהבית. המארגנים זועמים: "לא ייתכן שההפגנות יתקיימו ממש סמוך לבתי השרים והח"כים אבל רחוק מבית היועמ"שית". במשטרה הסבירו: המרחק נקבע בהתאם לתנאי השטח והיכולת לקיים את ההפגנה.

החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים

כפי שפורסם במהדורה המרכזית, חוק נוסף שאמור לעלות בכנס הבא הוא החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים. הקואליציה תשנה את הרכב בהתאם להצעה של שר המשפטים לשעבר דניאל פרידמן.

בהרכב החדש יהיה למעשה שוויון בין הקואליציה לאופוזיציה - חמישה לכל צד פוליטי. חלק מהנציגים יהיו שופטי עליון לשעבר, חלקם פוליטיקאים מכהנים. לפי ההצעה, לא יהיה וטו לאף צד, וכמובן גם לא לשופטי העליון.