ראש האופוזיציה יאיר לפיד ויו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ נפגשו היום (רביעי) ו"סיכמו להמשיך ולפעול ביחד ובתיאום בסוגיית הוועדה למינוי שופטים", כך מסרו שתי המפלגות בהודעה משותפת. קידום המהפכה המשפטית בידי הקואליציה שהקפיא במשך חודשים ארוכים את עבודתה של הוועדה לבחירת שופטים, ג. תקנים נשארו ריקים, ובינתיים, עד שהכנסת לא תצביע ותבחר את נציגיה, הוועדה לא יכולה להתכנס. כעת, בצל השיחות בבית הנשיא, הכנסת צפויה סוף-סוף לקיים הצבעה ולשחרר את הפקק, אולם ההצבעה הצפויה גרמה לוויכוח נוסף - לגבי זהות שני נציגי הכנסת. האם שניהם יהיו מהקואליציה? או שיהיה נציג אחד מהאופוזיציה?

כדי להבין על מה הוויכוח, נזכיר קודם כל את הרכב הוועדה לבחירת שופטים. הוועדה מורכבת מתשעה חברים - 3 שופטי עליון, שני נציגים של לשכת עורכי הדין, שני שרים ושני חברי כנסת. לפי הנוהג המקובל בכנסת כשלושים שנה, אחד מנציגי הכנסת צריך להיות מהאופוזיציה. 

כלומר, לפי הנוהג הזה לקואליציה יש שלושה חברים בוועדה (שני שרים וחבר כנסת), לאופוזיציה יש נציג אחד, לשופטים שלושה וללשכת עורכי הדין יש שני נציגים. לצורך מינוי לעליון נדרשים שבעה תומכים, ועבור מינוי שופטים אחרים אפשר להסתפק ברוב רגיל של חמישה. במצב כזה לקואליציה אין רוב אוטומטי לאף מינוי, כמו שאין לאף גורם אחר, אבל היא יכולה להציב וטו על מינויים לעליון, כמו שהשופטים יכולים.

הנוהג הזה נשמר כבר כשלושים שנה, מאז 1992, למעט שני מקרים חריגים. מקרה אחד היה בכנסת ה-20, אז נבחר חה"כ רוברט אילטוב מישראל ביתנו מטעם האופוזיציה. עם הצטרפות ישראל ביתנו לממשלה, אילטוב נשאר בוועדה ולכן לא נותר אף נציג לאופוזיציה.

המקרה השני היה בממשלת נתניהו-גנץ, אז נבחרו שני נציגים מטעם הקואליציה - צביקה האוזר מדרך ארץ ואסנת מארק מהליכוד. הקואליציה טענה אז שההצדקה לחריגה מהנוהג הייתה מכיוון שמדובר בממשלת אחדות ושהנציגים נבחרו מגושים פוליטיים שונים. בכל אופן, העתירות שהוגשו לבג"ץ בנוגע לשני המקרים הללו נדחו.

לשאלה אם הנוהג יכובד בכנסת הנוכחית יש משמעות הצהרתית, בצל השיחות בבית הנשיא. כיבוד הנוהג ישדר מצד נתניהו והליכוד פתיחות בנוגע לשיחות. לעומת זאת, הפרת הנוהג תצטייר בעיני האופוזיציה כחוסר רצון להידבר ולהגיע להסכמות.

בנוסף, אם ייבחרו שני נציגים מהקואליציה, לאופוזיציה לא תהיה אף נציגות בוועדה. מרצים למשפטים מ"פורום המרצות והמרצים למשפטים למען הדמוקרטיה" אף פרסמו הבוקר (רביעי) נייר עמדה, ובו הם טענו כי בחירת נציג מהאופוזיציה בוועדה, חשובה לשמירה על עקרונות דמוקרטיים.

לגבי ההשפעה הפרקטית, במצב שבו לאף גוף אין רוב אוטומטי, לנציג מטעם האופוזיציה יכולה להיות השפעה. עם זאת, גם עם 4 נציגים (שני שרים ושני חברי כנסת) לקואליציה לא יהיה רוב אוטומטי, לא לעליון ולא לבתי משפט אחרים. כמו כן, בנוגע למינויים לעליון, מספיקים 3 נציגי קואליציה כדי להטיל וטו על מינוי.

על רקע הדברים, ראש האופוזיציה יאיר לפיד ויו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ נפגשו היום ו"סיכמו להמשיך ולפעול ביחד ובתיאום בסוגיית הוועדה למינוי שופטים". בנוסף, ניצבת שאלה חשובה לא פחות, בשל הבחירות לראשות לשכת עורכי הדין שיתקיימו החודש. לראשי לשכה חזקים יש השפעה על נציגי הלשכה בוועדה, שנבחרים במועצה הארצית של לשכת עורכי הדין. ללשכת עורכי הדין יש שני נציגי בוועדה לבחירת שופטים, ולכן אם הנציגים יהיו "נוחים" לקואליציה, היא תוכל להשיג רוב בוועדה גם אם יהיו 3 נציגים לקואליציה (שני שרים וחבר כנסת אחד).