החקיקה, המחאה - וההצהרה הדרמטית של הנשיא הרצוג: לאחר שבועות רבים של המתנה, פרסם אמש (רביעי) הנשיא את מתווה הפשרה שלו למהפכה המשפטית, אותו הוא מכנה "מתווה העם". בנאום נרגש שנשא הוא קרא לקבל את המתווה שלו והזהיר מפני משבר נורא שעלול להתרחש אם הקואליציה והאופוזיציה לא יגיעו להבנות. אבל מה המתווה הזה כולל? צללנו אל הפרטים והשווינו אותם לחקיקה שמקדמת הממשלה - מה נקודות הדמיון ומה השינויים שמציע הרצוג. אלה השינויים - והפערים | N12 עושה סדר

לקריאת המתווה המלא - לחצו כאן

הנשיא פתח את הצהרתו באזהרה חריפה ממה שהגדיר כ"קרע בעם". בקול רועד פנה הרצוג לציבור הישראלי: "השבועות האחרונים קורעים אותנו. הם פוגעים בכלכלה, בביטחון, בקשרים המדיניים של ישראל ובמיוחד בלכידות". בהמשך הוא התריע מה"עימותים שהולכים ומחריפים" והביע "חשש אמיתי ממלחמת אחים". אז, המשיך והציג את העקרונות המרכזיים למתווה שגיבש.

סיקור שוטף ב-N12

הוועדה לבחירת שופטים

במחלוקת העיקרית - הוועדה לבחירת שופטים, הנשיא הרצוג מציע מתווה שבו לקואליציה יש שליטה רבה יותר, אך לא מלאה. יהיו בוועדה 11 חברים - 4 מתוכם מהקואליציה (שלושה שרים וחבר כנסת), בנוסף ל-2 נציגי ציבור שימונו על ידי שר המשפטים בהסכמת נשיאת העליון. בנוסף לכך יהיו 3 שופטים ושני חברי כנסת מהאופוזיציה.

כדי למנות שופט לבית המשפט העליון יהיה צורך ברוב של שבעה חברים. לכן, לשופטים כבר לא יהיה וטו במינויים לעליון, אך גם לא לקואליציה.

הדמיון לתוכנית הקואליציה: אין וטו לשופטים, יותר נציגות לקואליציה.
השוני: אין לקואליציה שליטה מוחלטת.

חוקי יסוד

על פי מתווה הנשיא, בג"ץ לא יוכל לפסול חוקי יסוד, אך גם תהיה פרוצדורה הרבה יותר מורכבת להעברתם. כדי להעביר חוק יסוד יהיה צורך ב-4 קריאות - 3 מהן ב-61 חברי כנסת והקריאה הרביעית ב-80 חברי כנסת, אלא אם היא מתקיימת בכנסת הבאה, ואז יהיה ניתן להסתפק ב-70.

עוד מציע הנשיא כי שינויי חוקי יסוד הקשורים לבחירות ייעשו באופן כללי ברוב של 80 חברי כנסת בכל הקריאות.

הדמיון לתוכנית הקואליציה: בג"ץ לא יפסול חוקי יסוד.
השוני: יהיה קשה יותר לחוקק אותם.

פסילת חוקים

הרצוג מציע שבג"ץ יוכל לפסול חוקים רק ברוב של 8 שופטים מתוך הרכב של 11. לצד זאת, הנשיא מציין שסוגיית השירות הצבאי או הלאומי (של בני הישיבות) תוסדר בהסכמה בחוק יסוד, כך שבג"ץ לא יוכל להתערב.

מהצד השני, לפי מתווה הרצוג יעוגנו במפורש זכויות נוספות בחוקי היסוד - חופש הביטוי, שוויון ומגילת זכויות מקיפה שתגובש בהסכמה, ובג"ץ יוכל לפסול חוקים שפוגעים גם בזכויות הללו.

הדמיון לתוכנית הקואליציה: רוב מיוחד לפסילת חוקים על ידי בג"ץ.
השוני: מספרים מעט שונים. בנוסף, לא תהיה פסקת התגברות ויעוגנו זכויות נוספות שבגינן יהיה אפשר לפסול חוקים.

עילת הסבירות

עילת הסבירות תצומצם ביחס להחלטות ממשלה, אך לא תבוטל לחלוטין. לפי המתווה, לא ניתן יהיה לפסול מינויי שרים והחלטות ממשלה בנושאי מדיניות על פי עילת הסבירות.

הדמיון לתוכנית הקואליציה: עילת הסבירות תצומצם.
השוני: עדיין יהיה אפשר לפסול החלטות בשל אי-סבירות קיצונית, כולל החלטות מסוימות של נבחרי ציבור.

יועצים משפטיים

הנשיא הרצוג מציע שהליך מינוי היועצים יישאר כפי שהוא היום. לצד זאת, אפשר יהיה להעביר יועץ מתפקידו בשל חילוקי דעות מהותיים מהשר, אם ניתן אישור לכך מוועדה מיוחדת. עוד מציע הרצוג שחוות הדעת של היועצים המשפטיים תהיה מחייבת, כמו היום, אבל ששרים יוכלו להיות מיוצגים באופן פרטי בפני בית המשפט.

הדמיון לתוכנית הקואליציה: השר יוכל להדיח יועץ משפטי. אפשר יהיה לקבל ייצוג פרטי.
השוני: יידרש אישור מהוועדה לצורך כך. בנוסף, אופן המינוי יישאר כמו שהוא היום וחוות הדעת מחייבות.