נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, תשתתף הערב (חמישי) בכנס של העמותה למשפט ציבורי בישראל, ובו היא תעבור למתקפה ישירה על הרפורמה של לוין, ותביע באופן שלא משתמע לשתי פנים, את התנגדותה הנחרצת לתכנית. הנאום של חיות לא יהיה נתון לפרשנות, אלא חד וישיר נגד "מהפכה המשפט" והוא יעסוק בהשלכות של אישור הרפורמה על המשפט הציבורי בארץ. נציין כי גם שר המשפטים היה צריך להשתתף בכנס, אבל ביטל את הגעתו. 

בתוך כך, יועצים משפטיים לממשלה ופרקליטי מדינה לשעבר פרסמו הבוקר גילוי דעת חריג בנוגע למהפכה המשפטית שהשר לוין מתכנן להוביל, והתריעו כי היא מאיימת להרוס את מערכת המשפט.

"אנו, החתומים מטה, הזדעזענו לשמוע את תוכנית שר המשפטים לשינויים במערכת המשפט", כתבו היועצים המשפטיים לשעבר אהרן ברק, יצחק זמיר, מיכאל בן-יאיר, אליקים רובינשטיין, מני מזוז, יהודה ויינשטיין ואביחי מנדלבליט, יחד עם פרקליטי המדינה לשעבר, דורית בייניש, עדנה ארבל, ערן שנדר ומשה לדור. "אנו קוראים לממשלה שתחזור בה מן התוכנית שפורסמה ותמנע את הפגיעה הקשה במערכת המשפט ובשלטון בחוק, כדי לשמור על ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית לאור הערכים שבאו לידי ביטוי מגילת העצמאות".

היועמ"ש אביחי מנדלבליט, ארכיון (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות)
היועץ המשפטי לממשלה לשעבר אביחי מנדלבליט | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות

"בין השאר, התוכנית מציעה לשנות את השיטה לבחירת השופטים, ובכך להפוך את בית המשפט העליון ממוסד עצמאי, שפוסק ללא מורא וללא משוא פנים, לגוף מעין-פוליטי שיהיה חשוד בהטיית הדין לטובת השלטון", כתבו בגילוי הדעת החריג. "היא מגבילה באופן משמעותי את הסמכות של בית המשפט להעביר ביקורת יעילה על השלטון, פסול ומזיק ככל שיהיה, באמצעות פסקת ההתגברות; היא עלולה למנוע את התפקוד של היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה כשומרי סף שתפקידם להתריע מפני החלטות בלי חוקיות".

המהפכה המשפטית - סיקור מלא ב-N12: 

"בית המשפט העליון הוא מוסד מפואר, מן הטובים שקמו בישראל, והוא מוכר גם מחוץ לישראל כאחד מבתי המשפט הטובים ביותר בעולם", הוסיפו היועצים המשפטיים לממשלה ופרקליטי המדינה לשעבר. "בהיעדר חוקה שלמה, וללא מגילה מלאה של זכויות אדם, הוא שהשליט בישראל את שלטון החוק גם כלפי מערכות השלטון, נאבק בשרירות ובשחיתות שלטונית, והגן על זכויות אדם וקבוצות מיעוט. ההישגים של בית המשפט העליון, שקידמו את החברה ומיטיבים עם כל אדם, נתונים עכשיו בסכנה חמורה".

רק הבוקר פורסם כי יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן הציג בפני חברי הוועדה את הצעת חוק היועמ"שים המסדיר את פעילות היועצים המשפטיים. לפי הצעת החוק, חוות הדעת המשפטית לא תחייב את פעולות השרים, והם יוכלו לפעול כרצונם גם בלי אישור משפטי.

"עצה משפטית שתינתן לראש הממשלה, לממשלה או לאחד משריה לא תחייב אותם - ולא יהיה בה כדי לשנות את המצב המשפטי עבורה", נכתב בהצעה בין היתר. "הממשלה, ראש הממשלה וכל שר משרי הממשלה רשאים לדחות את העצה המשפטית ולפעול בניגוד לה". בשבוע הבא תעלה ההצעה לקריאה ראשונה בוועדת חוקה.