שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ויו"ר ועדת חוקה שמחה רוטמן קיימו הערב (שלישי) שידור חי בפייסבוק בנושא "הרפורמה המשפטית". בהודעה שהוציאו השניים לפני תחילת השידור אמרו כי יענו לשאלות הציבור בנושא, ומתנגדים לתוכנית הפיצו את הקישור עם בקשה להפריע לשידור ולעמת את הדוברים עם דעות מנוגדות. סמוטריץ' נשא בשידור נאום מפויס, שבו השמיע אמירות חיוביות כלפי המוחים שהגיעו להפגין בירושלים, אבל שב ותקף אנשים שדיברו על החרפת המחאה נגדו. "רוצים להידבר, לא ניכנע לאיומים", אמר שר האוצר.

המהפכה המשפטית: N12 מסבירים את תכנית לוין

את השידור פתח חבר הכנסת רוטמן לבדו, וטען כי שר האוצר יצטרף אליו בהמשך. הוא פתח עם ההשוואות לדמוקרטיות אחרות וטען בשבחי החוקים אותם הוא מתכנן להעביר, כפי שהסביר לא אחת במסמכים ובהצהרות שהוציא. מבין האלפים שהתחברו לשידור החי, רבים פרסמו ללא הרף דעתם על דבריו.

"שמחה, בלי מתורגמן מהונגרית זה לא יעבוד, אי אפשר להבין אותך!", כתב הגולש מתן. "בלי בג"צ אנחנו דיקטטורה לכל דבר", כתבה הגולשת דינה. "הייתה הצעה של שינוי הוועדה מישראל ביתנו, למה לא דנתם בכך?", תהה הגולש איתי.

ח"כ שמחה רוטמן, ועדת החוקה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
ח"כ שמחה רוטמן בוועדת החוקה | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

רוטמן גם הלין על "חוסר הנכונות להידברות באופוזיציה". לדבריו, העם בחר ודרש רפורמה במערכת המשפט, ואם היה כל מי שפנה אליו בוואטסאפ היה יוצא להפגין, ההפגנה אתמול בירושלים הייתה נראית כמו "טיול בפארק" לעומתה.

כשהקריאו לרוטמן שאלה ששאל אותו גולש, "האם תהיו מוכנים לייצוג שווה בוועדה לבחירת שופטים", תהה על איזה ייצוג מדובר. כשהוסבר לו שמדובר על ייצוג נשים, הוא אמר שהוא חושב שייצוג נשים מאוד חשוב, אבל לא בייצוג יתר. "בממשלה הנוכחית יש 0 נשים בניהול משרדי ממשלה", הזכירה הגולשת שפרה.

בהמשך הצטרף אליו שר האוצר סמוטריץ', שביקש להביע תמיכה בחברו לאור המתקפה הציבורית שהוא עובר. "התחננתי לנציגי האופוזיציה שיגידו איך הם רוצים לבחור את הנציגים שלהם, לא קיבלנו תשובה", הסביר לו חבר הכנסת רוטמן. "אנחנו לא נגד ביקורת על מערכת המשפט, אנחנו נגד עליונות שלכם על פני יתר העם הכפוף לחוק", הזכירה הגולשת תמר.

מפגינים בדרכם לירושלים בתחנת הרכבת יצחק נבון (צילום: לפי סעיף 27 א')
מפגינים בדרכם להפגנה נגד המהפכה המשפטית בתחנת הרכבת יצחק נבון | צילום: לפי סעיף 27 א'

"לא אחיה במדינה שבה אין מערכת משפט לא חזקה מספיק ששומרת על זכויות אדם וקניין, לשם אנחנו רוצים ללכת", אמר השר סמוטריץ' בנאומו בשידור החי. "יש לי אהבה עצומה לרוב המוחלט של המוחים והמפגינים. אני שומע את כאבם, והדבר האחרון שאני רוצה זה שתהיה להם תחושה שאנחנו דורסים ולא מקשיבים. צריך לנסות ולהגיע להסכמות. אנחנו יודעים לנהל מחלוקות. אנחנו אחים. אני מעריץ אנשים שעזבו הכול אתמול ועלו להפגין. ואני אוהב את האנשים האלו. אני לא מוכן לקבל את השוליים חסרי האחריות שהם לפעמים פני המחאה - חולדאי, יעלון, אולמרט, חלוץ, יאיר גולן וכדומה".

"אנחנו מאוד רוצים שיח ודיאלוג", אמר שר האוצר סמוטריץ'. "יש לנו מרכיבי ליבה ברפורמה שיהיה לנו קשה להתפשר עליהם, ויש דברים שעליהם נוכל להסכים לוותר. אני משוכנע שגם המתנגדים יראו לאורך זמן שהרפורמה הזו מיטיבה גם איתם ועם מדינת ישראל. פותחים את הידיים ואת הראש לכל מי שרוצה להידבר".

השר סמוטריץ' גם טען כי מערכת המשפט לא רלוונטית לדיונים על הפשרה, כי מבחינתה אין בעיה בכלל. "לא צריך רפורמה במערכת המשפט שזוכה ל-42% אמון הציבור, צריך בממשלה שזוכה רק ל-24% אמון הציבור. ואם רוצים להוריד איזונים מבג"צ אז צריך להפריד את הכנסת מהממשלה ששולטת בה היום באמצעות רוב קואליציוני", טען בתגובה הגולש אורן.

בצלאל סמוטריץ' (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בהמשך, שאל אחד הגולשים מי יבטיח שלא תהיה פגיעה בזכויות אדם. השר סמוטריץ' ענה כי הוא מבטיח זאת, והוסיף כי לדעתו בית המשפט העליון לא שומר על זכויות אדם: "לא שומר על חרדים, לא על מפונים מגוש קטיף, לא מתנחלים". "הכנסת הרבה יותר קנאית לזכויות אדם מאשר בית המשפט העליון", טען רוטמן. "יש לכם אחלה דיאלוג. זה עם זה. מתשיכו לדבר לעציצים שלכם", הגיבה הגולשת לילך. "יש הבדל בין נסיגה משטח כזה או אחר לשינוי זה שיטת הממשל במחטף", אמר הגולש יובל.

מוקדם יותר היום הודיעו מארגני המחאה נגד הרפורמה המשפטית על קיום הפגנות נוספות סמוך לבית ראש הממשלה ברחוב עזה שבירושלים ביום חמישי וברחוב קפלן שבתל אביב במוצאי שבת. בהודעה מטעמם הסבירו כי ההפגנות נמשכות בגלל הסירוב של הקואליציה לעצור את החקיקה.

ועדת החוקה של הכנסת בראשות חה"כ שמחה רוטמן התכנסה היום פעם נוספת ודנה באפשרות של בג"ץ לבטל חוקים רגילים: רק ברוב של 15 שופטים מתוך 15, ורק חוקים "רגילים" שאינם חוקי יסוד. הדיון נפתח בזעם רב של חברי האופוזיציה - שקראו לרוטמן "לבלום את דהירת האמוק לעבר הפיכה משטרית". העברת החוקים במליאת הכנסת נדחתה לשבוע הבא.

מחאת נשים בירושלים נגד המהפכה המשפטית (צילום: AP)
מחאת הנשים בירושלים | צילום: AP

בנוסף, השרה להגנת הסביבה עידית סילמן הגיעה הבוקר לנאום בוועידת הארץ באוניברסיטת בן גוריון. כשעלתה לבמה, עוד בטרם החלה לנאום נתקלה במחאה של כמה משתתפים שצעקו לעברה: "בושה, בושה". היא ירדה מהדוכן ועזבה את האירוע.