ועדת החוקה מתכנסת היום (שלישי) כדי לדון בהצעת החוק של יו"ר הוועדה שמחה רוטמן - לצמצם את הביקורת השיפוטית על חקיקה. מדובר בשלב נוסף במהפכה המשפטית שמובילה הקואליציה, שממשיכה בחקיקה למרות המחאה נגד התוכנית ולמרות הקריאות לעצור את החקיקה לזמן קצוב לטובת הידברות עם האופוזיציה, כפי שקרא הנשיא הרצוג בנאומו השבוע לממשלה. הדיון נפתח בזעם רב של חברי האופוזיציה - שקראו לרוטמן "לבלום את דהירת האמוק לעבר הפיכה משטרית".

14:30 - גור בליי, היועץ המשפטי של ועדת חוקה לוועדה: ההצעה של ביטול חוקים פה אחד בעליון - מרחיקת לכת. לא מצאנו תקדימים לזה בכל העולם. בדבריו אמר: "ההצעה נראית מאוד מרחיקת לכת. זה מאפשר לשופט אחד זכות וטו ל-14 חבריו. יש פה קשיים שקשורים לעסקאות אסטרטגיות בין שופטים - זה יכול להגביר את הלחצים ההדדיים בין השופטים. בנוסף, זה עלול לעורר פגיעה באמון הציבור בסיטואציות שבהן לצורך העניין 14 מ-15 שופטים חושבים שחוק פוגע בזכויות בצורה לא מידתית, ועדיין החוק יעמוד בספר החוקים כי לשופט אחד יש וטו".

בית המשפט העליון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
בית המשפט העליון, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

היועץ המשפטי התייחס גם לצורך לכנס את כל שופטי העליון בהכרעות: "לכנס הרכב של כל השופטים בכל עתירה חוקתית משמעותית עלול ליצור עומס ולהקשות על הטיפול של בית המשפט העליון. כמו כן לא מצאנו תקדימים לזה בעולם בכלל. היה באל-סלבדור למשך כמה שנים אבל זה בוטל. המדינה האירופית היחידה שבה מצאנו דרישה לרוב מיוחד היא צ'כיה אבל לא רוב של פה אחד".

בשל כך הציע היועץ המשפטי לשקול אפשרויות מתונות יותר, למשל שיהיה אפשר לפסול חוקים גם בהרכב של 9 או 11 שופטים, וברוב מיוחד אך קטן יותר, למשל של שני שליש

13:30 - ח"כ אריאל קלנר (הליכוד): אני רוצה לחזק אותך אדוני היו"ר בימים האלה, אם אתה צריך אבטחה כנראה שמשהו רע מאוד קורה פה. אני מקווה מאוד שלפחות כאן כולם מגנים את ההשתלחויות וההסתה הפרועה (נגדך). אם אתה צריך אבטחה כנראה שהדמוקרטיה שלנו עוברת ימים לא פשוטים, הגענו בעקבות דברי הנשיא - ברור לכולם שיש צורך ברפורמה עמוקה במערכת המשפט, יש מערכת שחדרה לדברים שלא בסמכויות שלה כאילו היא איזו רשות-על, היא לא מגוונת ובעקבות כך גם אני אשמח אם תהיה הידברות, אבל אמיתית מתוך הצורך שצריכים לשנות

13:20 - ח"כ יוראי להב הרצנו (יש עתיד), שאתמול עלה על השולחן במחאה על החקיקה: מדי יום אנחנו רואים פה מופע ציני, אותי אתה (רוטמן) זורק פעם אחר פעם אחר פעם - רק כי אני כנראה לא בא לך בטוב בעין. אתה מבזה את נשיא המדינה, את נהלי הכנסת ואנחנו צריכים להיות סובלניים? אתם מבקשים למחוק את הדמוקרטיה הישראלית ואת האיזונים והבלמים שהם הם הדמוקרטיה הישראלית. אתה ברוב חוצפתך קורא לנו להיות סובלניים - אבל אין לנו כוונה להיות מנומסים כשהורסים לנו את הדמוקרטיה. גם אם זה לא נעים לך - נתייצב בוקר וליל ונוודא שהדמוקרטיה הישראלית לא תיהרס. ואני קורא לך לבלום את דהירת האמוק לעבר הפיכה משטרית

הפגנה נגד המהפכה המשפטית בירושלים (צילום: אמיר טרקל)
הפגנה נגד המהפכה המשפטית בירושלים | צילום: אמיר טרקל
שמחה רוטמן, ועדת חוקה חוק ומשפט (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
שמחה רוטמן, ועדת חוקה חוק ומשפט, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

13:17 - ח"כ מירב כהן (יש עתיד) בפנייה לרוטמן: צריך לעשות הכל כדי למנוע את הקרע הזה, זה אמיתי. הדברים שלי הם הכי כנים ואמיתיים שיש. מנסים לצייר את כולם כקיצוניים, הזויים. אבל אלה הפגנות אותנטיות של ציונים שבאים עם הילדים שלהם להילחם על המדינה, ואתה (רוטמן) צריך לקחת את זה בחשבון - אתה מוביל הליך קיצוני. בערב אתה אומר שרוצים לדבר ובבוקר מכנס את הוועדה ומקדם את זה בכל הכוח, אלה דברים שאין להם הסכמה. זה שינוי מהותי באופייה של המדינה - ראוי שזה ייעשה בצורה ממלכתית והדרגתית. האויבים מסתכלים על הסיטואציה הזאת ולא מאמינים שאנחנו עושים להם את העבודה - בוא נעשה את זה בצורה אחראית. ניקח נדבך אחד, נמצא נוסח מאוזן ונראה אם יש עוד צורך. בוא נשב בהנהגתו של הנשיא ונמצא פתרון מאוזן

13:14 - ח"כ יואב סגלוביץ' (יש עתיד): נשיא המדינה שם הצעה על השולחן, אני קורא לך להשיב בחיוב לנשיא, להפסיק את התהליך ההזוי שקורה פה - מה שהיה אתמול זו רק ההתחלה"

13:10 - ח"כ גלעד קריב (העבודה) מוסיף: המטרה (בוועדה) לא לקיים דיון ענייני אלא לייצר את אותו כאוס שאתה מתריע בפניו. אבל הדבר החשוב ביותר - הוא לא על מה שאנחנו מדיינים אלא על מה אנחנו לא מדיינים. תראה לציבור הישראלי מה עשית בחודשיים ועדה במשהו שהוא לא התוכנית שלך. אנחנו בעיצומו של גל טרור. הוועדה הזו התעסקה בהתמודדות של בית המשפט עם האלימות ברחובות. במה עסקת? במה עסקת? שיעבדת את ועדת החוקה לתוכנית שלך ושל לוין וידעו כל אזרחי ישראל שוועדת החוקה חדלה מלתפקד

13:05 - ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) במתקפה על רוטמן: רוצה לפתוח בשאלה. איך אתה לא מתבייש? אתמול אמרת בהתרגשות 'שמעתי את הצעת הנשיא ואני אומר בואו נדבר'. איפה תום הלב? עוד לא עברה יממה מההודעה לתקשורת, וכבר אתה מניע שוב פעם את ה-D9 שלך כדי לרמוס את הדמוקרטיה? איך זה מסתדר?

13:00 - הוועדה נפתחת

רוטמן מציע שבית המשפט העליון יוכל לפסול חקיקה באמצעות פסקת התגברות והצבת דרישות שביטולה ייעשה רק בהרכב מלא של שופטים ובתמיכה פה אחד - כלומר 15 שופטים מתוך 15, ובתנאי ש"החוק סותר בבירור הוראה ששוריינה בחוק יסוד". הבוקר הוא הדף את הביקורת על החקיקה המהירה שמבצעת הממשלה שהושבעה לפני פחות מ-3 חודשים. בציוץ שפרסם עם תמונה שמנסה להראות כי התקיימו המון דיונים והמהפכה נעשית אחרי חשיבה מעמיקה הוא כתב: "כשבשידורי תעמולה שקריים או חברי כנסת סוכני כאוס יגידו לכם: 'בליץ חקיקה', 'לאן אתם ממהרים', 'למה בלי דיון?', 'אתם עוקפים את התזכיר הממשלתי כדי להרוויח זמן' - קצת אמת עוד לא הזיקה לאף אחד"

מחרתיים יובאו שלושה חוקים נוספים לאישור: "חוק דרעי2" - שימנע ביקורת שיפוטית על מינוי שרים; חוק ההתגברות שהציע רוטמן ושמאפשר העברה מחדש של חוק שנפסל ברוב של 61; וחוק מח"ש של משה סעדה שינתק את מח"ש מהפרקליטות ויטיל עליה את האחריות לחקור פרקליטים בכפיפות לשר המשפטים.

חברת הוועדה טלי גוטליב מהליכוד אמרה הבוקר ל-N12: "בעיניי, הרפורמה של לוין מעודנת מאוד. על פי הרפורמה המוצעת אנחנו משאירים את זכות הווטו לביטול חוקים לבית המשפט העליון. לכן, אנחנו לא מבינים על מה על הרעש והמהומה הזו". בשיחה היא סירבה לחזור בה מהפוסט שפרסמה בתחילת השבוע בו האשימה את נשיאת העליון בפיגוע הדריסה הרצחני בירושלים: "את הכאוס והשיסוי חוללה הנשיאה חיות, שבכובעה כנשיאת בית המשפט העליון, יצאה לעם ישראל והפחידה אתו בצורה נוראית מפני השלטון".

הוועדה מתכנסת בצל האירועים החריגים שהתרחשו בה אתמול, במקביל למחאת הענק מחוץ למשכן הכנסת. חברי האופוזיציה פתחו את הדיון בשירת מחאה משותפת נגד הרפורמה, תוך שדפקו עם אגרופיהם על השולחנות. הם עשו הכול בניסיון לעכב את ההצבעה - החל מזעקות שבר וקריאות ביניים, ועד לטיפוס על השולחן ושכיבה על הרצפה.

יו"ר הוועדה שמחה רוטמן הוציא את חברי הכנסת מהדיון בזה אחר זה. הם, מצדם, קיימו הפגנת מחאה ספונטנית מחוץ לאולם הוועדה. אך כל זה לא עזר להם - אפילו לא בעיכוב הדיון. אחרי פחות משעה החוק עבר לקריאה ראשונה. הסעיפים שאושרו קובעים שהקואליציה תשלוט בוועדה למינוי שופטים, וייאסר על בג"ץ להתערב בחוקי יסוד.