נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות תקפה הערב (חמישי) בחריפות את הרפורמה במערכת המשפט שמקדם שר המשפטים יריב לוין. "מדובר במתקפה שלוחת-רסן על מערכת המשפט, משל הייתה אויב שיש להסתער עליו ולהכניעו", הבהירה חיות. "למרבה הציניות, הוגי התוכנית מכנים אותה תוכנית 'לתיקון' מערכת המשפט, ואני אומרת – זו תוכנית לריסוק מערכת המשפט", הדגישה. מדובר בפעם הראשונה שחיות מביעה בציבור את התנגדותה לתוכנית. כעבור דקות בודדות, השיב שר המשפטים יריב לוין: "בישראל יש מפלגה ששמה את עצמה מעל הכרעת העם".

לקריאת הנאום המלא של נשיאת העליון

חיות משתתפת בכנס של העמותה למשפט ציבורי בישראל, יחד עם היועמ"שית גלי בהרב-מיארה ובכירים נוספים במערכת המשפט. חיות הוסיפה כי "התוכנית מיועדת להנחית מכה אנושה על עצמאותה ואי-תלותה של הרשות השופטת ולהפוך אותה לרשות שותקת". לדבריה, "כפי שציינתי לא אחת – העצמאות ואי-התלות השיפוטית הן נשמת אפו של בית המשפט, ובלעדיהן לא יוכלו שופטי ישראל למלא את תפקידם כמשרתי הציבור וכנאמניו". 

הרפורמה במערכת המשפט - סיקור N12:

"השנה תציין מדינת ישראל 75 שנות עצמאות כמדינה יהודית ודמוקרטית", המשיכה חיות בדבריה. "זהו ציון דרך חשוב בחיי המדינה – אך לצערי, ככל שתוכנית השינויים שהוצגה תתממש, תיזכר שנת ה-75 כשנה שבה נפגעה זהותה הדמוקרטית של המדינה פגיעה אנושה", הבהירה.

בית משפט עצמאי הוא אחת הערובות החשובות לחופש הפרט

"אכן, 'שלטון הרוב' הוא עיקרון יסוד העומד בבסיס המשטר הדמוקרטי – אך הדמוקרטיה אינה רק שלטון הרוב. כל הטוען כי הרוב שבחר את נציגיו לכנסת, נתן להם בכך 'צ'ק פתוח' לעשות ככל העולה על רוחם, נושא את שם הדמוקרטיה לשווא".

"אחד מתפקידיו המובהקים של בית משפט במדינה דמוקרטית הוא מתן הגנה אפקטיבית לזכויות האדם והאזרח במדינה", ציינה נשיאת בית המשפט העליון. "בית משפט עצמאי ובלתי-תלוי הוא, על כן, אחת הערובות החשובות לחופש הפרט. הוא הערובה לכך ששלטון הרוב לא יהפוך לעריצות הרוב". גם שר המשפטים היה אמור להשתתף בכנס, אבל ביטל את הגעתו.

לדברי חיות, התוכנית "מבקשת ליטול מידי השופטים את הכלים המשפטיים המשמשים אותם להגנה על זכויות הפרט ועל שלטון החוק". היא הסבירה כי "התכנית מדברת על פסקת התגברות שתשלול מבית המשפט את האפשרות לבטל חוקים הפוגעים באופן בלתי מידתי בזכויות אדם חוקתיות, ובהן הזכות לחיים, לקניין, לחופש התנועה ולפרטיות, וכן זכות היסוד לכבוד, וכנגזרת ממנה – הזכות לשוויון, הזכות לחופש ביטוי ועוד".

לסיכום דבריה, הבהירה נשיאת בית המשפט העליון כי "תוכניתו של שר המשפטים החדש איננה תוכנית לתיקון מערכת המשפט – היא תוכנית לריסוקה", ציינה חיות. "היא תפגע פגיעה אנושה בעצמאות ובאי-התלות של השופטים, וביכולתם למלא נאמנה את תפקידם כמשרתי ציבור. משמעותה של התוכנית הרעה הזו היא על כן שינוי זהותה הדמוקרטית של המדינה לבלי הכר. אדוני השר – לא זו הדרך".

היועמש"ית: משילות אינה שקולה לכוח בלתי מובקר

אחרי נשיאת בית המשפט העליון, נאמה גם היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה וגם היא תקפה את התוכנית שמתכנן שר המשפטים. "השינוי המקיף המוצע מתוכנן במהירות רבה. השינוי הזה יעצים את כוחה של הרשות המבצעת, תוך ביטול האיזון והבלמים על כוחה", הבהירה בהרב מיארה. "כל אחד מהשינויים בפני עצמו מצריך דיון מעמיק", הוסיפה. "חיפזון ייפגע בהליך החקיקה ובתוצאתו". 

אסתר חיות
"מיועדת להנחית מכה אנושה". נשיאת העליון אסתר חיות

היועצת הממשלתית לממשלה הזהירה כי "במקום תפיסה ממלכתית של נאמנות לציבור תבוא נאמנות לדרג הממנה". היא הבהירה כי "נכון הוא שהדרג הנבחר הוא זה שצריך למשול, אך משילות אינה שקולה לכוח בלתי מבוקר ובלתי מוגבל".

עם סיום נאומה, גיבה ראש האופוזיציה ויו"ר יש עתיד יאיר לפיד את דבריה של חיות. "חותם על כל מילה בדברי נשיאת בית המשפט העליון", הבהיר לפיד. "'הדמוקרטיה איננה רק שלטון הרוב, הרוב לא נתן לאף אחד צ׳ק פתוח לעשות ככל העולה על רוחו'. נתייצב יחד איתה במאבק על נשמתה של המדינה ונגד הניסיון לפרק את הדמוקרטיה הישראלית", הוסיף.

"הזדעזענו לשמוע את תוכנית שר המשפטים"

גלי בהרב מיארה
"חיפזון ייפגע בהליך החקיקה". היועמ"שית גלי בהרב מיארה, הערב בכנס

בתוך כך, הבוקר פרסמו יועצים משפטיים לממשלה ופרקליטי מדינה לשעבר גילוי דעת חריג בנוגע למהפכה המשפטית שהשר לוין מתכנן להוביל, והתריעו כי היא מאיימת להרוס את מערכת המשפט. "אנו, החתומים מטה, הזדעזענו לשמוע את תוכנית שר המשפטים לשינויים במערכת המשפט", כתבו היועצים המשפטיים לשעבר אהרן ברק, יצחק זמיר, מיכאל בן-יאיר, אליקים רובינשטיין, מני מזוז, יהודה ויינשטיין ואביחי מנדלבליט, יחד עם פרקליטי המדינה לשעבר, דורית בייניש, עדנה ארבל, ערן שנדר ומשה לדור.

"אנו קוראים לממשלה שתחזור בה מן התוכנית שפורסמה ותמנע את הפגיעה הקשה במערכת המשפט ובשלטון בחוק, כדי לשמור על ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית לאור הערכים שבאו לידי ביטוי מגילת העצמאות", הוסיפו הבכירים.

אסתר חיות
נשיאת העליון אסתר חיות עם הגיעה לכנס, הערב

את הכנס המשפטי, שנערך במלון דן כרמל בחיפה, פתח שופט העליון בדימוס סלים ג'ובראן, שתקף גם הוא את הרפורמות המתוכננות במערכת המשפט. "הממשלה החדשה ושר המשפטים הציבו שינויים מרחיקי לכת במשפט הישראלי, במרכז סדר היום של המערכת הפוליטית. ההצעות שהונחו על השולחן לא מתירות מקום לספק - הממשלה החדשה מעוניינת להוביל מהפכה או שמא הפיכה במשפט הציבורי הישראלי".

השופט ג'ובראן הוסיף כי "אין בדמוקרטיה הישראלית איזון בין שלוש רשויות השלטון - אלא יחסי איזון בין הרשות השופטת לפוליטית, שהותכו אחת בשנייה. פסקת התגברות ברוב של 61 והקשחת התנאים לפסילת חקיקה בבית המשפט הן למעשה מתן כוח בלתי מוגבל לרשות המבצעת, זו תהא הפרה של כללי המשחק הדמוקרטיים". הוא הדגיש כי "שינויים במערכת המשפט עושים בדיאלוג, בניסיון לבנות גשרים ולהגיע להסכמות".

לוין על נאום חיות: "זו קריאה להבעיר את הרחובות"

סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין השיב, דקות בודדות לאחר נאומה של נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, לדבריה בהצהרה שמסר: "הערב נפל דבר. מסתבר שקיימת בישראל מפלגה נוספת, שלא התמודדה בבחירות ושמה את עצמה מעל הכנסת, מעל להכרעת העם". הוא הוסיף כי "שמענו הערב רטוריקה מוכרת מהפגנות הדגלים השחורים. זו אותה אג'נדה פוליטית, זו אותה קריאה להבעיר את הרחובות". 

"לא שמענו ממלכתיות, לא שמענו ניטרליות", הוסיף השר לוין. "לא שמענו עמדה משפטית מאוזנת. שמענו אמירות של פוליטיקאים המתסיסים מפגינים. ההצטרפות האוטומטית של כבוד נשיאת בית המשפט העליון, באותו המלל ממש, לדבריהם של יאיר לפיד ויאיר גולן, היא ההוכחה הטובה ביותר לאובדן הדרך של מערכת המשפט, ולצורך להחזיר אותה למקום שבו הייתה בימיהם של ענקי המשפט לנדוי ואגרנט". 

שר המשפטים יריב לוין מכריז על הרפורמה במערכת המשפט (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
שר המשפטים יריב לוין | צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

הוא הבהיר כי "אין דמוקרטיה מערבית מתוקנת בה השופטים בוחרים את עצמם ומתערבים בחוקי יסוד על דעת עצמם. אין באף מדינה דמוקרטית אחרת יועצים משפטיים שנמצאים מעל הממשלה ומחליטים במקומה". לוין הוסיף כי "הרפורמה כוללת, בין היתר, סמכות לבית המשפט העליון לפסול חוקים ברוב מיוחד ומעניקה לשופטים נציגות הולמת בוועדה לבחירת שופטים. אבל, דמוקרטיה אינה עריצות המיעוט, הכופה את ערכיו על הרוב באמצעות שליטתו במערכת המשפט".