חה"כ עמית הלוי (הליכוד) יוזם חוק שיאפשר לראש הממשלה בנימין נתניהו לקבל תרומות, זאת לאחר שבג"ץ הורה לנתניהו להשיב את הכספים שקיבל עבור מימון הוצאותיו המשפטיות. הדיווח של דפנה ליאל אתמול (שני) על הצעות החוק עורר סערה. "אנשי ציבור יהיו תלויים בבעלי הון", מזהיר עו"ד עומר מקייס מהתנועה לטוהר המידות שהגישה את העתירה נגד קבלת הכספים על ידי נתניהו.

עוד בנושא - סיקור N12

"הצעת החוק החדשה, מעבר להיותה הצעה פרסונלית מובהקת שנועדה להטיב עם נתניהו, פותחת פתח לשחיתות", מסביר עו"ד מקייס. "כבר בחוק הקיים היום ניתן לקבל סיוע בהגנה משפטית, בתנאי שלא מדובר בסיוע שניתן לאדם בגלל שהוא עובד ציבור", הוא מוסיף.

במילים אחרות, עוד לפני הצעת החוק של ח"כ הלוי, נתניהו היה יכול לקבל סיוע במימון הוצאותיו המשפטיות, כל עוד הסיוע הזה לא מגיע בזיקה לתפקידו. הכספים שקיבל מאנשי העסקים ספנסר פרטרידג' ובן דודו נתן מיליקובסקי לא אושרו, ובג"ץ הורה לנתניהו להחזיר אותם.

יצליח להיכנס לכנסת? הלוי (צילום: החדשות)
"אנשי ציבור יהיו תלויים בבעלי הון". יוזם הצעת החוק, חה"כ עמית הלוי | צילום: החדשות

עו"ד מקייס טוען שהחוק הנוכחי שומר על איזון ראוי, ואילו הצעת החוק החדשה עלולה להפר אותו. "זה איזון נכון שנועד למנוע עזרה מבעלי הון שתהפוך לניגוד עניינים בעתיד", הוא מסביר. "הצעת החוק משנה את זה, ובמסווה של עזרה לנבחרי ציבור בהליכים משפטיים או רפואים בעצם פותחת נתיב ברור שיאפשר שחיתות".

 "אין בהצעת החוק גם מנגנוני פיקוח מספקים או הגבלה על הסכום שיכול לעבור ל'הליך משפטי'", ממשיך עו"ד מקייס. "המציאות הזו, בה בעלי הון ממנים אנשי ציבור, שהופכים לתלויים בהם ברגעים קריטיים של ניהול משפט, היא הבסיס ליצירת תחושת חובה, שבסוף מתרגמת לפעילות בניגוד עניינים והפרת אמונים של עובדי ציבור".

איך הצעת החוק תעזור לנתניהו?

ח"כ הלוי העלה את הצעת החוק בעקבות פסיקת בג"ץ לגבי הכספים ממיליקובסקי ופרטרידג', וגם בגלל המיליונים שנאספו עבור נתניהו בקמפיין מימון המונים. "ההצעה אומנם לא תעזור לנתניהו בטווח הקצר, כי כבר נקבע בפסק הדין של בג"ץ בעתירת התנועה לטוהר המידות, בו חויב להחזיר מיליון שקלים, כי הדין הרלוונטי הוא הדין שהיה בעת המתנה", מציין עו"ד מקייס.

מיליקובסקי. "נתן לי קצת" (צילום: מייקל פאלקו, ניו יורק טיימס, חדשות)
התרומה נפסלה בבג"ץ. בן דודו של נתניהו, נתן מיליקובסקי | צילום: מייקל פאלקו, ניו יורק טיימס, חדשות

"אבל היא תוכל לאפשר לו לקבל מיליוני שקלים רבים מבעלי הון, בדיוק כפי שרצה לקבל מאיל ההון ספנסר פרטרידג', ושנחסם, גם הוא בגלל עתירת התנועה לטוהר המידות", מבהיר עו"ד מקייס. "הפתח הזה גם יעודד פולטיקאים להתחבר לבעלי הון, כי הם ידעו שהם יוכלו להיות שם בשבילם, במקרה של צרה".

יעבור את בג"ץ?

לא מן הנמנע שגם הצעת החוק הזו תוביל לעתירות לבג"ץ, בין היתר בטענה שהיא פרסונלית. עו"ד מקייס מסביר שזו לא תהיה בהכרח שאלה פשוטה. "שאלת תוקף התיקון לחוק בבג"ץ, מורכבת", הוא אומר. "לכאורה, יש כאן הסדר שלא נוגד את חוקי היסוד ואין בסיס לפסילה שלו. אבל, ככל שנתניהו ינסה לעשות שימוש פרסונלי בחקיקה הזו לטובתו, תעלה טענה טובה של חקיקה פרסונלית לטובתו, שיכולה לאפשר את תקיפת החוק בבג"ץ".

"מבחן בג"ץ הוא גם לא המבחן היחיד, ויש לקוות כי הציבור יבהיר לחברי הכנסת את דעתו על חקיקה שכל מטרתה להרחיב את אפשרויות השחיתות", מוסיף עו"ד מקייס.