השופטים בדימוס אליקים רובינשטיין ומני מזוז התייצבו היום (שישי) בכנס התנועה לאיכות השלטון, והביעו התנגדות ליוזמות של שר המשפטים הנכנס יריב לוין, עליהן הכריז לפני יומיים.

"רוצים לבטל את הגורם המרסן היחיד"

"מדינת ישראל היא כנראה המדינה הדמוקרטית-חופשית היחידה שאין בה באמת מנגנוני ביזור כוח ממשיים של איזונים ובלמים", ציין מזוז. "אין לנו לא חוקה נוקשה שמגדירה את סמכויות הממשלה והפרלמנט, אין לנו שני בתי מחוקקים שמאזנים זה את זה אלא רק כנסת שנשלטת למעשה על ידי הממשלה, אין לנו משטר פדרלי שמבזר את הכוח בין שלטון מרכזי לשלטון מקומי, אין לנו בחירות אזוריות שנותנות כוח עצמאי לנבחרי הציבור בכנסת, אין לנו כפיפות לאיזה בית דין בין-לאומי שיכול למנוע מהשלטון לפגוע בזכויות האדם ואין לנו אפילו לא תרבות שלטונית של 'It's not done'".

"במציאות הזאת, בעצם במדינת ישראל הגורם המרסן היחיד לרוב דורסני היא המערכת המשפטית. את הכוח המרסן הזה בעצם רוצים לבטל", הוא האשים. "כל היוזמות והרפורמות מכוונות לבטל, למחוק, להחליש ולהעביר מן העולם את כל המרכיבים של הכוח המרסן היחיד שיש היום על השלטון, על ידי פסקת ההתגברות, ביטול עילת סבירות, השתלטות פוליטית על הליך מינוי השופטים, פולטיזציה של הייעוץ המשפטי למערכת הציבורית".

"לא מכיר שמדינה כזאת תיחשב דמוקרטית"

"התוצאה תהיה מדינה ללא הפרדת רשויות אמיתית, ללא איזונים ובלמים, מדינה שיש בה למעשה רק רשות אחת - הממשלה, ששולטת גם בכנסת וגם באופן עקיף במערכת המשפטית", הוסיף מזוז. "אני לא מכיר בספרות של מדעי המדינה שמדינה כזאת תוכל להיחשב כמדינה דמוקרטית".

מני מזוז (צילום: התנועה לאיכות השלטון)
מני מזוז | צילום: התנועה לאיכות השלטון

"הניסיון בנושא הזה להסתמך על הסדרים שקיימים במדינות אחרות הוא לטעמי מופרך. מדובר בסוג של cherry picking של רעיונות רעים או לא מוצלחים של מדינות שונות", הוא טען. "פסקת התגברות מקנדה, חוק צרפתי מצרפת, חוק נורבגי מנורבגיה, והשופטים פוליטית מארה"ב. ואצלנו? רוצים לצרף את כולם ביחד לאיזשהו חיבור מלאכותי שמתעלם מהרקע שעליו נולד כל אחד מההסדרים האלה בכל אחת מהמדינות".

"זה לא מקרה שההסדרים האלה לא נהוגים בכל העולם. המדינה יחידה שנעשה ניסיון לאמץ את זה זו איטליה של ברלוסקוני, שבעצמו נאשם בפלילים ושם ביהמ"ש החוקתי פעמיים ביטל חוק שניסה לאמץ את החוק הצרפתי", ציין השופט בדימוס מזוז.

"חרד לדמותה של המדינה"

בכנס נאם גם המשנה לנשיאת העליון בדימוס, פרופ' אליקים רובינשטיין. "אני לא ישן בלילה. זאת איננה מליצה. אני באמת חרד לדמותה של המדינה", אמר השופט בדימוס רובינשטיין בפתח דבריו.

"בואו נזכור - מדינת ישראל על שלל בעיותיה היא סיפור הצלחה מפואר, פיקדון נפלא של ההיסטוריה היהודית והשגחה ועלינו לשמור עליה מכל משמר", הוא ציין. "היא מדינה יהודית ודמוקרטית, כן, דמוקרטית - שוויון אזרחי גם למיעוטים".

"שכפ"ץ מול האג"

"בית המשפט הוא נכס אסטרטגי של המדינה", המשיך רובינשטיין. "אני מדבר מהרבה מאוד מגעים עם בתי משפט אחרים ועם עולם דיפלומטי שיצא לי לעבוד בו. בית משפט מכובד הוא שכפץ מול האג".

אליקים רובינשטיין (צילום: התנועה לאיכות השלטון)
אליקים רובינשטיין | צילום: התנועה לאיכות השלטון

"המערכת הזאת משרתת בנאמנות את מדינת ישראל", אמר רובינשטיין. "כמובן שאין מערכת נקייה מפגמים. יש פה פגמים כאלה ואחרים, אבל מה שנעשה במשך שנים עכשיו הוא שטיפת מוח נגד מה שנבנה בעמל, והיא חדרה לצערי לשדרות רחבות של הציבור, כולל הציבור המגזרי שבאופן סוציולוגי אני בא ממנו, מה שפעם קראו לו הציונות הדתית והיום הוא נוכס על ידי מפלגה".

"תוהה אם מדובר באיום על בית המשפט"

החלשת המערכת הזאת היא החלשת מדינת ישראל", הוא הזהיר. בנוגע לעיתוי של המהלכים, טען המשנה לנשיאת העליון לשעבר: "שימו לב מתי זה בא, בערב העתירה בעניינו של אריה דרעי. אני לא אומר משפט על העתירה, היא בעיצומה, אבל אני אתהה האם זה איום על ביהמ"ש שאמור לדון למחרת בבוקר? אשאיר זאת לשיפוטו של כל אחד ואחת מאיתנו ולשכל הישר".

רובינשטיין התייחס לדברים שאמר לוין בפתח מסיבת העיתונאים שערך: "וזה מפי שר שמורשת מנחם בגין נר לרגליו? אני זכיתי לעבוד עם בגין עוד מימי השלום עם מצרים וזה אינו דומה מה שרואים עכשיו למה שהיה אומר בגין".