בישיבת סיעת הליכוד שהתקיימה בשבוע שעבר בכנסת, השיב ראש הממשלה נתניהו על הביקורת הציבורית על המהפכה המשפטית והביע נחישות ליישם את הרפורמה שהציג השר לוין במלואה: "אנחנו נעשה מה שאמרנו לפני הבחירות, קיבלנו מנדט ברור לבצע את השינויים הנדרשים כדי להחזיר את האיזון הנכון" – לעומת זאת, בשיחות סגורות עם האמריקנים, שנחשפו לראשונה אמש (ראשון) ב"מהדורה המרכזית", נתניהו משדר מסרים אחרים לחלוטין.

בפגישה שקיים ראש הממשלה נתניהו עם היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב סאליבן בלשכת ראש הממשלה בירושלים, הציג סאליבן את חששותיו מפני המהפכה המשפטית שמקדמת הממשלה בישראל: "הציבור הליברלי-דמוקרטי ואנחנו כממשל לא אוהבים את הכיוון שאתם הולכים אליו בכל הקשור לרפורמה המשפטית", הבהיר סאליבן והוסיף: "אם תהיה פגיעה בערכים הדמוקרטיים, זה יקשה עלינו לספק תמיכה בלתי מעורערת ובלתי מסויגת לישראל".

נתניהו, שבהתבטאויותיו התקשורתיות והפומביות הדגיש ש"הרפורמה המשפטית תצא לדרך" וכי לא ירתעו "מהתקפות השמאל והתקשורת", הציג בפגישה הסגורה עם סאליבן תמונה אחרת: "הרפורמה המשפטית תעבור בהסכמות רחבות, היא לא תעבור כפי שהיא מוצגת כעת", אמר נתניהו.

בנימין נתניהו וג'ק סאליבן (צילום: קובי גדעון , לע"מ)
מסרי הרגעה בשיחות סגורות: בנימין נתניהו וג'ק סאליבן | צילום: קובי גדעון , לע"מ

המהפכה המשפטית תעבור במלואה?

בישיבת הממשלה שהתקיימה בשבוע שעבר, שהתקיימה יום לאחר הפגנת הענק הראשונה בתל אביב, אמר נתניהו כי הם לא מתכוונים "להיסחף לסיסמאות", וכי הם ישלימו את תהליך החקיקה של המהפכה המשפטית. "לפני חודשיים התקיימה בישראל 'הפגנה ענקית', אם כל ההפגנות", אמר נתניהו בפתח דבריו. "מיליוני אנשים יצאו להצביע. אחד מהנושאים שהצביעו עבורם הוא ביצוע הרפורמה".

נתניהו לא הביע אף כוונה בנאומיו והצהרותיו לשנות או לבטל חלקים מתוכניתו המשפטית והדגיש שוב ושוב: "מיליוני אזרחים שהצביעו עבורנו ידעו על הכוונה לבצע הרפורמה. אנחנו נשלים את חקיקת הרפורמה באופן שיתקן ויחזיר את האמון של הציבור במערכת המשפט".

הפגנה נגד המהפכה המשפטית, תל אביב
הרפורמה לא תעבור כפי שהיא מוצגת כעת? הפגנה נגד המהפכה המשפטית, תל אביב

הרפורמה תעבור בהסכמה רחבה?

ראש הממשלה נתניהו מתכוון להעביר את המהפכה המשפטית שהציג שר המשפטים לוין בעזרת קואליציית 64 המנדטים שהצליח להשיג בבחירות האחרונות – ללא צורך בעזרה מהאופוזיציה. מסתמן שאף אחד מחברי הכנסת של מפלגות הקואליציה לא מתכוון לסכל זאת או להפריע, וגם החלטת בג"ץ לפסול את מינוי דרעי לשר – רק הגבירה את הרצון להעביר את הרפורמה בהקדם.

יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
הסכמה רחבה? נתניהו שלל את הצעתו של גנץ להקים צוות עבודה משותף | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

למרות שנתניהו הבהיר לסאליבן שהמהפכה המשפטית תעבור ב"הסכמה רחבה", הוא שלל בחודש האחרון את הצעתו של יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ להקים צוות משותף שיגבש רפורמה בהסכמה רחבה:  "לא זכורה לי הצעה כזו כשהממשלה הקודמת חתמה על הסכם כניעה מול חיזבאללה. היא אפילו לא הביאה את ההסכם לכנסת". לדבריו, הרפורמה תידון אך ורק בדיון מעמיק בוועדת חוקה חוק ומשפט ולא במקום אחר.

 

גם ראש האופוזיציה יאיר לפיד הביע בריאיון שקיים היום ל"שש עם" התנגדות להקים צוות עבודה שיגבש הסכמות על המהפכה המשפטית. "הסביבה של נתניהו מנסה לגרור אותנו לדיון על הרפורמה המשפטית כאילו זה דיון אקדמי שבו אתם חושבים ככה ואנחנו ככה", תקף לפיד. "מה שהם מנסים לעשות עכשיו זה לנסות להציל את נתניהו מהמשפט שלו ואת אריה דרעי מההרשעה שלו".