היועצת המשפטית לממשלה שלחה השבוע מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו ובו הבהירה כי הסדר ניגוד העניינים שגובש בעקבות כתב האישום נגדו - חל גם בממשלה הנוכחית. לא בפעם הראשונה, העדיפה היועמ"שית שלא להחליט בסוגיות המרכזיות והתחמקה מתפוח האדמה הלוהט.

הרקע למכתב, היה עתירה נגד פעולות של נתניהו בעת הרכבת הממשלה, אלא שהיא כלל לא התייחסה לשאלות המרכזיות שעלו בעתירה. בנוסף כעת, בממשלה הנוכחית, העיסוק במערכת המשפט רק גובר והסדר ניגוד העניינים כלל לא עוסק בנושאים שעל הפרק.

בהסדר ניגוד העניינים שגיבש היועץ הקודם אביחי מנדלבליט, נקבעו מספר איסורים על נתניהו. אסור לו להיות מעורב בהליכי חקיקה ממשלתיים העלולים להשפיע על ההליך הפלילי בעניינו. בנוסף, על פי ההסדר, לנתניהו אסור לעסוק במינויים (יועמ"ש, פרקליט מדינה ועוד) - כולל הליכי חקיקה ממשלתיים הקשורים למינויים הללו. אסור לו גם להיות מעורב בעניינים הנוגעים להחלטות הוועדה לבחירת שופטים - בכל הנוגע לשופטי בית המשפט העליון ובית המשפט המחוזי בירושלים.

אביחי מנדלבליט. קבע את האיסורים בעקבות כתב האישום נגד נתניהו (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
אביחי מנדלבליט. קבע את האיסורים בעקבות כתב האישום נגד נתניהו | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

נתניהו נמנע מלקבל החלטות הקשורות לנושאים האלה בעצמו, אבל כעת, לעומת הממשלה הקודמת - הקואליציה בראשותו מקדמת מהלכים רחבים בנוגע למערכת המשפט. בהרב-מיארה לא הבהירה במפורש מה הכללים החלים על נתניהו. לכן, כלל לא ברור שההסדר הנוכחי יהיה רלוונטי לצעדים המתוכננים.

עו"ד גלי בהרב-מיארה מסרה לבג"ץ כי העתירות בנוגע לניגוד עניינים הפכו ללא אקטואליות. העותרים הביעו מורת רוח מתגובת היועצת המשפטית לממשלה. עורכת הדין דפנה הולץ לכנר, מגישת העתירה מטעם חברים בקבוצת 'מבצר הדמוקרטיה' שלחה, בתגובה להודעת היועמ"שית, את התייחסותה לבית המשפט.

"אנחנו טוענים בעתירה שבתקופה שבה הרכיב נתניהו את ממשלתו, עת כיהן כחבר כנסת בטרם הושבע לראש ממשלה, לא חל עליו הסדר ניגוד העניינים", מסרה עו"ד הולץ לכנר. "ולכן, אנו דורשים בעתירה כי בית המשפט יכריע מה דין ההחלטות והפעולות שנעשו בתקופת הרכבת הממשלה, לרבות מינוי שרים והסכמים קואליציוניים, אשר נעשו ללא הסדר ניגוד עניינים".