היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה הגישה היום (רביעי) את עמדתה הרשמית לבג"ץ, לפיה לא תגן על מינויו של דרעי בשל הרשעתו בעבירות מס. "עמדת היועצת המשפטית לממשלה היא שיש לדחות את העתירות בעניין זה", נמסר מטעמה. היועמ"שית נימקה זאת בכך שהאופן שבו פותחה בפסיקה האפשרות לפסול חוקי יסוד, אינה מאפשרת לבית המשפט להתערב בתיקונו.

עוד הוסיפה כי "התיקון לא נועד לפתור בעיה כללית, אלא לשנות את התוצאות החוקיות של הרשעה פלילית על כהונה של שר, ולאפשר לחבר כנסת מסוים, שהורשע בדין, להתמנות לתפקיד שר, מבלי שתיבחן שאלת הקלון על ידי יושב ראש ועדת הבחירות".

אריה דרעי באירוע פתיחת קמפיין הבחירות של ש"ס (צילום: יהונתן ולצר, TPS)
אריה דרעי, יו"ר ש"ס | צילום: יהונתן ולצר, TPS

בהמשך הודעתה הדגישה היועמ"שית כי "הסמכות של הכנסת לחוקק חוקי יסוד, לא נועדה להסדיר עניינים פרטניים של חברי כנסת". לדבריה, "הקושי מתעצם מפני שמדובר בסוגיות רגישות וערכיות של טוהר מידות, תוך שינוי 'כללי המשחק' לאחר הבחירות".

בנושא סבירות מינויו של דרעי לתפקיד שר הפנים ושר הבריאות, כתבה: "לפי פסיקת בית המשפט העליון - המסקנה הברורה בנסיבות העניין היא כי מינוי דרעי לשר חורג באופן קיצוני ממתחם הסבירות ודינו בטלות". עוד ציינה כי לקחה בחשבון נתונים חשובים נוספים, ביניהם העמדה כי "קלון שדבק במעשיו של דרעי".

"מינוי דרעי לשר חורג באופן קיצוני ממתחם הסבירות ודינו בטלות"

היועמ"שית, גלי בהרב מיארה

לחוות דעתה הוסיפה בהרב מיארה כי לקחה בחשבון גם את הזמן הרב שחלף מאז בוצעו עבירות השחיתות השלטונית. עם זאת, התייחסה גם לכך ש"אין מדובר 'מעידה חד-פעמית', אלא בדפוס חוזר של ביצוע עבירות - רובן במהלך כהונה בתפקיד ציבורי או בסמוך לחזרתו של דרעי לחיים הפוליטיים, באופן המלמד על יחסו לשלטון החוק".

גלי בהרב מיארה, היועצת המשפטית לממשלה (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
גלי בהרב מיארה, היועצת המשפטית לממשלה | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

"בשורה התחתונה, ההחלטה למנות את דרעי לשר אינה נותנת משקל לחומרה של מצב שבו חבר כנסת עובר פעם נוספת עבירות שיש עמן קלון", כתבה. עוד ציינה כי "אינה מבטאת את משקלם הכבד של שיקולי טוהר מידות ושלטון החוק של האוחזים בהגה השלטון". בסיום ההודעה חתמה בקביעה כי המינוי "חורג באופן קיצוני ממתחם הסבירות".

בעתירה נטען כי המינוי של דרעי לשר נגוע בחוסר סבירות קיצוני, וכי דרעי אינו כשיר לכהן כשר בשל הרשעותיו החוזרות. בין היתר טענו העותרים כי בית המשפט הוטעה לחשוב במסגרת הסדר הטיעון בעניינו, שדרעי לא מתכוון לשוב לחיים הפוליטיים.

בנימין נתניהו, אריה דרעי (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
"מינויו של דרעי לשר חורג ממתחם הסבירות באופן קיצוני" | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

העתירה שהוגשה נגד המינוי תידון מחר בהרכב מורחב של 11 שופטי בית המשפט העליון, ובאופן חריג רה"מ בנימין נתניהו יוכל למנות עורך דין שייצגו בדיון. ראש הממשלה מצדו טען שיש לאפשר את מינוי דרעי לשר שכן מדובר ב"נסיבות חסרות תקדים". בדבריו נרשם: "השיקול המרכזי שצריך להנחות את ראש הממשלה הוא השבת היציבות השלטונית, ובנסיבות העניין אין כל דרך להביא ליציבות שלטונית ללא מינויו של מנהיג סיעת ש"ס הרב דרעי כשר".