האירועים של הימים האחרונים הובילו לטלטלה אדירה בלשכת עורכי הדין, שניצבת שוב בעין הסערה. בכירים בלשכה מודים שמדובר ב"ימים קשים מאוד", גם על רקע כוונות הממשלה להחליש את הגוף במסגרת הרפורמה. מה בעצם חשיבות הלשכה –ואיך היא עלולה להיפגע? הבכירים באיגוד מסבירים בשיחה עם N12.

סיקור פרשת אבי חימי ב-N12:

עוד לפני שפרשת חימי התפוצצה, לשכת עורכי הדין עמדה בפני שינוי דרסטי שאמור להוביל להחלשה משמעותית בכוחה. בממשלה ביקשו להוציא את שני נציגי לשכת עורכי הדין מהוועדה לבחירת שופטים, ובנוסף - להפוך את הלשכה לגוף וולונטרי. כיום כל עורך דין חייב לשלם סכום קבוע כדי להיות חבר בלשכת עורכי הדין, אחרת הוא לא יוכל לעבוד בתפקידו. אם הצעד יתממש, לשכת עורכי הדין תאבד כוח פוליטי, ציבורי וכלכלי.

"מה שמצער זה שמה שקרה עכשיו עלול לתת רוח גבית למי שחושבים שצריך להוציא את הוועדה לבחירת שופטים מידי כל מעורבות של הלשכה", מציין עו"ד אילן בומבך, חבר במועצה הארצית של לשכת עורכי הדין בשיחה עם N12. "כרגע הלשכה בטלטלה עצומה, עצם הקיום שלה מונח בסימן שאלה. אני חושב שאין טעות גדולה מזאת, יש חשיבות אדירה ללשכת עורך הדין".

"אני לא שמח משום דבר באירוע הזה, אבל אני חושב שהוא עשה נכון שהוא התפטר", אמר עו"ד בכר, יו"ר מחוז תל אביב בלשכה. "בלי שום קשר לשאלות המשפטיות שעולות שם, בפן הציבורי ראש לשכה לא יכול לפעול באופן הזה. בעיקר צריך להגיד את הדבר הבא - כל מי שמתעסק בנושא של שיפוט, גם המלצות, צריך להתייחס לעניין הזה בחרדת קודש של ממש. זה קודש הקודשים של הדמוקרטיה ואסור שייפול רבב קטן ביותר בתהליך".

מה עושה ראש לשכת עורכי הדין?

אלמלא הפרשות בשנים האחרונות, סביר להניח שחלק גדול בציבור לא היה יודע בכלל על תפקידה המשמעותי של לשכת עורכי הדין. בפועל, הלשכה חולשת על תחומים רבים, וראש הלשכה הוא דמות חזקה במיוחד במערכת המשפט. מעל הכול, הלשכה אחראית על מתן תעודות ההסמכה לעורכי הדין, ובכוחה לקבוע מי מוסמך לעסוק במקצוע ומי לא, בהתאם למבחנים שנעשים אחת לכמה חודשים.

משרדי לשכת עורכי הדין (צילום: החדשות)
"אנחנו בטלטלה עצומה". הכניסה לבניין לשכת עורכי הדין שתל אביב | צילום: החדשות

"הלשכה מוגדרת מכוח החוק", מסביר עו"ד בכר. "תפקידה גם לאגד את עורכי הדין, גם לייצג אותם, גם לפעול למענם בכל התחומים של הפעילות המקצועית, גם לשמור על כבוד המקצוע וטוהר המקצוע. הלשכה אחראית על האתיקה המקצועית של עורכי הדין, וכן גם לשמור על שלטון החוק במדינת ישראל".

למעשה, הלשכה איננה איגוד מקצועי רגיל. יש לה השפעה על מינוי שופטים, מעורבות בחקיקה, והעמדה לדין משמעתי של עורכי דין. "ראש הלשכה קובע את סדר היום, הוא זה שמנווט את הספינה הזאת", מסביר עו"ד בומבך. "הוא גם חלון הראווה של הלשכה, וחלון הראווה צריך להיות כזה שהוא חף מבעיות פליליות ואתיות. הוא צריך לייצג את ציבור עורכי הדין שהיום הוא ציבור גדול מאוד".

תפקיד מרכזי של הלשכה, שמוגדר גם הוא בחוק, הוא "הגנה על שלטון החוק". גם בהקשר הזה התגבר הוויכוח על תפקידה של לשכת עורכי הדין בתקופה האחרונה. עו"ד חימי ואחרים לקחו חלק פעיל בהפגנות נגד המהפכה המשפטית. עו"ד בכר היה אחד מהם. "אנחנו צריכים להיאבק בצורה מפורשת על מערכת ממשפט עצמאית", הוא אומר ל-N12. "לצד זה, הלשכה לא יכולה להיות גוף ששולל דיאלוג. לפעמים גם צריך לצאת למאבקים, זה לא סותר. התחושות האישיות שלי אל מול הרפורמות קשות מאוד, אבל התפקיד שלי הוא לא רק המחאה וההפגנות, אלא - גם מחאה וגם דיאלוג".

ראש לשכת עורכי הדין אבי חימי
ראש לשכת עורכי הדין אבי חימי

לעומתו, עו"ד בומבך חושב שעצם המחאה פגעה בלשכה: "הלשכה צריכה להיות גורם מקשר בכל מה שקשור לרפורמה. אני חושב שחימי עשה טעות כשהוא הלך להפגנות. אפשר לבוא ולהביע דעות אבל צריך מאוד להיזהר שזה לא יהיה עמדתה של הלשכה. היא לא יכולה להיכנס לעניינים פוליטיים, היא כן יכולה וצריכה לגשר בסכסוך הגדול הזה בין הכנסת, בין הממשלה ובין השופטים".

הדילמה של הממשלה

אחת הטענות נגד לשכת עורכי הדין שמדובר בקליקה מקצועית שחוסמת מאנשים אפשרות להיות עורכי דין. נוסף על כך, מדובר בגוף פוליטי חזק שלא פעם מתייצב נגד הממשלה בעניינים משפטיים, כמו למשל בעניין המהפכה המשפטית.

בגלל הכוח הרב של הלשכה, הממשלה ניצבת בפני דילמה מסוימת. מצד אחד היא שואפת להחליש אותה, ומצד שני עלו גם קולות שרצו לקדם מועמד מטעם הליכוד שיחליף את חימי. "הגוף הוא גוף דמוקרטי, זה כוחה של הלשכה", מציין עו"ד בכר. "אם אנשים שיש להם עמדות מכל הקשת מבקשים להתמודד, זה לגיטימי. מה שיותר חשוב - שהתוצאה של ההכרעה הדמוקרטית תכובד".

"בדיוק כמו שהלשכה צריך לכבד את ההכרעה הדמוקרטית של המדינה, צריך לכבד את ההכרעה הדמוקרטית של עורכי הדין, ולא להגיד 'אם ייבחר נציג שלא לטעמנו, נסגור את הלשכה, ואם ייבחר נציג לטעמנו אז לא נסגור את הלשכה", הוא ממשיך. "ככה לא מתנהלים בצורה רצינית".

קרבות הירושה

עם התפטרותו של חימי מונה ממלא מקום זמני, ובקרוב צפויות להיערך בחירות במועצה הארצית, וגם הן רק לתקופה זמנית של כמה חודשים עד הבחירות הכלליות בחודש יוני. בכל זאת, כבר עכשיו מתלחששים בלשכת עורכי הדין על מי שיחליף את חימי בתפקידו. יש לא מעט עורכי דין שעשויים להתמודד, כמו ראשי המחוזות תמי אולמן, אלעד דנוך ורומי קנבל הנחשבת למקורבת לחימי, כמו גם משנים לראש הלשכה ובהם עו"ד נועם לאור.

גם שני המרואיינים בכתבה שוקלים את צעדיהם. "אני שוקל את זה", אומר עו"ד בומבך ל-N12. "אני צריך לעבור כמה משוכות. קודם כל לשכנע את אשתי, ואת עצמי. יש לזה מחירים. אני עסוק מאוד בעבודה המשפטית היום-יומית ולהיות ראש הלשכה, במיוחד כשצריך לעשות את זה באופן רציני - זה דבר שגוזל הרבה זמן, אבל אני בהחלט שוקל את זה. לא דוחה על הסף".

"אני בוחן את העניין" מספר עו"ד עמית בכר. "אני בוודאי אהיה בהנהגה, ולגבי ההחלטה האישית אם לרוץ או לא - היא תתקבל בימים הקרובים".