סערה חדשה - בצל סערת המהפכה המשפטית: היועמ"שית גלי בהרב-מיארה הגישה היום (חמישי) את חוות דעתה לראש הממשלה בנימין נתניהו והבהירה כי עליו להימנע מהתערבות בקידום המהפכה המשפטית בשל "חשש סביר לניגוד עניינים על רקע ענייניו האישיים הנוגעים למשפט שבו הוא נאשם".

לקריאת המכתב המלא של היועמ"שית לנתניהו

עוד הדגישה כי "חובת ההימנעות חלה על פעולה או הנחייה במישרין או בעקיפין, באמצעות אחרים - ובכלל זאת גם על מעורבות גורמים המכהנים במשרות אמון בלשכת ראש הממשלה". גורמים בליכוד זעמו: "החלטה חצופה, היועמ"שית עצמה לא בניגוד עניינים?"

בהודעתה הבהירה היועמ"שית: "יישום המגבלות שנקבעו בפסק הדין של בג"ץ מוביל לכלל מסקנה כי עליך להימנע במסגרת תפקידך כראש הממשלה ביוזמות הנוגעות למערכת המשפט, במסגרת המהלך המכונה 'הרפורמה המשפטית'". 

גורמים בליכוד כינו את מכתב היועמ"שית "החלטה חצופה". השר לוין תקף את היועמ"שית ישירות: "עסוקה בכתיבת עוד חוות דעת שתכליתה למנוע מראש הממשלה להביע את עמדותיו. מסתבר שניגוד עניינים הוא דבר מוזר. לנבחר ציבור אסור לדבר על רפורמה בייעוץ המשפטי, אבל ליועצת המשפטית ולצוותה מותר לפעול לסכל את הרפורמה שנוגעת ישירות לסמכויותיהם". 

גם השר בן גביר תקף: " היועמ"שית מנסה להלך אימים על ראש הממשלה ועל ממשלת ישראל. באיומים לא משנים מדיניות והממשלה לא תתקפל. אם רוצים שיח זה לגיטימי, אבל חייבים להבין שאיומים כאלו רק מדרבנים את הממשלה להעביר את הרפורמה כמה שיותר מהר". 

"המכתב של היועמ״שית הוא אבסורד מוחלט וניסיון לסתימת פיות", אמר גם יו"ר הקואליציה, אופיר כץ. "ראש הממשלה נתניהו הלך לבחירות גם על הנושא המשפטי, קיבלנו מנדט ברור מהציבור לבצע את הרפורמה. אם נלך לפי רוח דבריה, אז כל היועמ״שים והשופטים בניגוד עניינים. זאת עוד הוכחה לנחיצות הרפורמה שתחזיר את הדמוקרטיה לישראל אל מול העריצות המשפטית". 

ראש הממשלה בנימין נתניהו בטקס רכישת נמל חיפה (צילום: רויטרס)
ראש הממשלה בנימין נתניהו | צילום: רויטרס

במכתבה פירטה היועמ"שית כיצד סעיפי הרפורמה המשפטית צפויים להשפיע באופן ישיר על תיקי האלפים וענייניו האישיים הנוגעים למשפט שבו נאשם:

שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים וסמכויותיה

"השינוי המתואר בהרכב הוועדה לבחירת שופטים עתיד להביא להפרת האיזון הקיים בוועדה בין נציגי שלוש הרשויות", הבהירה היועמ"שית. "בכך הדבר עשוי להוביל לשליטה מכרעת של הממשלה ושל נציגי הקואליציה בוועדה על זהות השופטים שייבחרו לכהונה ועל מהלך כהונתם". עוד היא מציינת כי כי "מעורבותו של ראש הממשלה ביוזמה לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים וסמכויותיה עומד בסתירה למגבלות שאושרו בפסק הדיון בעתירות ניגוד העניינים. שינוי שכזה נוגע לאינטרסים אישיים של ראש הממשלה". 

צמצום הביקורת השיפוטית וחקיקת פסקת ההתגברות 

"צמצום הביקורת השיפוטית וחקיקת פסקת ההתגברות מאפשרים חופש פעולה רחב ביותר לחקיקת חוקים המשפיעים על עצם ההליך הפלילי, על אופן ניהולו ועל תוצאותיו", כתבה בהרב-מיארה. "מכאן, שמעורבותו של ראש הממשלה בתפקידו או תוך שימוש במעמד המוקנה לו מכוח תפקיד זה, ביוזמה להגבלת הביקורת השיפוטית על חוקים וחוקי יסוד עומדת בסתירה למגבלות שאושרו בפסק הדין בעתירת ניגוד העניינים". 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ויריב לוין (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
ראש הממשלה נתניהו ושר המשפטים לוין בישיבת ממשלה | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

ביטול עילת הסבירות

היועמ"שית ציינה כי "בדומה לניתוח שנערך לעיל בקשר ליוזמה להגבלת הביקורת השיפוטית על חוקים וחוקי יסוד, גם בשינוי הנוכחי של ביטול עילת הסבירות יכול להסיר מגבלות חוקיות שקיימות במצב המשפטי הקיים ביחס להחלטות, שראש הממשלה מנוע ממעורבות בהן".

"ביטול עילת הסבירות עלול להסיר מגבלות החלות בעניינו"

היועמ"שית, גלי בהרב-מיארה

מכאן, לדבריה, עולה כי "אם תבוטל עילת הסבירות, בית המשפט לא יוכל לבקר את סבירות מינויים של גורמים בכירים במערכת אכיפת החוק, שמחזיקים בסמכויות ביחס להליך הפלילי". עוד כתבה כי "בנוסף לכך, ביטול עילת הסבירות עלול להסיר מגבלות החלות בעניינו ביחס לאפשרות למלא תפקידים מסוימים ברשות המבצעת, לצד כהונתו כראש ממשלה". 

גלי בהרב מיארה, בנימין נתניהו (צילום: פלאש 90)
גלי בהרב מיארה, בנימין נתניהו | צילום: פלאש 90

שינוי עמדת היועמ"שית

בהמשך התייחסה היועמ"שית לכוונת שר המשפטים לחולל שינויים במעמד הייעוץ המשפטי לממשלה: "מדובר בשינוי הנוגע למעמדה של שהיועצת המשפטית לממשלה, לעומת המצב המשפטי שנוהג במדינת ישראל, כפי שהוא מעוגן בפסיקה רבת שנים של ביהמ"ש העליון", כתבה. "בהקשר זה חוות הדעת למניעת ניגוד עניינים רובעת כי על ראש הממשלה 'להימנע ממעורבות בכל עניין הנוגע באופן פרטני למעמדם ולמילוי תפקידם של בעלי התפקידים במערכת אכיפת החוק', בהם גם היועצת המשפטית לממשלה". 

היועצת המשפטית לממשלה סיכמה כי "משמעות הדבר היא שראש הממשלה מנוע מהתערבות בקידומן של היוזמות שתוארו לעיל לשינויים במערכת המשפט העליון. כמו כן, "ראש הממשלה אינו רשאי להנחות גורם אחר מטעמו כיצד לפעול בנושאים שבהם הוא מנוע מלטפל, לרבות שרים בממשלה".

"ראש הממשלה אינו רשאי להנחות גורם אחר מטעמו כיצד לפעול בנושאים שבהם הוא מנוע מלטפל"

היועמ"שית במסר לרה"מ ושרי הליכוד

פרסום המכתב מגיע בצל החלטת המשטרה להעלות את רמת האיום המוערכת על היועמ"שית לדרגה 6 - הגבוהה ביותר הקיימת. גורמי ביטחון הסבירו כי ברמה זו מדובר ב"איום ממשי לפגיעה". עוד נציין כי לאחרונה הוחלט על תגבור האבטחה סביב היועמ"שית, בעקבות הסתה ואיומים נגדה. ההחלטה מגיעה כשברקע ההערכות שהיועמ"שית צפויה לפרסם היום את חוות דעתה על תיקוני החקיקה של הממשלה במסגרת המהפכה המשפטית.