בוועדת החוקה, חוק ומשפט התקיים הבוקר (רביעי) דיון לקראת הצבעה על הצעת "חוק יסוד: השפיטה" - העוסקת בשינוי הרכב הוועדה למינוי שופטים. כבר בתחילת הדיון הוצאו חברי כנסת מהאופוזיציה מהדיון, שזעמו על המהלך של רוטמן, וטענו שהדיונים לא מוצו ודורשים זמן נוסף להתדיינות. הכוונה המקורית הייתה להצביע כבר היום על חלק מהסעיפים, אבל לאור כינוס המליאה הדיון פוזר לפניה והיא תתקיים ביום שני.

"כבר היום הצלחנו לדחות את ההצבעות בוועדת החוקה ושוב שיבשנו את לוחות הזמנים של הקואליציה הדורסנית", הגיב ראש האופוזיציה יאיר לפיד עם תום הדיון. "נתווכח, נגיד את עמדתנו בכל מקום, יוציאו אותנו ונחזור. זו המדינה שלנו, ולא ניתן לאף אחד להרוס אותה".

אתמול בשעות הלילה פרסם יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט, שמחה רוטמן, את נוסח החוק, וביקש מחברי הוועדה להיערך להצבעות שיתקיימו כבר היום, כשביום שני החוקים יובאו להצבעה בכנסת בקריאה ראשונה. "במופע האימים של רוטמן הבוקר בוועדת החוקה, הוא מעיף אותנו החוצה כדי שלא נפריע לו לדהור לעבר שקיעת הדמוקרטיה. חושך על פני תהום", אמרה ח"כ ברביבאי, שהוצאה מהדיון.

לקריאת המסמך המלא

לפי ההצעה, הוועדה תכלול 9 חברים ובהם: 3 שופטים (נשיא בית המשפט העליון ושניים נוספים מטעם שר המשפטים ובאישור נשיא העליון); 3 חברי ממשלה (שר המשפטים ושני שרים נוספים) ו-3 חברי כנסת (יו"ר ועדת החוקה, ח"כ מהקואליציה וח"כ מהאופוזיציה).

עבור בחירת שופט יצטרך להתגבש רוב בוועדה, כך שלקואליציה למעשה יהיה רוב אוטומטי משום שהיא מרכיבה את מרבית חברי הוועדה (5 מול 1 לאופוזיציה + 3 שופטים). 

להצעה נוסף סעיף שמבטל את ה"ביקורת השיפוטית" של בג"ץ על תיקון זה: "מי שבידו סמכות שפיטה על פי דין, לרבות העליון, לא יידרש במישרין או בעקיפין לשאלה בדבר תוקפו של חוק יסוד, ולא יהיה תוקף להחלטה שהתקבלה בעניין כאמור". תיקון זה חשוב לממשלה כדי שיוכלו לעקוף את פסילת מינויו של דרעי לשר.

בין השאר הוצאה מהדיון בוועדה חברת הכנסת נעמה לזימי הוצאה בהוראת היו"ר ח"כ רוטמן, לאחר שקטעה את דברי עו"ד גור בליי, שהקריא מן ההצעה: "לפחות אחד מנציגי השופטים בוועדה, לפחות אחד מנציגי הממשלה בוועדה ולפחות אחד מנציגי הכנסת בוועדה יהיו נשים". שזה אומר, פחות אישה מהמצב כיום", אמרה לזימי. "המצב שבו שמחה לא מגיב, אומר לנו הכול. כשאתה לא מגיב, אני יודעת שאתה מובך. לא אכפת לך מנשים".

ח"כ רוטמן הסביר מדוע לדעתו הדיונים בוועדת החוקה מלאים בוויכוחים וריבים: "חלק מהיושבים פה, אמרו את הדברים בצורה מאוד ברורה: מבחינתם, בגלל הפרסונות שעומדות היום בראשות הממשלה, או הממשלה, אין מקום לשיח". יו"ר מפלגת העבודה מרב מיכאלי: "אסור לנהל משא ומתן על הרפורמה הזאת - משום שאתם לא באתם בתום לב, זה דבר ששנה שלמה לפחות עושים עליו דיון ציבורי אמיתי, כמו שכנסת אמורה לעשות, כמו שוועדת החוקה אמורה אבל, אתם באים עם D-9 בספידים".

ועדת החוקה חוק ומשפט (צילום: ערוץ הכנסת - 99)
דיון לקראת ההצבעה בוועדת החוקה | צילום: ערוץ הכנסת - 99

גם ח"כ פורר מישראל ביתנו אמר שעיקר הבעיה שלו היא עם הדרך שבה מקדם רוטמן את החקיקה: "תסתכל במראה, את מי אתה משרת? אתה משרת אינטרסים פרסונליים של אנשים שצריכים לפתור את הבעיות המשפטיות שלהם. אתה יודע שלא ככה מקדמים - צריך לנהל בשיח".

בשבוע שעבר הנחתה היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה את נתניהו להימנע מעיסוק במהפכה המשפטית בשל ניגוד עניינים, וכמו כן פרסמה חוות דעת חריפה על התוכנית שבכוונת הממשלה לקדם. בין היתר היועמ"שית טענה כי הרפורמה המשפטית שמוצעת בידי הממשלה, תביא לפגיעה קשה באיזונים בין הרשויות, ולכוח בלתי מוגבל שיינתן לשלטון.