ועדת החוקה פרסמה אמש (שלישי) את הצעת "חוק יסוד: השפיטה" שתעלה כבר היום להצבעה בדיון. הקואליציה מעוניינת להעלות להצבעה במליאה חלקים ראשונים של המהפכה המשפטית כבר ביום שני, ועל כן הוועדה מתכנסת היום להצבעות לפני כן. באופוזיציה זועמים על המהלך של רוטמן, טוענים שהדיונים לא מוצו ודורשים זמן נוסף להתדיינות. 

לקריאת המסמך המלא 

הצעת החוק שתעלה בהמשך היום עוסקת בוועדה למינוי שופטים. לפי ההצעה, הוועדה תכלול 9 חברים ובהם: 3 שופטים (נשיא בית המשפט העליון ושניים נוספים מטעם שר המשפטים ובאישור נשיא העליון); 3 חברי ממשלה (שר המשפטים ושני שרים נוספים) ו-3 חברי כנסת (יו"ר ועדת החוקה, ח"כ מהקואליציה וח"כ מהאופוזיציה). 

עבור בחירת שופט יצטרך להתגבש רוב בוועדה, כך שלקואליציה למעשה יהיה רוב אוטומטי משום שהיא מרכיבה את מרבית חברי הוועדה (5 מול 1 לאופוזיציה + 3 שופטים). 

להצעה נוסף סעיף שמבטל את ה"ביקורת השיפוטית" של בג"ץ על תיקון זה: "מי שבידו סמכות שפיטה על פי דין, לרבות העליון, לא יידרש במישרין או בעקיפין לשאלה בדבר תוקפו של חוק יסוד, ולא יהיה תוקף להחלטה שהתקבלה בעניין כאמור". 

בממשלה לא מתקדמים לעבר פשרה או הידברות – אלא מאיצים את השינויים בחוקי היסוד. יו"ר ועדת חוקה ומשפט, שמחה רוטמן, ביקש מחברי הוועדה להיערך להצבעות שיתקיימו כבר היום, וביום שני החוקים יובאו להצבעה בכנסת בקריאה ראשונה.

באופוזיציה זועמים על כך, וטוענים כי הדיון לא מוצה וכי יש עוד עשרות מומחים שרוצים לבוא ולהשמיע עמדה. ואף מאיימים להחרים את ההצבעות במידה ורוטמן לא ייתן עוד זמן כדי למצות את הדיון.

שני הסעיפים הכי דחופים לקואליציה – הם כאמור שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, והגנה מאי שפיטה של בג"ץ את חוקי היסוד. בקואליציה רוצים להשלים את הקמת הוועדה לבחירת שופטים ואת כל ההליכים הללו עד אוקטובר, אז ניתן יהיה למנות נשיא עליון. לפי החוק החדש, הקואליציה ממנה את נשיא העליון ושופט נוסף, ולכן חשוב לה לשלוט בהליך הזה. בנוסף, הגנה מאי שפיטה של בג"ץ את חוקי היסוד – חשובה לקואליציה משום שהיא קריטית לחוק של אריה דרעי.