עו"ד גור בליי, יועמ"ש ועדת חוק, חוקה ומשפט, הסביר הבוקר (ראשון) כיצד התיקון לחוק יסוד: השפיטה שחה"כ רוטמן מקדם, ישפיע על שורה של זכויות יסוד. הזכויות שעלולות להיות בסכנה, הובילו בכמה הזדמנויות לפסילת חוקים על ידי בג"ץ.

במסגרת המהפכה המשפטית, הקואליציה מעוניינת להגביל את האפשרות של בג"ץ לפסול חוקים. הפרקטיקה לפיה יהיה ניתן לפסול חוק בהסכמה רחבה של 12 שופטים מתוך 15 בבית המשפט העליון. בנוסף פסילת חוק תהיה רק אם החוק "סותר בבירור" הוראה בחוק יסוד. מה המשמעות של "סותר בבירור"?

לאורך השנים בג"ץ פסל חוקים בגלל פגיעה בזכויות הכתובות במפורש וגם כאלו שאינן כתובות במפורש אך נגזרות מכך, בחוקי יסוד. חה"כ רוטמן מתכוון לצמצם את היקף הזכויות שמכוחן בג"ץ יוכל לפסול חוקים.

שופטי בג"ץ לקראת הדיון על מינוי דרעי לשר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
בית המשפט העליון, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בין הזכויות שאינן מופיעות במפורש בחוקי יסוד נמצאות הזכות לשוויון, חופש הביטוי וחופש התנועה. היועמ"ש בליי הסביר בוועדה היום כי ההגנה על הזכויות האלו עלולות להיפגע. עם זאת, הבהיר כי הדבר נתון לפרשנות ועל כן יהיה קשה לדעת מראש כיצד השינוי ישפיע.

החוקים שנפסלו

לאורך השנים מאז המהפכה החוקתית, בג"ץ פסל במספר הזדמנויות חוקים בשל פגיעה לא מידתית בזכות השוויון, הביטוי וחירות האדם. אחת הדוגמאות הבולטות והאקטואליות היא סוגיית גיוס בני הישיבות: הסדרים שונים שנקבעו, נפסלו על ידי בג"ץ בשל הפגיעה בזכות לשוויון. זוהי דוגמה מרכזית לחקיקת בג"ץ שהייתה חשובה למפלגות החרדיות החברות בקואליציה.

המהפכה המשפטית חשובה למפלגות החרדיות בין היתר מתוך הרצון לקדם פטור מגיוס לתלמידי הישיבות. הם מקווים כי בנוסף לפסקת ההתגברות, המגבילה את הביקורת המשפטית, תיקון חוק יסוד: השפיטה, שיאפשר לפסול חוק רק אם הוא סותר במפורש חוק יסוד - יגביל את התערבות בג"ץ אפילו יותר.

ועדת החוקה: שמחה רוטמן, יריב לוין (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
שמחה רוטמן, יריב לוין, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

במקרה אחר, בג"ץ התערב באפליה של גברים בפונדקאות, הפוגעת בזכות לשוויון. עתירה נוספת עסקה בהטבת מס ליישובים מסוימים, באופן שהדיר יישובים ערבים ופגע גם הוא בזכות לשוויון. 

בג"ץ הכיר גם בחופש הביטוי כזכות שנגזרת מכבוד האדם. בשל כך, נפסל סעיף ב"חוק החרם" שהטיל סנקציה על מי שקרא לחרם נגד ישראל. בנוסף, הוכרה באופן מצומצם הזכות לקיום מינימלי בכבוד, ובעקבות כך נפסלה הוראת חוק ששללה קצבה מכל מי שמחזיק ברכב באופן גורף וללא הבחנה.

במידה והתיקון שרוטמן מקדם יעבור, ייתכן שיהיה קשה יותר לפסול חוקים דומים - הפוגעים באזרח בזכויות שאינן כתובות מפורשות בחוקי יסוד. זאת, בנוסף לפסקת ההתגברות שנועדה לאפשר לכנסת בכל מקרה למנוע פסילת חוקים, ולדרישה שחוקים יפסלו רק ברוב של 12 מתוך 15 שופטי העליון