ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו הגיב היום (ראשון) לסערת "חוק האפליה" שחוללו הדברים של חברי הכנסת שמחה רוטמן ואורית סטרוק – ושלל אותם בתוקף. בסרטון שהוציא אמר נתניהו: "אנחנו לא ניתן להפלות לרעה להט"בים, או לפגוע בזכויותיהם של שאר אזרחי ישראל".

"במדינה שאוביל", הבטיח נתניהו, "לא יהיה מצב שאדם, בין אם הוא להט"ב, חרדי, ערבי, או כל אחד אחר – ייכנס לבית מלון ולא יקבל שירות, יכנס לרופא ולא יקבל שירות. זה לא קרה ב-15 שנות כהונתי כראש ממשלה, וזה לא יקרה עכשיו".

בתוך כך, בליכוד התייחסו לדרישה של בן גביר בהסכמים הקואליציוניים לבטל את סעיף 7א בחוק יסוד: הכנסת, כך ש"הסתה לגזענות" לא תהווה פסילה מהתמודדות לכנסת. "סעיף 7א לחוק יסוד הכנסת לא מנע התמודדות לכנסת של תומכי טרור וגזענים", טענו בליכוד. "לכן נתניהו מתכוון לבטל את הסעיף ובמקביל להביא חוק חדש למלחמה בגזענות ובטרור שיבטיח אכיפה שוויונית ואפקטיבית ליהודים וערבים כאחד".

איתמר בן גביר בועדה המיוחדת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
בן גביר: "אם הליכוד ירצה הצעת חוק חדשה נשמח לשיח" | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בתגובה על דברי הליכוד, בעוצמה יהודית פרסמו הודעה כי הם לא מכירים את ההצעה והציעו לליכוד שלא לחרוג מהסיכומים עמם. "לתשומת לב חברנו בליכוד", נכתב בהודעת עוצמה יהודית, "אנחנו רגילים שסיכום זה סיכום ומילה זו מילה וחשוב לשמור על עקרון זה כדי להביא לממשלה יציבה".

בעוצמה יהודית הוסיפו: "החוק החדש שהליכוד עדכן כי בכוונתו להביא לא הובא לידיעתנו ואנו כמובן פתוחים לשמוע איך נסלק מהכנסת את טיבי עודה ועופר כסיף. מטרת ביטול 7א - עילת גזענות - היא להפסיק את העוול שעושים רק כלפי יהודים (יזבק, זועבי, בשארה לא נפסלו). אם הליכוד ירצה הצעת חוק חדשה נשמח לשיח. גם אנחנו לא רוצים גזענות בכנסת ישראל, אבל גם לא רוצים אפליה ורדיפה רק נגד יהודים - בעוד שונאי ישראל כמו איימן עודה מתמודדים לכנסת".

חה"כ רוטמן: "הפתרון לאפליית להט"בים - שיימינג"

לאחר שטען היום כי לדעתו החוק צריך לאפשר לבתי מלון "לסרב לארח הומואים", חה"כ שמחה רוטמן הסביר כי הוא מתנגד לכל אפליה שהיא של כל אדם – אך הפתרון לכך צריך להיות במישור האזרחי ולא החוקתי.

"אני לא חושב שיש מישהו שחושב שבגלל שאדם הוא הומו או לסבית או שחור או לבן או יהודי או ערבי צריך למנוע ממנו טיפול (רפואי), אין אמירה כזאת", אמר חבר הכנסת מהציונות הדתית בריאיון למהדורה ראשונה. "עכשיו השאלה איפה את מעבירה את הקו בין החירות של אדם לבחור את דרכו. אני אומר שבמדינה חופשית לא צריך לכפות על אדם לפעול בניגוד לאמונתו".

רוטמן הסביר כיצד לדעתו צריך להיאבק באפליה: "אני לא חושב שיש סיבה להפלות איש. אני חושב שהדרך הנכונה לטפל בתופעה המכוערת הזו היא ברשתות החברתיות, אפשר לעשות לו לעסק 'שיימינג', אפשר להפגין מולו, יש המון כלים של החברה האזרחית לפעול. אני לא אאפשר אפליה, אני אאפשר חירות".

על הגינוי של נתניהו לדבריה של חברת מפלגתו אורית סטרוק שאמרה כי גם רופאים יוכלו שלא לטפל באנשים אם הדבר נוגד את אמונתם, אמר: "ייתכן שגם הוא לא הקשיב לדבריה, ולכן הוא חושב שהיא אמרה למנוע שירות ממטופלים, בזמן שהיא דיברה על למנוע פרוצדורה רפואית - כמו המתת חסד לדוגמה".

רוטמן הסביר כי הוא "ודאי חושב שלרופא אסור לסרב להעניק טיפול לאף אדם על בסיס שום דבר", אך "השאלה איפה עובר הקו". לדבריו, "השאלה אם המדינה כופה את עמדתה המוסרית על הרופאים כאשר יש 'פול' של רופאים".

על כך שכתוצאה מהתיקון לחוק המוצע רופאים יוכלו לסרב לטפל בזוגות להט"בים, אמר: "הניסיון לקחת כל סוגיה ללהט"בית זה תרגיל שקוף, כולם מבינים את זה. גם כשמדובר בזוג 'סטרייטי' הם יכולים לבקש בקשה לא מוסרית, כמו הפריה מזרע של קרוב משפחה". רוטמן חזר והדגיש: "לסרב לטפל במטופל על בסיס מי שהוא זה חמור, לדבר על פרוצדורה רפואית שמנוגדת לכלל האתי של הרופא או לאמונתו הדתית זה אירוע אחר ומי שמנסה להשוות בין הדברים טועה".

נשיא המדינה יצחק הרצוג צייץ בחשבון הטוויטר שלו: "מצב שבו אזרחיות ואזרחים בישראל חשים מאויימים בשל זהותם או אמונתם חותר תחת ערכי היסוד הדמוקרטיים והמוסריים של מדינת ישראל. האמירות הגזעניות שנשמעות בימים האחרונים נגד קהילת הלהט"ב ובכלל נגד מגזרים וציבורים שונים – מדאיגות ומטרידות אותי מאוד. מדינת ישראל תקיים שוויון זכויו​ת חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה - בלי הבדל דת, גזע ומין, כך נכתב במגילת העצמאות ועל כולנו לשמור על כך בכל מחיר וללא פשרות. כל פגיעה בערכי היסוד הללו מסוכנת לעצם חיינו וקיומנו כעם וכמדינה. אני מגנה כל אמירה שמהווה בסיס להדרה או כל תופעה המאפשרת הפליה. אני פועל ואפעל בכל כוחי כנשיא המדינה על מנת למנוע פגיעה באוכלוסיות שונות בציבור".