החקיקה - והתגובה: היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, הגיבה על תוכנית חקיקת הבזק של הממשלה המסתמנת - טרם השבעתה. בכנס חיפה למשפט שנערך היום (חמישי) באוניברסיטת חיפה, אמרה מיארה: "הצעות החקיקה הנדונות בימים אלה - מה שמכונה לצערי 'בליץ' החקיקה - אינן עומדות כל אחת בפני עצמה. התמונה הגדולה חשובה. צבר ההצעות שעל הפרק, בוודאי אם ימומש בחופזה, שלא מתוך ראייה כוללת וארוכת טווח, עלול לשבש את מערכת האיזונים והבלמים בין רשויות השלטון".

עוד התייחסה בדבריה לתהליך שבו ראוי לקדם מהלכים משטריים: ״איני חולקת על חשיבותה של חשיבה ביקורתית ביחס למבנה המשטרי הקיים. שינויים הם לעיתים מחויבי המציאות. אך הרעיון לפיו נכון או ניתן לבצע שינוי עמוק במארג המשטרי באבחת חרב, שגוי בעיני. שינוי משטרי מהותי דורש חשיבה מעמיקה ושיקול דעת מושכל".

אבי מעוז, איתמר בן גביר, בנימין נתניהו, אריה דרעי,
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה: "פוליטיזציה של מערכת אכיפת החוק"

מיארה, הגיבה גם על טענות הקואליציה המסתמנת - על כך שבאו למשול. "אין מחלוקת כי הדרג הנבחר הוא זה שצריך למשול. זהו העיקרון הדמוקרטי היסודי", הסבירה. "משילות אפקטיבית חיונית לשגשוג המדינה ולמימוש רצון הבוחר. לא רק שאיננו כופרים בכך, אנו גם נסייע לממשלה בכך. זהו תפקידנו. אך ללא ביקורת שיפוטית וייעוץ משפטי עצמאי, ניוותר עם עקרון שלטון הרוב בלבד. הא ותו לא. דמוקרטיה בשם, אך לא במהות".

היועצת המשפטית מיארה הדגישה כי בהצעות שעומדות על הפרק - לא הוצעו מנגנונים לאיזון כוחו של הרוב ולהבטחת מחויבות המדינה לזכויות אדם. ״מי שמבקש לערוך שינוי במערך האיזונים והבלמים הישראלי, צריך להבהיר כיצד לשיטתו ירוסן כוחו של הרוב מפני פגיעה במיעוט".

עוד היא ציינה, כי "פוליטיזציה של מערכת אכיפת החוק תוביל לפגיעה קשה בעקרונות הבסיסיים ביותר של שלטון החוק - שוויון; היעדר שרירותיות; והיעדר משוא פנים. אם תיווצר, ולו תחושה, של פוליטיזציה של מערכת אכיפת החוק, תהיה זו מכה אנושה ליכולתה לתפקד ופגיעה קשה באמון הציבור. והתייחסה לחוק בן גביר על שינוי סמכויות מפכ"ל המשטרה: "במדינה דמוקרטית לא ראוי לשנות את מערכת היחסים שבין הדרג המדיני לבין מערכת אכיפת החוק בחקיקת בזק". 

הצעת חוק לתיקון פקודת המשטרה (צילום: ערוץ הכנסת)
דיון סוער בכנסת על "חוק בן גביר", אתמול | צילום: ערוץ הכנסת

אתמול התקיים דיון סוער בכנסת, התכנסו הוועדות שצפויות לאשר בקריאה ראשונה את שורת החוקים שיכשירו את כהונת דרעי כשר ואת העברת הסמכויות לבן גביר וסמוטריץ'. נציגי היועצת המשפטית לממשלה אמרו בדיון כי חוק דרעי מעורר קשיים משפטיים, אך לא ניתן לומר שהוא מ"מקרי הקצה". המשנה ליועמ"שית הוסיפה כי "הצעת חוק בן גביר - פוטנציאל לפגיעה ממשית וקשה בעקרונות המשטר הדמוקרטיים בישראל".

בליץ החקיקה של הקואליציה המסתמנת - סיקור N12

המפכ"ל רנ"צ קובי שבתאי, הגיע לוועדה המיוחדת הדנה בתיקון פקודת המשטרה, והבהיר: "איננו מתנגדים לשינויים והתאמות, אך שינויים דרסטיים כאלה חייבים להיעשות בזהירות ובהליך מקצועי ומעמיק. המשטרה היא לא צבא. המשטרה חשופה למידע אישי רגיש של אזרחי המדינה, הצבא פחות, המשטרה עובדת מול אזרחים והצבא מול אויב מוגדר. אנחנו חייבים לשאול את עצמנו מה הבעיה במצב הנוכחי ובהתאם לבחון איך לשפר". 

החוק, שאושר רק בקריאה טרומית, עוד צפוי לעבור שינויים, בין השינויים שנידונו היום - המפכ"ל יוגדר "המפקד העליון של המשטרה", בן גביר לא שלל את התיקון. לגבי הסוגיה הליבתית של קביעת המדיניות בתחום החקירות והעמדה לדין, בייעוץ המשפטי דרשו שהדבר הזה יעשה בהתייעצות עם היועץ המשפטי לממשלה, עם המפכ"ל ועם הגורמים האחראיים במשטרת ישראל. בן גביר הסכים "לשמוע", זאת אומרת שהוא יחליט לבד.