ביקורת חריפה: שופטי בג"ץ תקפו אמש (רביעי) את התנהלות המדינה בנושא מעון ראש הממשלה נפתלי בנט ברעננה. "אגב ההליך התברר, כי עבודות הבנייה נעשו בסביבת בית ראש הממשלה ברעננה, מבלי שקדם להן הליך תכנוני כנדרש", כתב השופט נעם סולברג בפסק הדין שעוסק בכמה עתירות של תושבים ושל עיריית רעננה שעניינן המרכזי הוא ההפגנות שנערכות מול ביתו של בנט.

"משנה חומרה נמצא בכך שבדיון הראשון נטען על-ידי משיבי הממשלה, כי לעותרים ישנה אפשרות להשיג על עבודות הבנייה במסגרת ההליך התכנוני, למרות שבפועל כלל לא התקיים הליך שכזה", המשיך השופט סולברג שמתח ביקורת בנוגע לכמה סוגיות.

שופט העליון נועם סולברג (צילום: Yossi Zamir/Flash 90)
מתח ביקורת חריפה על ההתנהלות, השופט סולברג | צילום: Yossi Zamir/Flash 90

"משיבי הממשלה טענו בתגובתם המקדמית, כי מעונו הרשמי של ראש הממשלה בירושלים זקוק לשיפוץ אבטחתי ותחזוקתי, שיימשך לפחות 6 חודשים", כתב עוד סולברג והטיח באחראים: "ואולם, הלכה למעשה, עד כה לא חלה כל התקדמות בעניין זה, בתירוצים מתירוצים שונים. משמעות הדבר היא, כי בשלב הנוכחי, ועד להסדרת העניין, לא ניתן לאפשר לראש הממשלה להתגורר במעונו הרשמי, אף אם רצונו בכך; מצב זה אינו ראוי ולא תקין. צוין אפוא, כי על המשיבים לתת דעתם על כך, ולהירתם לקידום פרויקט השיפוץ".

הוא לא הסתפק במילים האלו: "בין היתר נטען, למורכבות ביטחונית, לדרישות חדשות שהועלו, לענייני שימור, ולעיצומים ושביתה. דומה כי כל עיכוב שניתן להעלות על הדעת, התכנס ובא כדי 'לתקוע מקלות' בגלגלי השיפוץ".

"מנהל בלתי תקין בעליל, הדברים טעונים בדיקה"

עוד ציין סולברג כי על אף שגובשה חוות דעת משפטית לגבי מעמדו של בית ראש הממשלה ברעננה לפני הגשת העתירות, היא לא הועברה לעיון בית המשפט והצדדים. רק לאחר בקשה שהגישו העותרים, חודשים ארוכים לאחר הגשת העתירות, הם נחשפו אליה. "מצופה היה שחוות הדעת תצורף כבר בתחילה, עם הגשת תגובת משיבי הממשלה לעתירות", טען השופט.

השופט יוסף אלרון הוסיף כי "לא ניתן להימנע מלהתייחס לתמונה העגומה שהתגלתה ולמנהל הבלתי תקין בעליל שנחשף במסגרת הדיון בעתירות, במספר מישורים". לדבריו, בכל הנוגע להתנהלות המדינה ביחס לעבודות הנדרשות בבית ברעננה ובמעון בירושלים, "מתקבל רושם מטריד כי הדברים נעשים ללא יד מכוונת ותוך הגררות שאיננה ברורה".

השופט עופר גרוסקופף (צילום: הנהלת בתי המשפט)
"הדברים טעונים בדיקה, ויש לקוות כי יבדקו", השופט גרוסקופף | צילום: הנהלת בתי המשפט

השופט עופר גרוסקופף מתח גם כן ביקורת חריפה על התנהלות המדינה: "הדברים ששמענו ביחס לחלק לא מבוטל מהנושאים הללו מטרידים. קשה להבין את גרירת הרגליים בנוגע לשיפוץ המעון הרשמי בירושלים, ויותר מכך קשה להצדיק ביצוע עבודות בנייה ללא היתר על ידי המדינה במעון ברעננה. הדברים טעונים בדיקה, ויש לקוות כי יבדקו".

הרחקת ההפגנות - רק לאחר סיום שיפוץ המעון

בנוגע להפגנות עצמן, שעמדו במרכז העתירות, הסבירו השופטים שאם תדירות ההפגנות ועצימותן היו נמשכות כבתחילה, היה מקום לקבוע מתווה מצומצם יותר מזה הקיים - הן בקשר לתדירות והן בקשר למיקום ביחס לבתי המגורים באזור.

במצב הנוכחי שבו מעון ראש הממשלה נמצא הלכה למעשה ברעננה, פסקו השופטים כי "אין מנוס, לעת הזו, מלאפשר קיום של הפגנות במקומות שהוצעו במתווה המשטרה, ובהתאם לתנאים שנקבעו על ידה". עם זאת, הדגישו, עם סיום השיפוץ של המעון הרשמי בירושלים ראוי יהיה להחמיר את הדרישות בנוגע להפגנות מול הבית ברעננה ולהרחיק אותן מהמקום כך שתצטמצם הפגיעה בשכניו של ראש הממשלה.

הפגנות מול בית ראש הממשלה נפתלי בנט, רעננה (צילום: אבשלום שושני, פלאש 90)
הפגנות מול בית ראש הממשלה נפתלי בנט, רעננה | צילום: אבשלום שושני, פלאש 90

"אנו מברכים על פסק דינו של בית המשפט העליון, שעל אף ויכול היה להתעלם מהמעשים החמורים שנעשו על ידי ראש הממשלה וסביבתו, בחר בית המשפט העליון בדרך הצדק", מסר עו"ד אוריאל חור ניזרי שמייצג את השכנים. "הדברים הקשים נגד ראש הממשלה נפתלי בנט והיועצת המשפטית למשרד ראש הממשלה, עו"ד שלומית פרגו ברנע, גם אם לא בצורה ישירה אך בצורה ברורה והדברים מדברים בעד עצמם, באשר לכל ההתנהלות סביב מבצר בנט ברעננה.

"מטרידים הדברים את בית המשפט העליון וראוי שיטרידו כל אזרח במדינת ישראל", הוסיף עו"ד חור ניזרי. "על אף שאין זה נושא העתירה ועתירת המשך תוגש בימים הקרובים, השופטים בביקורת קשה ובאומץ יצאו חוצץ נגד ההתנהלות הפסולה של רוה"מ וסביבתו. ניכר כי נחצה הגבול אל עבר הקו הפלילי".