סערת ההוצאות של ראש הממשלה וחילופי הדברים בין בנט לנתניהו, העלו מחדש את הצורך בהגבלת ההוצאות של ראשי הממשלה מאוצר המדינה. בנט אומנם הודיע הבוקר (רביעי) כי מעתה ישלם בעצמו את הוצאות המזון של בני משפחתו, אך למרות הוויתור שלו סוגיית הוצאות המדינה עבור ראש הממשלה לא הוסדרה, ודרושה הנחיה ברורה וחד משמעית בנושא. במצב הנוכחי אין הגבלות ברורות ברוב התחומים, ומבקר המדינה הקודם כבר עמד על הקושי בכך. איך צריך להסדיר את הנושא? נעזרנו בעו"ד שחר בן מאיר שעתר בעבר לבג"ץ בעניין, ובעו"ד עומר מקייס, מנכ"ל התנועה לטוהר המידות.

כפי שכבר פירטנו – מלבד נושאים מסוימים אין הוראות ברורות ותקרות הוצאה. ההוצאות מאוצר המדינה מפוקחות אמנם על ידי החשב והיועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, אבל החוק, ועדת הכספים והנהלים הפנימיים של המשרד – כמעט ולא מפרטים סכומים ברורים שמותר להוציא.

מבקר המדינה לשעבר כתב בדוח הביקורת בתקופת נתניהו כי יש לקבוע הגבלות ברורות יותר. "לדעת משרד מבקר המדינה, מתן אפשרות להוצאה בלתי מוגבלת אינה עולה בקנה אחד עם מנהל תקין. הסדר כזה אף פוגם בעקרונות של יעילות וחיסכון ועלול להוביל לבזבוז כספי ציבור", נכתב בדוח.

הבית של משפחת בנט, לפני השיפוצים
בית משפחת בנט ברעננה

עו"ד מקייס מהתנועה לטוהר המידות טוען: "הפרטים החדשים על הוצאות המזון בביתו של ראש הממשלה בנט מלמדים שוב עד כמה צדק דוח מבקר המדינה בעניין מעונות ראש הממשלה שקרא להסדיר בנוהל ברור את תקרת ההוצאה ואת הכללים לגבי השתתפות המדינה בהוצאות מזון של ראש הממשלה. כשבע שנים עברו מאז פורסם הדוח, ונדמה שלא עברה תקופה בה לא שמענו על בזבוזי כספים והתנהלות פסולה, על חשבון המדינה, במעונות ראש הממשלה".

עו"ד שחר בן מאיר, קורא להגביל את ההוצאות - בלי קשר לראש ממשלה כזה או אחר. "הסוגיה של התשלומים עבור ארוחות (ובכלל) במעון ראש הממשלה ובמעון הפרטי הופכת, לצערנו, גם היא לשאלת כן ביבי לא ביבי, והאם בתקופתו היו הוצאות גדולות יותר (והתשובה למתעניין היא: בהחלט כן, פי שלוש מההוצאות של ראש הממשלה בנט), אבל כאמור - זה עיסוק (כרגיל) בתפל ולא בעיקר", סבור עו"ד בן מאיר.

מעון ראש הממשלה בבלפור (צילום: חדשות 12)
מעון ראש הממשלה הרשמי ברחוב בלפור בירושלים | צילום: חדשות 12

"השאלה העקרונית יותר היא מדוע בכלל המדינה צריכה לשלם עבור ארוחות פרטיות (לא רשמיות ובמסגרת התפקיד) של ראש הממשלה", הוא ממשיך. "כמו שיובל אראל אשר עובד באתר זה משלם על ארוחת הצהריים שלו, מדוע ראש הממשלה לא ישלם? מה ההבדל?"

"הבעיה נובעת משפטית מהניסוח הכללי מדי של החלטת שכר שרים אשר קובעת רק כי המדינה תעמיד מעון לראש הממשלה על חשבונה ולא מפרטת מעבר לכך דבר", מסביר עו"ד בן מאיר.

ומה קורה במדינות אחרות?

"ובכן, אם ניקח דוגמה משתי מדינות שוליות ולא חשובות כמו ארה"ב או אנגליה, אז שם אין שום הבדל בין יובל אראל האנגלי לבין ראש הממשלה, כך גם בארה"ב" מציין עו"ד שחר בן מאיר.

"בבית הלבן יש מטבח וגם טבח", הוא מוסיף. "כאשר הנשיא ביידן מארח לארוחה רשמית את נפתלי בנט, והוא מזמין מהטבח של הבית הלבן שני המבורגרים, וממשלת ארה"ב משלמת עליהם, כי זה אירוח רשמי בתפקיד. אבל יום למחרת אף אחד לא בא לבקר את ביידן, ועדיין בא לו המבורגר, אז הוא מזמין מאותו טבח ומקבל בדיוק את אותו המבורגר של יום האתמול. אלא שבמקרה זה הטבח רושם לעצמו כי ביידן הזמין המבורגר לארוחה פרטית, ובסוף החודש ביידן מקבל את החשבון של ההזמנות הפרטיות שלו – מהטבח של הבית הלבן – ומשלם את החשבון כמו כל אחד. אין שום סיבה שבישראל לא ינהגו כך".

הבית הלבן בוושינגטון (צילום: 123RF‏)
"בסוף החודש ביידן מקבל את החשבון של ההזמנות הפרטיות שלו - ומשלם אותו כמו כל אחד" | צילום: 123RF‏

"אגב, עיון בארכיון המדינה מגלה כי הייתה ראש ממשלה בישראל ששמה גולדה מאיר, אשר התעקשה לשלם מחשבונה שלה תשלומים על הוצאות מזון פרטיות (שאינן עבור אירוח) בבית ראש הממשלה", מסכם עו"ד בן מאיר.

"אין מנוס מקביעת נוהל מפורט"

עו"ד מקייס קורא לקבוע נוהל ברור יותר להוצאות של ראש הממשלה מאוצר המדינה. "אזרחי ישראל רשאים לצפות כי מי שזוכה לכבוד לשרת כראש ממשלת ישראל, ויודע עד כמה קצרה שמיכת התקציב, ינהג בכבוד, בצניעות וביראת קודש כלפי כספי המדינה, וימנע מבזבוז כספים וממראית עין", הוא מפרט.

"לצערנו, אנחנו מבינים היום שערכי מנהל תקין ושמירה על נראות ציבורית לא יבואו מנבחרי הציבור עצמם, ולכן אין מנוס מקביעת נוהל מפורט, באישור ועדת הכספים של הכנסת, שייקבע תקרת הוצאה ברורה לכל הוצאות המעון, לרבות מזון, הזמנת אוכל ממסעדות ודברים נוספים, הן לגבי הרשמי והן לגבי הפרטי", ממשיך עו"ד מקייס. "קביעת תקרה כוללת (כפי שנעשה לעניין הוצאות ביגוד), ומניעת כפל תשלומים כפי שנעשה בעבר ונחשף בדוח מבקר המדינה, יבטיחו כי מסגרת התקציב הכוללת תהיה ברורה ושקופה. כך אולי נוכל למנוע את הפגיעה באמון הציבור ברשויות השלטון אשר נלווית לכל חשיפה על בזבוזי כספים במעונות ראש הממשלה".

עו"ד עומר מקייס (צילום: אפרת בלוססקי)
"קביעת תקרה כוללת תבטיח שמסגרת התקציב הכוללת תהיה ברורה ושקופה", עו"ד מקייס | צילום: אפרת בלוססקי

"חשוב במיוחד שכל נוהל שכזה יהיה שקוף ומונגש לציבור, וכי משרד ראש הממשלה יפרסם באופן יזום את היקף ההוצאות במעון ראש הממשלה", טוען עו"ד מקייס. "לא רק שאזרחי ישראל זכאים לדעת מה נעשה בכספם, גם ללא חשיפות עיתונאיות, אלא שניסיון החיים מלמד שיש בשקיפות כדי להרתיע את נבחרי הציבור משימוש מופרז בקופה הציבורית, גם אם הדבר מותר לכאורה".

פנינו לראש הממשלה נפתלי בנט ולראש האופוזיציה בנימין נתניהו כדי לדעת מה עמדתם לגבי הגבלה של ההוצאות באופן מסודר - ושניהם לא התייחסו.