אחרי שבית המשפט השלום החליט אתמול שאמירת "שמע ישראל" והשתחוות בהר הבית הם לא עבירה פלילית, יהודי שהשתחווה הבוקר (שני) במתחם עוכב. כמה דקות לפני כן, אותו אדם ניסה להיכנס למתחם בטלית ובתפילין – אך המשטרה במקום לא אפשרה לו. 

בממשלה מבהירים הבוקר שפסק הדין מאתמול לא יביא לשינוי בסטטוס-קוו בהר הבית. לטענתם, החלטת בית משפט השלום עוסקת אך ורק בעניין התנהגות הקטינים שהובאה בפניו, ואין בה קביעה רוחבית בעניין חופש הפולחן בהר הבית. בית המשפט אומר זאת מפורשות.

עוד הבהירו בממשלה כי המדינה תגיש ערר לבית המשפט המחוזי ביחס לתיק הפלילי הספציפי שעליו מדובר. בממשלה מוסיפים שכמיליון מוסלמים שציינו את תפילות הרמדאן ועיד אל פיטר הם "העדות הטובה ביותר לכך שאין שינוי בסטטוס-קוו בהר הבית ובירושלים".

מתפללים בהר הבית (צילום: חדשות)
האדם שניסה להיכנס בטלית ובתפילין ועוכב | צילום: חדשות

"כללי ביקור וסדר נהוגים בהר הבית לאורך שנים ארוכות ונאכפים על ידי משטרת ישראל בהתאם", נמסר הבוקר במשטרה בתגובה למקרה. "כפי שצויין אמש, בית המשפט ביסס החלטתו על פגם שנפל לגישתו בהליך וציין מפורשות שאין בהחלטתו משום קביעה כלשהי הנוגעת בחופש הפולחן בהר הבית. יובהר כי כללי הביקור במקום נותרו בעינם ומשטרת ישראל תמשיך לאכוף אותם כפי שהם".

"קשה להלום מצב שבו קריאת שמע בהר הבית תהווה עבירה פלילית"

הפרשה התחילה במעצרם של 3 נערים בשבוע שעבר שקיבלו צו הרחקה ל-15 ימים מהעיר העתיקה, בעקבות העובדה שהשתחוו והתפללו בתוך מתחם הר הבית. טענת המשטרה בבקשה להרחקתם בתנאים המגבילים היא שהתנהגותם עלולה להביא להפרת שלום הציבור. השופט לא קיבל את טענת המשטרה, ואמר שהדבר לא מהווה עבירה פלילית בהסתמך על דברים שאמר המפכ"ל בנוגע לחופש הפולחן.

"לטעמי, לא ניתן לומר שהשתחוות ואמירת קריאת שמע מקיימים חשד סביר להתנהגות העלולה להביא להפרת השלום, כפי שמחייב החוק", אמר השופט ציון סהראי. "קשה להלום מצב ובו קריאת 'שמע ישראל' בהר הבית תהווה עבירה פלילית של מעשה העלול להביא להפרת השלום".

אתמול, בצמרת המשטרה נדהמו למשמע ההחלטה של בית המשפט וטענו שיכולות להיות לכך השלכות מסוכנות. גורם בכיר במשטרה: "החלטת בית המשפט נסמכת על דברים שאמר מפכ"ל המשטרה כשבפועל - דבריו כלל לא כוונו להר הבית".