ישראל בדרך לבחירות חמישיות: מליאת הכנסת אישרה היום (רביעי) בקריאה טרומית את פיזור הכנסת ה-24. הצעת החוק עברה ברוב גדול, של 110 תומכים מול 0 מתנגדים. כעת, ההצעה תעבור לוועדת הכנסת בראשות חה"כ אורבך, שתקבע אם תידון בוועדת חוקה או ועדת הכנסת. השלמת החקיקה בשלוש קריאות תקרה ככל הנראה ביום שני.

ישראל הולכת לבחירות - סיקור נרחב ב-N12:

בליכוד ינסו לעכב את הליכי החקיקה כדי למצות את המגעים להקמת ממשלה חלופית בכנסת הנוכחית. מבחינת יש עתיד, המטרה היא להביא לכך שתאריך הבחירות יהיה 8 בנובמבר ולא 25 באוקטובר – מתוך רצון לראות את לפיד יושב זמן ארוך יותר על כיסא ראש הממשלה לפני שנלך לקלפיות.

ימינה תאפשר חופש הצבעה ב"חוקי הנאשם"

על פי הנוהג, במהלך פיזור כנסת עושים בדרך כלל "ניקוי שולחן" שבמסגרתו הקואליציה והאופוזיציה מגיעים להסכמות על חוקים בסיסיים שיקודמו בהסכמה לפני הפיזור. הקואליציה ביקשה לקדם כמה חוקים הפעם, ובהם חוק המטרו וחוק הפיצויים לעצמאים (מענקי האומיקרון) - אך האופוזיציה את ביטול הפרשת עמיחי שיקלי כתנאי להסכמתה למהלך.

מנגד, בעקבות הפיצוץ בקואליציה מאיימים להעלות עוד היום את "חוקי הנאשם" אם באופוזיציה יתעקשו שלא לשתף פעולה. בסיעת ימינה יאפשרו חופש הצבעה על חוקי הנאשם, כך אנו מפרסמים לראשונה. למרות שיאפשר חופש הצבעה לסיעתו, הודיע ראש הממשלה נפתלי בנט שיצביע בעצמו נגד החוק. "הזכות לבחור ולהיבחר היא קדושה והיא מהות הדמוקרטיה", כתב בנט. "בטח ערב בחירות - אין לנסות לשנות את כללי המשחק, אלא לתת להם להחליט בקלפי".

 "רמסתם את הכנסת ברגל גסה תוך פגיעה היסטורית עקרונות היסוד של דמוקרטיה פרלמנטרית", תקף חבר הכנסת יריב לוין מהליכוד בתחילת הדיון לקראת ההצבעה. "מול הדורסנות שלכם התייצבה אופוזיציה מלוכדת. היום אנחנו מוציאים את ישראל לדרך חדשה שבסופה נקים ממשלה לאומית וחזקה". 

חיבוקים בכנסת (צילום: ערוץ הכנסת - 99)
חיבוקים בקרב חברי האופוזיציה | צילום: ערוץ הכנסת - 99

"זה יום עצוב לדמוקרטיה כאשר הכנסת מחליטה לפזר את עצמה לפני זמנה", אמר מנגד בועז טופורובסקי מיש עתיד. "אנחנו עושים את זה בלב כבד אך בלב שלם, בגלל שטובת המדינה תמיד תהיה לנגד עיננו... האופוזיציה מציבה תנאים מושחתים כדי שנגיע לתאריך מוקדם לבחירות".

ישראל בדרך לבחירות - הזירה הפוליטית

האינטרסים מאחורי עיכוב פיזור הכנסת

כל ראשי סיעות האופוזיציה, למעט הרשימה המשותפת, מעדיפים להקים ממשלה חדשה בכנסת הנוכחית בראשות בנימין נתניהו מאשר ללכת לבחירות. כלפי חוץ ראשי מפלגות גוש נתניהו נשמעים בטוחים בעצמם בכך שהם ישיגו בבחירות 61 מנדטים, אך בחדרים הסגורים הם מביעים ספקות – מן הסתם בצל ניסיון העבר.

"יש מספיק גורמים בתוך הממשלה שקוראים לעצמם ימין ואם הם יעשו את הצעד הנכון ויצטרפו לנתניהו - יהיה אפשר להקים ממשלה חליפית", אמרה היום חברת הכנסת מירי רגב בריאיון לגלי צה"ל. מנגד, חבר כחול לבן איתן גינזבורג הבהיר שמפלגתו "קיבלה הצעות", אך לא מתכוונת לשבת שוב תחת נתניהו.

לפיד תקף שוב נתניהו ואת איתמר בן גביר ואמר בכנס אלי הורביץ לכלכלה וחברה כי "יש למדינה רק דגל אחד ולא ניתן לקיצוניים לקחת אותו מאיתנו. נתניהו יודע שאם ישראל תישאר דמוקרטיה ליברלית הוא לא יכול לבטל את המשפט שלו לכן הוא תלוי בבן גביר תלות מוחלטת".

יו"ר יהדות התורה משה גפני, יו"ר ש"ס אריה דרעי ויו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ', שנפגשו יחד שלשום, חוששים מפני עליית כוחו של חה"כ איתמר בן גביר ומכך שהוא עלול לנגוס בקהל המצביעים שלהם ולכן מעדיפים למצוא את המגעים להקמת ממשלה בכנסת הנוכחית.

גם מנכ"לית ימינה, סטלה ויינשטיין, הפתיעה כשאמרה אתמול בריאיון לענת דוידוב וגולן יוכפז ב-103 FM שהיא מעדיפה הקמת ממשלה חלופית תחת נתניהו במקום הליכה לבחירות. "אי אפשר לגרור את מדינת ישראל רק בגלל שלא נוח לי עם מישהו", אמרה. "צריך לעשות כל מה שצריך כדי להוציא  את ישראל מהלופ". חברת מפלגתה שירלי פינטו אמרה היום שבימינה לא פוסלים ישיבה תחת נתניהו – אך הדגישה שלא מקיימים משא ומתן עם הליכוד.