עסקת טיעון ירדה מהפרק - לפחות עד אחרי הבחירות: אחרי שבית המשפט החליט אתמול (שלישי), לדחות את בקשת הפרקליטות לשנות את כתב האישום - מצבו של ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו השתפר משמעותית. ההנחה כרגע שנתניהו, שתמיד העדיף את האפשרות לחזור לשלטון גם על פני מגעים לעסקה, לא ילך לעסקת טיעון, אולי רק אחרי בחירות - אם יהיו. התביעה ביקשה לשנות את מועד "פגישת ההנחיה", שבה כביכול הנחה נתניהו את עד המדינה פילבר להיטיב עם בזק.

בית המשפט דחה את הבקשה ונימק: "יש בתיקון המבוקש לגרום לפגיעה מהותית וקונקרטית בזכותם וביכולתם לנהל את הגנתם". הבקשה לתיקון כתב האישום הוגשה לאחר שסנגורו של בנימין נתניהו, עו"ד בועז בן צור, הראה באמצעות התכתבויות מיומנו שהפגישה בינו לבין פילבר לא הייתה יכולה להתקיים בוודאות גבוהה בטווח הזמנים המצומצם שהפרקליטות כתבה. 

כל תוצאה משפטית עוד קיימת

הטענה של הפרקליטות שאומרת - טעינו היינו צריכים לכתוב "סמוך למינוי" ולא "לאחר המינוי", היא לא משכנעת. הפרקליטות כתבה את זה היא כי עד המדינה שלמה פילבר התעקש והביא ראיות מזכרונו שהדבר נעשה לאחר המינוי. אם לא היו כותבים את זה הייתה עולה השאלה - אם אי אפשר לסמוך על דבריו באשר למועד הפגישה אולי גם אי אפשר לסמוך על דבריו בנוגע לתוכן הפגישה.

למרות הדברים האלו וחרף המכה הקשה שהפרקליטות ספגה, עדיין כל תוצאה משפטית גם בשעה הזו היא סבירה - דרך הרשעתו המלאה בשוחד של הנאשם או זיכוי מלא. צריך לזכור שעד המדינה שלמה פילבר נחקר הרבה לפני שנולד תיק 4000 ברשות לניירות ערך, ושם חשבו שצריך להעמיד אותו לדין. פילבר, אז מנכ"ל משרד התקשורת היה "שפוט" של שאול אלוביץ' וחברת בזק.

בית המשפט בסופו של יום יצטרך לשאול את עצמו - האם יש הסבר מניח את הדעת, לכך שעובד ציבור בכיר מאוד התנהג ברפיסות מול הגוף שהוא צריך לפקח עליו. במידה ובית המשפט יסבור שיש הסבר אחד והוא  -הנחיות שאותו מנכ"ל קיבל ממי שהיה אז ראש הממשלה והשר הממונה, וזו הסיבה להתנהלות שלו, הם ירשיעו את נתניהו.

בועז בן צור ועמית חדד (צילום: Yonatan SindelFlash90)
צילום: Yonatan SindelFlash90

שלמה פילבר ממשיך להתעקש על קיומה של פגישה, וקיומה של הנחיה וכל הוויכוח הוא על העיתוי. אבל גם ללא פילבר, כפי שאמר בצדק עורך הדין עופר ברטל, יש פה מארג ראיות שלם ועשיר, למשל הדרישה של אלוביץ' שנתניהו ישמש שר התקשורת. למשל אותו מפגש סודי במודיעין בו נתניהו באמצעות פילבר לא באמצעות ניר חפץ, מעביר לאלוביץ 'מעטפות עם טענות.

הבעיה של נתניהו נשארה עדיין בעיה של הפרות אמונים ומרמה, הפרקליטות הייתה מוכנה להסיר את עבירת השוחד. אם נחבר את זה לפוליטקה, אם ישוב נתניהו לשלטון - ספק אם יהיה כתב אישום מכיוון שימצאו דרכים למשוך אותו. אם הוא לא ישוב לשלטון, אולי יהיה הסדר טיעון אבל לא יהיה הסדר טיעון בלי קלון - מה שאומר ללא שלטון.

"לא נבקש לשנות את ההחלטה"

מוקדם יותר אתמול היועצת המשפטית לממשלה ופרקליט המדינה נפגשו עם צוות התביעה, כדי לדון בהמשך ניהול המשפט נגד ראש הממשלה לשעבר לאחר החלטת בית המשפט. לאחר מכן פרסמה היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, הודעה - ובכך התייחסה לראשונה למשפטו של נתניהו. 

היועמ"שית גלי בהרב מיארה בטקס הכניסה לתפקיד (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
היועמ"שית גלי בהרב מיארה | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"היועצת המשפטית לממשלה ופרקליט המדינה נפגשו לפני זמן קצר עם צוות התביעה בתיקי האלפים ושמעו עדכון על ההחלטה האחרונה של בית המשפט בבקשות לתקן את כתב האישום", נכתב אתמול. "אין בדעת המדינה להשיג על ההחלטה". היועצת המשפטית לא התייחסה בדבריה לדיווחים על חידוש מגעים להסדר טיעון עם נתניהו - צעד שראש הממשלה לשעבר הכחיש.