אם הפערים האחרונים יגושרו, ייתכן שכבר בימים הקרובים ייחתם הסדר טיעון עם ראש הממשלה לשעבר נתניהו. משאבים עצומים ייחסכו, הפרקליטות ונתניהו יצעדו בדרך בטוחה ללא סיכונים ומאבק ציבורי ממושך יסתיים בפשרה. עם זאת, לכל אלה יש גם מחירים כבדים. נעזרנו בסנגורו לשעבר של נתניהו ובבכיר לשעבר בפרקליטות מיסוי וכלכלה כדי לנתח מה כל צד מרוויח ומפסיד.

הסדר הטיעון המסתמן - סיקור N12:

"להסדר טיעון יש מרוויחים ומפסידים", הסביר היום (ראשון) עו"ד מיכה פטמן, מומחה לעבירות צווארון לבן ופרקליטו לשעבר של בנימין נתניהו. "בדרך כלל שני הצדדים גם מרוויחים וגם מפסידים". עו"ד פטמן ציין כי נתניהו יוצא נשכר בכמה היבטים: "הוא מרוויח משפטית, ללא ספק, חוסך לעצמו שנות דיונים רבות. אני מאלה שמאמינים שגם ויינרוט ז"ל וגם נאמן ז"ל חלו בסרטן עקב ניהול משפט ארוך ומתיש. זה נכנס לנשמה, משפטים הורגים אנשים, אמר את זה גם אביגדור קהלני למרות שהוא זוכה".

"כל שלושת השמות שהזכרתי זוכו, וכל השלושה טוענים שיש לזה מחיר מטורף", הוסיף עו"ד פטמן. "אני ייצגתי גם את שמעון שבס שזוכה לפני הדיון הנוסף (שבו התהפכה ההחלטה והוא הורשע - י"א). אלה שנים ארוכות של דיונים, מתח, לחץ והוצאות - במקרה של נתניהו שבהחלט יכולות להגיע למיליוני שקלים".

"חיסכון שני זה חיסכון בשנות חיים", הוסיף עו"ד פטמן. "מעבר לזה שהמשפט ייקח לו 6-7 שנים, בסופו של הליך שבו הוא מואשם היום ב-3 עבירות של הפרת אמונים ובעבירה של שוחד, אם הוא מורשע בכל אלה הוא צפוי לשנות מאסר, לא פחות".

לפי עו"ד פטמן, גם אם נתניהו יורשע רק בשתי העבירות של הפרת אמונים שעליהן מדובר כיום, הוא עשוי להישלח למאסר. "אני אומר את זה ביושר כי מההתחלה פעלתי בכל פלטפורמה שתיק 4000 לא היה צריך להיות תיק שוחד ושתיק 2000 לא היה צריך לבוא לעולם כנגד נתניהו. גם בהגעה לתוצאה הנכונה משפטית, עדיין שתי עבירות של הפרת אמונים, לפי הפסיקה דהיום, גם היא מתבטאת בין שנה ל-18 חודשי מאסר בפועל. לכן הוא חוסך לעצמו גם את הסיכון של מאסר בפועל", אמר סנגורו לשעבר של נתניהו.

גם עו"ד עמית בכר, סנגור בתחום צווארון לבן, יו"ר מחוז ת"א בלשכת עורכי הדין ולשעבר בכיר בפרקליטות מיסוי וכלכלה, סבור כי נתניהו מרוויח בכמה היבטים מההסדר המתגבש. "בכל סיטואציה דומה שמנהלים הסדר טיעון בשלב כזה של המשפט, היוזמה מגיעה מכיוון הנאשם וזה גם מה שהיה במקרה הזה. לכן, ברור שהוא רואה שזה כדאי לו לעשות עסקה", הסביר עו"ד בכר.

"ברור לגמרי שאם המשפט יימשך עד הסוף יש סיכוי לא מבוטל שהוא יורשע גם בעבירת השוחד, וסיכויים עוד יותר גבוהים בעבירות של הפרת אמונים גם בתיק 4000 וגם בתיק 1000", הוא הוסיף. "בעבירות כאלה, בנסיבות שכבר מדובר בהן, יש סבירות גבוהה שהוא ירצה עונש מאסר. זה דבר שהוא דרמטי לאדם כמוהו, משנה חיים. לכן, הוא מרוויח בכך שהוא חוסך מעצמו את האפשרות שהוא ייכנס לכלא גם אם יורשע רק בעבירת האלה של מרמה והפרת אמונים".

נתניהו וברק, ארכוין (צילום: פלאש 90 / אלכס קולומיסקי, יונתן סינדל)
אהרון ברק ובנימין נתניהו | צילום: פלאש 90 / אלכס קולומיסקי, יונתן סינדל

לצד זאת, נתניהו משלם מחירים במסגרת הסדר הטיעון, כפי שמפרט עו"ד בכר: "קודם כל הוא מורשע בעבירה פלילית, הוא יצטרך להודות בקולו בבית המשפט, לקחת אחריות. הוא ישלם מן הסתם קנס ויקבל עונש מאסר בריצוי של עבודות שירות, שזה לא סתם".

"זה אומנם לא מאסר בכלא", אומר עו"ד בכר. "אבל זה עונש, בטח לאדם במעמדו, והוא מפסיד את הקריירה הציבורית והפוליטית שלו. הרבה מאוד אנשים, גם אנשי ציבור וגם אנשי עסקים, כשהם ניגשים לעשות הסדרים ומבינים שזאת המשמעות, זה דבר שהוא מבחינתם ענישה. אין ספק שלפי הפרסומים זו אכן ענישה מקלה, אבל זו ענישה. גם עונש קל הוא עונש".

עו"ד פטמן שם דגש על המחיר הציבורי שנתניהו משלם: "כולם מבלבלים פה בין ההיבטים הציבוריים להיבטים המשפטיים. המחיר שהוא משלם הוא מחיר ציבורי, תקשורתי ותודעתי. הוא, האיש שאמר 'אין כלום, לא היה כלום ולא יהיה כלום', יצטרך לקום בבית המשפט, להודות בקולו בשתי עבירות של הפרת אמונים, בשני מעשי שחיתות שלטוניים".

עו"ד עמית בכר (צילום: סיוון פרג')
עו"ד עמית בכר | צילום: סיוון פרג'

"זו פגיעה תדמיתית לא מבוטלת שהתוצאה שלה תהיה הטלת קלון", ציין עו"ד פטמן. "כתוצאה מכך הוא מורחק מהחיים הפוליטיים לשבע שנים מתום ריצוי העונש, שזה פחות או יותר 8 שנים מהיום. זה, פחות או יותר אפשר לומר בביטחון מלא, סיום הקריירה הפוליטית המופלאה, יש שיגידו אחדים, הנוראית, יש שיגידו אחרים, זה לא חשוב. אף אחד לא יתווכח שזו קריירה פוליטית ארוכה ומלאת תוכן ועשייה, תרומה או מעורבות בכל מה שקרה למדינת ישראל בעשור וחצי האחרונים".

"הפרקליטות, לעומת זאת", הוסיף עו"ד פטמן. "אם אני הייתי זבוב על הקיר אצל אהרן ברק בשיחה שלו עם מנדלבליט, אני מעריך שבשפתו המאוד עדינה ואלגנטית, היה אומר לו ברק את הדברים הבאים - 'בזמן החקירה כתשו ופגעו במעמדה של המשטרה, בזמן השימוע כתשו ופגעו במעמדה של הפרקליטות. שני גופים אחרונים שיש לשלטון החוק, יועץ משפטי לממשלה ובתי המשפט, במיוחד בית המשפט העליון, יהיו הקורבנות הבאים. זו שחיקה בלתי נתפסת, בלתי נסבלת, היא פוגעת בכל מדינת ישראל ובכל הדמוקרטיה, ולפיכך - אנא חתור לעסקה".

עו"ד פטמן המשיך והעריך מה אמר ברק בחדרי חדרים: "'אם נתניהו ילך לתשעה חודשי מאסר בפועל או לשבעה חודשי עבודות שירות - אין לזה משמעות כל עוד יש קלון והוא מורחק מהחיים הציבוריים. גם אם כתוצאה מהסדר טיעון שכזה תהיה מהומה רבתי עוד מספר שבועות או חודשים - בטווח הארוך תשקוט הארץ וזה הרווח של כולנו'".

גם הפרקליטות מפסידה בהיבטים מסוימים. "ההפסדים של הפרקליטות הם פגיעה בשם הטוב בטווח הקצר ופגיעה באמון הציבור בטווח הקצר וגם בטווח הארוך, כי היועץ המשפטי, פרקליט המדינה, ו-25 מטובי הפרקליטות סברו שהתיק הזה חזק ומוצק, והנה הם מוותרים על השוחד ועל תיק 2000 בערך אחרי 8 וחצי עדים, מה שמעיד שאולי שיקול הדעת שלהם היה שגוי", סיכם עו"ד פטמן.

עו"ד מיכה פטמן (צילום: מיכאל פתאל, פלאש/90 )
עו"ד מיכה פטמן | צילום: מיכאל פתאל, פלאש/90

לדברי עו"ד בכר, הפרקליטות מתפשרת בהסדר הטיעון במספר נקודות. "הם מתפשרים על הנושא של המאסר והענישה, וגם ויתור על עבירת השוחד", הוא פירט.

"באירוע הזה יש יותר מכך", הרחיב עו"ד בכר. "כי נתניהו במשך תקופה ארוכה, גם הוא וגם התומכים שלו, תוקפים בצורה מאוד קשה וגסה את הפרקליטות. לא רק על הניהול המקצועי, שזה לגיטימי, אלא גם לוקחים את זה למקום של שיתוף פעולה פוליטי במטרה לעשות הפיכה שלטונית. זו התקפה מאוד חריפה על הפרקליטות, על הפרקליטים עצמם ועל מערכת אכיפת החוק. נשאלת השאלה אם זה לא יאפשר לנתניהו להמשיך את המסע הזה".

"הצוות שמנהל את התיקים מאמין שיש את הראיות להרשעה", טען עו"ד בכר. "כשזה המצב, הם מפסידים את האפשרות להראות שהיה מקום להגיש כתב אישום חמור על שוחד".

משפט נתניהו (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
נתניהו וחברי הליכוד ביום פתיחת משפטו | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בנוסף לכל אלו, מכיוון שמדובר בתיק עם משקל ציבורי, נשאלת גם השאלה מה הציבור מרוויח ומפסיד מההסדר. הרווח בא לידי ביטוי בעיקר בתקווה שהדבר יוביל להרגעת הרוחות.

היבט נוסף הוא חיסכון במשאבים שמושקעים במשפט, אך יש לכך שני סייגים משמעותיים - ראשית, כל עוד שאול ואיריס אלוביץ' לא יחתמו על הסדר טיעון בעצמם - תיק 4000, הגדול ביותר, ימשיך להתנהל. נוסף על כך, בתיקים בעלי חשיבות ציבורית גבוהה, ניתן משקל נמוך יותר לשיקולים הכלכליים של ניהול התיק, אם בכלל.

המחיר הגדול ביותר שהציבור ישלם הוא בירור האמת. אם ייחתם הסדר טיעון, זו תהיה פשרה בלבד. תומכיו של נתניהו יטענו שהוא הודה כי ידע שלא יזכה למשפט צדק, ואילו בפרקליטות עדיין משוכנעים שניתן להרשיע גם בשוחד. האמת לא תתברר.