הדיון בתביעת לשון הרע שהגישו ראש האופוזיציה בנימין נתניהו, רעייתו שרה ובנו יאיר נגד ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט נערך הבוקר (שני) בבית משפט השלום בתל אביב. משפחת נתניהו תובעת מאולמרט 837 אלף שקלים, לאחר שכינה אותם בשני ראיונות "חולי נפש". מנגד, אולמרט לא התחרט על דבריו ואף טען בכתב ההגנה שלו ש"חולה נפש זה לא כינוי גנאי". הצדדים לא הצליחו להגיע לפשרה והתביעה תימשך בבית המשפט.

בכניסה לאולם אמר סנגורו של אולמרט, עו"ד אמיר טיטונוביץ': "הציפייה היא שיהיה דיון ענייני, רציני ומכובד, כדי שנוכל לברר את הדברים ולקדם את התביעה הזו. כעורך דין אני תמיד בעד פשרה, אני חושב שזה הדבר הטוב ביותר". על בקשת ההגנה שפסיכיאטר מטעמה יבדוק את בני משפחת נתניהו אמר: "הוגשה תביעה שמתייחסת למצבו הנפשי של התובע, כנהוג נצטרך לבדוק את זה". עו"ד יוסי כהן, שמייצג את משפחת נתניהו, לחץ את ידו של אולמרט, שבתגובה איחל הצלחה.

שרה ובנימין נתניהו הגיעו לבית המשפט (צילום: N12)
בנימין ושרה נתניהו בבית המשפט | צילום: N12
משפט נתניהו נגד אולמרט (צילום: N12)
אהוד אולמרט בדיון | צילום: N12

"הופכים נושא כאוב של מחלות נפש לקרקס"

במהלך הדיון הביע השופט עמית יריב אכזבה מכך "שהטונים בכתבי הטענות הגיעו לאיפה שהגיעו. לוקחים נושא כאוב של התמודדות עם מחלות נפש, והופכים אותו לקרקס. השימוש במונח של חולה נפש כמילת גנאי עושה עוול". עם זאת, פרקליטו של אולמרט חזר על הטענה שהדברים לא נאמרו כמילת גנאי.

השופט יריב טען כי "אם הולכים על אמת דיברתי - אני לא בטוח שיהיה לכם קל לעמוד בסטנדרט, אז זו לא הבעת דעה. או שאולמרט הציג עובדה שאפשר להוכיח בבית משפט ואז זו לא הבעת דעה, או שאומרים שזו דעה שמוגנת בידי חופש הביטוי. אבל אז צריך לזנוח את הטענה של אמת דיברתי". פרקליטו של אולמרט ציין כי מדובר ב"הבעת דעה במסגרת חופש הבעה פוליטי".

לאחר מכן, אולמרט עלה לדבר - ובמענה על שאלתו של השופט יריב על מה התבסס כשכינה את בני משפחת נתניהו חולי נפש", אמר: "שמעתי הקלטות של בני המשפחה, והתייעצתי עם מומחים שמכירים אותם והעידו בפניי על התנהגויות שנכנסות להגדרה של מה שבאופן פופולרי נקרא התנהגויות לא נורמליות מוטרפות". השופט אמר כי "אם אתה קורא למה שהיה פה פרובוקציות, אתה לא מכיר את עו"ד כהן". כהן מצידו צחק: "הוא באמת לא מכיר אותי".

פרקליט נתניהו: "במדינה אחרת אולמרט כבר היה עצור", השופט: "תודה לאל שאנחנו לא"

כהן, פרקליט נתניהו אמר: "אין לנו עניין באולמרט. אבל יושבת משפחה שבעיניי היא מהמשפחה המפוארות בישראל והם צריכים לשמוע שראש ממשלה לשעבר שאגב הוא עם עבר לא נקי קורא להם חולי נפש?". עוד הוא הוסיף: "במדינה אחרת היו עוצרים את אולמרט". השופט התייחס לדבריו ואמר: "תודה לאל שאנחנו לא במדינה הזו".

השופט יריב פנה לנוכחים בדיון ואמר: "נניח שאדוני יצליח להוכיח שפלוני נעשה לטיפול בארץ אלמונית". סנגורו של אולמרט, עו"ד טיטונוביץ, הגיב: "עו"ד ויינרוט, שזה כמו שרה נתניהו, טען את זה. יריב המשיך ואמר: "עורך דין ויינרוט פחות זמין כרגע". טיטנוביץ ציין: "אני אגיש את זה". ראש האופוזיציה נתניהו צחק, רעייתו שרה רצתה לדבר - אך עו"ד כהן שמייצג את המשפחה סימן לה להימנע מכך.

"אני חושב שלקחת את התיק הזה למקום של אמת דיברתי. זה יהיה מעניין ושמח ויהיה קרקס", אמר השופט. "אני לא בטוח שזה לטובת הצדדים". עוד אמר יריב: "השאלה שחשוב לנהל אותה היא על הבעת דעה. את זה נוכל לעשות רק אם יגידו פה אמירה שנמצא שתוסכם על הצדדים וזה יהיה כנראה יותר קשה מלעצור את האומיקרון".

יאיר רצה להעביר פתק לעורכי הדין, אך נתניהו לא הסכים לאפשר לו להעביר את הפתק מבלי לקרוא אותו קודם - ולקח לו אותו מהיד. יאיר לחש בעצבים: "זה להם!", נתניהו לקח את הפתק וקרא אותו.

סנגורו של אולמרט הציע נוסח פשרה: "פרסם את דבריו כדעה וביקורת ציבורית"

עו"ד טיטונוביץ, סנגורו של אולמרט, הציע נוסח פשרה: "כדי להביא לסיום מוחלט - הנתבע מוכן לומר כידוע הנתבע אינו פסיכיאטר, כפי שהבהיר שוב ושוב דבריו לא היו בבחינת אבחנה רפואית. דבריו פורסמו כהבעת דעה וביקורת ציבורית שהתייחסה להתנהגותם הציבורית של התובעים ושהתבססה על דברים שאמרו לו לרבות מקורבים למשפחה ובעלי מקצוע". ראש האופוזיציה נתניהו הניד ראש בשלילה.

הצדדים נפגשו הבוקר בבית המשפט - לאחר שהשופט יריב דחה את בקשת משפחת נתניהו להתייצב לדיון בוויעוד חזותי בשל העלייה בתחלואה. השופט אף העיר על עיתוי הבקשה, שהוגשה יממה בלבד לפני הדיון: "מוצע לבא כוח התובעים להגיש בקשות מעין זו במועד מוקדם יותר, שיאפשר בחינה רצינית שלהן".

יתרה מזאת, בני משפחת נתניהו ביקשו לדחות את פתיחת הדיון בשעה בשל סידורי האבטחה המורכבים. עם זאת, השופט יריב דחה גם את הבקשה הזו והעיר: "סידורי האבטחה המלווים את התובע אינם עניין חדש, ועל כן אין לי אלא לתמוה על עיתוי הגשת הבקשה כ-24 שעות לפני מועד הדיון". עוד נכתב בהחלטה: "הדרך להימנע מעיכובים הנובעים מסידורי האבטחה היא, כמובן, לצאת מן הבית בשעה מוקדמת יותר".