פרישת חברת הכנסת סילמן מימינה צפויה להחזיר את המערכת הפוליטית לסחרור המתמשך שהיא שרויה בו כבר שלוש שנים. מלבד הדיל הפוליטי שסגרה עם הליכוד, ייתכן שהסיבה להחלטתה קשורה גם ללחצים שספגה מאז החלה הממשלה את דרכה – גם מפעילי ימין וגם מחברי כנסת. שלשום כבר קיבלנו רמז עם ההתבטאות החריגה של בעלה – שאמר שימינה שיקרה לבוחריה.  

הדרך של סילמן בימינה התחילה עם התפטרותו של מקום 3 ברשימת ימינה, ראש עיריית שדרות אלון דוידי. הוא הודיע על התפטרות אחרי הבחירות ולפני השבעת הכנסת. דוידי הסביר שהוא מעדיף להישאר בתפקידו כראש עיריית שדרות ולא לכהן כחבר כנסת, ובכך סלל את הדרך להצטרפות סילמן.

בנט ועידית סילמן וניר אורבך (צילום: מתוך הטוויטר של עידית סילמן)
פרשה והביאה לטלטלה פוליטית. סילמן עם חברי ימינה בכנסת | צילום: מתוך הטוויטר של עידית סילמן

הלחצים מימין – והתקרית במודיעין

סילמן הושבעה לכנסת יחד עם יתר חברי הקואליציה ב-6 באפריל 2021, ומונתה לאחר מכן ליו"ר הקואליציה ויו"ר ועדת הבריאות בכנסת, על אף הניסיון המועט שלה. מרגע הצטרפות ימינה לממשלה ספגו סילמן וחבריה עלבונות, איומים ותקיפות מצד פעילי ימין, כולל הפגנות חוזרות ונשנות מחוץ לביתם.

בריאיון ל"חדשות סוף השבוע" בחודש נובמבר סיפרה סילמן על הלחצים המופעלים עליה מימין. "אני יכולה להגיד שבחמישה חודשים וחצי האחרונים, מאז החלטנו להיכנס לממשלה, היו הרבה אירועים לא נעימים והיו הרבה הודעות לא נעימות שקיבלנו", סיפרה. "יש הרבה דברים שקצת יצאו מפרופורציות בתקופה הזאת. הייתי צריכה להסתובב יותר משבועיים וחצי עם מאבטחים".

האירוע שטלטל את סילמן בצורה ניכרת בתקופת כהונתה הקצרה היה התקיפה בתחנת הדלק. סילמן הודיעה שאדם דחף אותה בתחנת דלק במודיעין. ואולם לאחר שלא הביאה לכך הוכחות ולא נמצא לכך תיעוד, רבים הטילו ספק בגרסתה, כולל יו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו שאמר: "ייתכן שהסיפור לא היה ולא נברא". סילמן אמרה ל"חדשות סוף השבוע" על האירוע: "בסופו של דבר אתה אומר, 'מה קרה כאן?' אתם באמת לא מאמינים לבן אדם שבא ומספר?"

העימותים עם חברי הכנסת מימין

מלבד הלחצים מפעילי ימין, סילמן ידעה גם לא מעט עימותים עם חברי כנסת מימין. זכור בעיקר העימות עם ח"כ זוהר מהליכוד בוועדה המסדרת, שבועיים בלבד אחרי השבעת הממשלה. סילמן נזפה בזוהר על שאיחר, ומשסירבה לענות על שאלתו, תקף אותה: "מי את בכלל?". רק בשבוע שלפני כן גם ח"כ כינה אותה פרוש "ילדה קטנה".

רק לאחרונה אירעה תקרית חריגה נוספת בכנסת במהלך דיון בוועדת הבריאות. ח"כ וולדיגר מהציונות הדתית תקפה את סילמן בטענה שהיא מונעת חקיקה חברתית. סילמן הטיחה בה שמדובר בהצגה, ואילו וולדיגר השיבה: "את לא תעזי להגיד שאני עושה הצגה! אני מדברת מדם ליבי". סילמן השיבה בדמעות: "אני חושבת שצריכה להיות מינימום של הוגנות בדיונים כאלה".

הקש ששבר את גב הגמל

אלא שלכאורה, כך לפחות לפי סילמן, לא הלחצים מימין היו הקש ששבר את גב הגמל, אלא הקרע עם הורוביץ בנושא הכנסת החמץ לבית החולים, שהחל לפני שלושה ימים. הורוביץ הורה לקיים את הנחיית בג"ץ שלא לבדוק את תיקי הנכנסים לבית החולים כדי לאתר חמץ, וסילמן זעמה: "באצבעות שלנו לא נוכל להמשיך לאפשר לאדם כזה להיות שר".

מאז אותו אירוע הגיעו דיווחים רבים על כך שהדבר מערער אותה. בין היתר, שלשום התקבל רמז מאחד הקרובים לה ביותר, בעלה שמוליק. בריאיון לרדיו גלי ישראל הוא אישר את דברי המגיש שימינה שיקרה לבוחריה. "מה השאלה בכלל?" אמר. "מישהו במדינה אומר שהם לא שיקרו?"

וכך, אתמול, יום אחרי התבטאות בעלה, ביטלה סילמן פגישה עם בנט, בצעד שהיה בבחינת רמז נוסף לבאות. הבוקר חשף עמית סגל בחדשות 12 שהיא החליטה לפרוש מהקואליציה, ובכך החזירה את המדינה לסחרור הפוליטי, המוכר היטב לכל הישראלים.

נזכיר גם שזו לא הפרישה הדרמטית הראשונה של סילמן. ב-15 בינואר 2020 היא הודיעה – רגע לפני הגשת הרשימות לכנסת – כי היא עוברת מהבית היהודי לרשימת הימין החדש של בנט. רפי פרץ ההמום אמר אז: "הופתעתי ונדהמתי לשמוע בכלי התקשורת על החלטתה של עידית סילמן להצטרף לימין החדש ועל העדפתה את מקום 7 בימין החדש על פני מקום אצלנו". המהלך הוגדר אז כהישג של איילת שקד בפירוק הבית היהודי, ויועץ של פרץ אמר כי סילמן "חתכה בצורה בוגדנית וגועלית".