סוף לסאגה? שרת החינוך יפעת שאשא ביטון יוצאת היום (שלישי) נגד בג"ץ, לאחר שזה החליט ברוב דעות להורות לה לפעול על פי המלצת ועדת הפרס,  ולהעניק לפרופ' עודד גולדריך את פרס ישראל לשנת תשפ"א בתחום חקר המתמטיקה ומדעי המחשב. עם זאת, השופט נועם סולברג, שהיה בדעת מיעוט, סבר שאין עילה משפטית להתערבות בהחלטת השרה.  

בהודעה מטעמה כתבה השרה ד"ר שאשא ביטון: ״בג״צ יכל להכריע כשהנושא הגיע לפתחו, אך מרגע שבחר להעביר את ההכרעה אליי היה נכון שיכבד אותה. אדם שקורא לחרם על מוסד אקדמי ישראלי לא ראוי לפרס ממלכתי ממדינת ישראל, יהיו הישגיו אשר יהיו ויהיו דעותיו הפוליטיות אשר יהיו. צר לי על החלטת בג״צ אך אכבד אותה.״

הפרשה החלה כששר החינוך לשעבר יואב גלנט הפציר בוועדת פרס ישראל שלא להכריז על פרופ' גולדרייך זוכה בתחום מדעי המחשב. הוועדה לא נענתה לבקשתו של גלנט, אך החלטתו האחרונה בתפקיד הייתה כי גולדרייך לא יקבל את הפרס, בשל הטענות כי חתם על עצומות נגד המדינה - כולל על אחת שקראה לפרלמנט הגרמני לבטל את ההכרה בתנועת ה-BDS כאנטישמית, וקרא להחרים את אוניברסיטת אריאל. 

ריאיון עם שר החינוך יואב גלנט (צילום: המהד)
גלנט. החליט גם הוא לא להעניק לגולדריך את הפרס. | צילום: המהד

בהמשך ביטל בג"ץ את החלטת גלנט, והעביר אותה מחדש לפתחה של השרה החדשה שאשא ביטון, שבחרה להמשיך בקו של גלנט – ולא להעניק את הפרס לגולדרייך.  "מטרתו העיקרית של פרס ישראל היא לעודד יצירה ישראלית, מצוינות ומחקר", כתבה שאשא ביטון. "קריאה לחרם על מוסדות אקדמיים בישראל חותרת תחת מטרה זו, שכן היא מבקשת לגדוע את היצירה, המגוון וחופש הדעות". היועץ המשפטי לממשלה לשעבר,  אביחי מנדלבליט הגיש את חוות דעתו לעתירה נגד החלטת שרת החינוך יפעת שאשא ביטון שלא להעניק את פרס ישראל לפרופ' עודד גולדרייך. בדבריו טען היועמ"ש לשעבר שההחלטה "אינה יכולה לעמוד מבחינה משפטית" – ובכך קרא לבג"ץ לפסול אותה.