שופטי בג"ץ דחו היום (שני) את העתירות שהוגשו בעניין ממשלת החילופים. מדובר בהכרעה בסוגיה שבגינה הוגשו בשנה האחרונה כמה עתירות נגד השינויים בחוק יסוד: הממשלה, שאפשרו את קיומה של ממשלת הרוטציה בין בנימין נתניהו לבני גנץ, ושמאפשרות כעת את ההסכם בין נפתלי בנט ליאיר לפיד.

סוג הממשלה שקמה גרר ביקורת ציבורית, וארגונים אזרחיים ופעילים פוליטיים טענו שמדובר בפועל בשינוי שיטת הממשל בישראל. היה ובג"ץ היה מקבל את העתירות, ייתכן שהיו לכך השלכות גם על ממשלת בנט-לפיד, שכן השינוי בחוק מאפשר גם את הרוטציה בין השניים.

יחד עם זאת, שופטי בג"ץ בראשות הנשיאה אסתר חיות ראו לנכון לדחות על הסף את כל העתירות שהוגשו נגד מנגנון החילופים. חיות טענה שהתיקון לחוק היסוד אינו מהווה שימוש לרעה של הכנסת בסמכות המכוננת. יתרה מזאת, השופט סולברג טען ש"דינן של העתירות להידחות על הסף, בהיותן, רובן ככולן, תאורטיות. כמו כן, הסוגיה היחידה שנותרה 'פתוחה', רחוקה עד מאוד מלפגוע באופיה הדמוקרטי של מדינת ישראל".

טקס פרישתו של השופט חנן מלצר (צילום: לע"מ)
שופטי בג"ץ, ארכיון | צילום: לע"מ

השופט סולברג אף ביקר בחריפות את עמיתיו: "לא אוכל להחריש לנוכח מגמת התעצמותה של הביקורת השיפוטית המהותית על חקיקת-יסוד. ביקורת זו נסמכת על דוקטרינות שיפוטיות עמומות ובלתי-מוגדרות. מציאות זו אינה מניחה את הדעת". 

לעומתם, השופט חנן מלצר, שפורש מתפקידו, סבר בדעת מיעוט כי "יש להוציא התראת בטלות למשיבים, לבל יזמו בעתיד תיקונים חוקתיים משטריים משמעותיים שתחולתם מיידית, להבדיל מתחולה לאחר הבחירות לכנסת העוקבת".

יו"ר ועדת החוקה של הכנסת, חה"כ גלעד קריב, בירך על ההחלטה ומסר: ""הסדר ממשלת החילופים נקבע באמצעות חוק יסוד: הממשלה, ואושר ברוב מוחלט של חברי הכנסת. על כן, בג"ץ צדק בכך שלא התערב בחקיקת היסוד. מטבע הדברים יש מקום לדיון ציבורי, פוליטי ומשפטי מעמיק בהסדר זה, ואין ספק שכך ייעשה בשנים הקרובות".

מנגד, בתנועה לאיכות השלטון, שהייתה אחת העותרות, התאכזבו מפסק הדין אך טענו: "די לקרוא את הדברים שכותבים השופטים על מנת להבין את גודל המשבר המשטרי שאליו הוביל אותנו התיקון חסר האחריות של הממשלה הקודמת. היא הפכה את חוקי היסוד של מדינת ישראל לפלסטלינה הניתנת לשינוי לפי צרכי השעה הפרסונליים, וגרמו נזק אדיר לציבור הישראלי".

באוקטובר האחרון דנו שופטי בג"ץ בראשות הנשיאה אסתר חיות ב-3 עתירות שהוגשו נגד הסכם הרוטציה בממשלה הקודמת. העותרים קראו לבטל את הסעיף בהסכם הקואליציוני שאפשר את קיום הרוטציה בטענה שמדובר בניצול לרעה של סמכות הכנסת כרשות מחוקקת, ואף כינו זאת "פגיעה אנטי-חוקתית". אולם, הנשיאה אסתר חיות טענה שהשאלה היא אם לבית המשפט יש סמכות להתערב בסוגיה.

עו"ד ד"ר אליעד שרגא (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
עו"ד שרגא. בתנועה לאיכות השלטון התאכזבו מההחלטה | צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

אחד העותרים, יו"ר התנועה לאיכות השלטון אליעד שרגא, השיב לה: "זה אירוע מגה-חוקתי". לטענתו, יש מקום להתערבות של בג"ץ משום שמדובר בתיקון לא חוקתי וש"הכנסת אינה כל יכולה". לדבריו, "ניטלו הסמכויות של ראש הממשלה הדמוקרטי, וכשיש חלל דמוקרטי מתפתחים ממשלים מסוגים אחרים".