בג"ץ קיים הבוקר (שני) דיון בעתירה של מספר חברי כנסת מהליכוד נגד יחסי הכוחות בוועדות הכנסת ובראשן ועדת הכספים, ובסיומו העניק שבועיים להידברות בין הקואליציה לאופוזיציה כדי למצות את המשא ומתן. נשיאת העליון אסתר חיות העלתה קשיים מרכזיים בעתירת חברי הכנסת שהחרימו את ההצבעה על הוועדות, אך אמרה לנציג יש עתיד: "התחושה היא ברורה - שמנסים להדיר את הסיעה הגדולה מהוועדות המרכזיות".

נשיאת העליון אמרה שיש קושי בכך שהעתירה הוגשה על ידי חברי כנסת בודדים ולא על ידי הסיעות. הליכוד כסיעה לא הגישה את העתירה כי חלק מחבריה מתנגדים למעורבות שיפוטית בהחלטות הכנסת.

אסתר חיות (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
"הליכוד כמפלגה מתנגדת לעתירה". הנשיאה חיות | צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

הנשיאה חיות פנתה לעו"ד אילן בומבך, המייצג את העותרים: "לליכוד יש עמדה שלילית לגבי העתירה הזו. בעל הדין הנכון (הליכוד) מתנגד לעתירה. עם זה אדוני צריך להתמודד". עו"ד בומבך השיב: "הליכוד זו סיעה אידיאולוגית ויש לה עקרונות. הם חושבים שהנושא לא שפיט אבל מסכימים עם העמדה העקרונית לגבי הוועדות".

השופטים העלו קושי נוסף בכך שחברי הכנסת שעתרו החרימו את ההצבעה. השופט פוגלמן פנה לעו"ד בומבך: "אתה רוצה שבעצם נדלג על הכנסת - מחרימים את ההצבעה ואז עותרים, זה סוג של פוטש. הכנסת אומרת שלא מוצו ההליכים הפנים פרלמנטריים. יש זהירות בביקורת השיפוטית על הפרלמנט, מדוע אנחנו לא צריכים לאפשר לו לסיים את ההליך הפנימי?". עו"ד בומבך הקריא פתק מביטן שאומר חד-משמעית שאין משא ומתן.

במהלך הדיון שאלה הנשיאה חיות לעו"ד הלוי שמייצג את הליכוד אם לעמדתו דין העתירה להידחות וזה השיב בחיוב. עו"ד הלוי הציע להשאיר את העתירה תלויה ועומדת, ושהצדדים ימשיכו לנהל משא ומתן. חיות השיבה: "אנחנו מעדיפים שתנהלו משא ומתן ויהיו הסכמות במקום שאנחנו ניתן החלטה".

"הכנסת הושבעה באפריל ועד היום ועדות לא מתפקדות", סיכמה הנשיאה חיות. "צריכים למצוא פתרון. כהצעת עו"ד הלוי, נשהה את כתיבת פסק הדין ונשאיר את העתירה תלויה ועומדת. ניתן שהות של שבועיים כדי למצות את המשא ומתן".

שר המשפטים גדעון סער תקף את עתירת חברי הכנסת מהליכוד. "הניסיון של חברי הכנסת מהאופוזיציה לערב את בג"ץ במחלוקות בין הקואליציה לאופוזיציה על הרכבי ועדות הכנסת - מופרך, תקדימי ומסוכן", כתב בחשבון הטוויטר. "יש לראותו כחלק ממהלכי האופוזיציה לעשות דה-לגיטימציה לממשלה המכהנת מכוח רוב פרלמנטרי והוא בעל פוטנציאל פגיעה ברשות המחוקקת והשופטת גם יחד".

שרת הפנים איילת שקד כתבה בחשבון הטוויטר: "הדיון שמתנהל כרגע בבג"ץ הוא תעודת עניות לכנסת ישראל. כניסתו של בית המשפט העליון למגרש הפוליטי פוגעת בראש ובראשונה בדמוקרטיה הישראלית. העותרים כנראה שכחו מה זה להיות מחוקקים. הציבור בחר בהם לייצגו באמצעים פרלמנטריים, לא בריצה לבג"ץ בשבתו כגננת".