ראש האופוזיציה נתניהו, שלא ממלא תפקיד רשמי במאבק במגפה ואינו לוקח חלק בניהול המשבר, הודיע אמש כי הוא פועל באופן עצמאי מול פייזר, בלי תיאום עם הממשלה ועם העומד בראשה נפתלי בנט. הבוקר (חמישי) מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש, שמונה לפרויקטור הקורונה בממשלת נתניהו, אמר כי הוא מתנגד למגעים האלה, שנעשים כאמור ללא תיאום עם הממשלה.

סיקור N12 על משבר הקורונה:

"אני מכבד את דעתו, אבל ההחלטה היא של גורמי המקצוע", אמר אש בריאיון לדקלוינסון בכאן רשת ב'. הוא הוסיף כי רכש החיסונים של ישראל מתנהל כסדרו: "הקשר שלנו הוא ישיר עם מודרנה ופייזר, אנחנו לא צריכים את הסיוע הזה".

על רקע כינוס הקבינט היום, שבמהלכו צפויה הממשלה להחליט על בידוד לחוזרים ממדינות מסוכנות בלבד ולא בידוד לכל השבים מחו"ל, תיאר פרופ' אש: "אני מבין שההנחיות שלנו מורכבות ומשתנות. זה ברור שחלק מהציבור לא איתנו. אני אומר לא לטוס לחו"ל ואנחנו רואים את הנתונים בשדה התעופה. אנחנו מנסים לעשות משהו מידתי. צריך להקפיד על הבידוד".

ראש הממשלה לשעבר נתניהו פרסם ברשתות החברתיות סרטון שבו סיפר כי הוא שוחח לאחרונה עם מנכ"ל חברת פייזר אלברט בורלא. לדברי נתניהו, הוא הגיע למסקנה שישראל חייבת להתחיל לחסן במנה שלישית את האוכלוסייה הבוגרת וקבוצות שנמצאות בסיכון.

הדברים של נתניהו מגיעים למרות שבנט שומר על קשר רציף עם בורלא, ואף שוחח איתו לפני כשבועיים על הבאת חיסונים נוספים לישראל. למרות המגעים עם פייזר, משרד הבריאות העביר היום הנחיה חדשה לקופות החולים, שלפיה החל מ-1 באוגוסט עליהם לחסן בני 18 ומעלה באמצעות החיסון שפיתחה חברת מודרנה.

 

ד"ר שרון אלרעי פרייס (צילום: חדשות 12)
" | צילום: חדשות 12

בתוך כך, ד"ר שרון אלרעי פרייס ראש שירותי הבריאות במשרד הבריאות, התראיינה הבוקר למרציאנוסגל בגלצ ואמרה כי משרד הבריאות יציג היום נתונים רשמיים שמראים שיש ירידה ביעילות החיסון בקרב המבוגרים שהתחסנו ראשונים קורונה. לדבריה, יעילות החיסון במניעת מחלה קשה אומנם ירדה - אבל עדיין גבוהה מ-90%.

לקראת כינוס קבינט הקורונה, אמרה כי משרדה ימליץ לקבינט להפעיל תו ירוק - גם במקומות פתוחים: "זה לא מגבלה אלא שגרת קורונה. אם רוצים להשאיר את המשק פתוח אז מי שלא מחוסן צריך להיבדק. לא רוצים להגביל תפוסות אבל רוצים לשמור על התחלואה".

מתווה פתיחת הלימודים והרחבת רשימת המדינות המסוכנות

באשר להתפרצות זן הדלתא, אמרה אלרעי פרייס כי "כל התחלואה כרגע במדינת ישראל הגיעה מנתב"ג. דלתא לא נוצר פה והגיע מחו"ל והתפשט בישראל עקב אי-שמירה על בידוד בחזרה מחו"ל, ואת זה צריך לשים על השולחן. נכון שכרגע התחלואה בתוך המדינה, אבל יש 120 בממוצע חולים שחוזרים מחו"ל ויש יותר מ-1,000 שנדבקים בתוך המדינה אבל כל ההתפרצות התחילה מחו"ל, ולכן את השמירה על הגבולות צריך לראות איך עושים. אם נכנסים לשגרת קורונה ורוצים להמשיך לשמור את המשק ובתי ספר פתוחים - צריך להבין איך לשמור על הגבולות יותר טוב, לא בשביל הווריאנט הזה אלא להבא".

עוד אמרה כי משרד הבריאות ימליץ להכניס ביום שישי הבא 4 מדינות נוספות לרשימת היעדים האסורים בטיסה בשל תחלואה באותם יעדים. "בנתונים שאנחנו רואים כבר נכנסות עוד ארבע מדינות - בריטניה, טורקיה, קפריסין וגאורגיה". על יוון, שביקשה מישראל שלא להיכנס לאותה רשימה אמרה: "גם שם יש עלייה בתחלואה, אנחנו מסתכלים לראות אילו הנחיות לתת לחוזרים משם, אבל כרגעי היא לא עומדת בקריטריונים החמורים ביותר, אך אנו עוקבים מאוד מקרוב".

לדבריה, מתווה החינוך שיוצג לשרים יקבע כי הלימודים יתקיימו בקפסולות רק ביישובים עם תחלואה עולה: "אנחנו עובדים בצורה מאוד צמודה עם גורמים המקצוע במשרד החינוך לייצר מתווה עם הרבה איזונים. המתווה שאנו מציעים ידרוש הרבה יותר גמישות ומקווה שנצליח לעשות זאת, וזה אומר שלא יהיו קפסולות במקומות ירוקים - אך כן עושים צמצום מגעים במקומות שבהם התחלואה עולה".

ד"ר אלרעי פרייס הסבירה כי אופן הלימודים ייקבע באופן דיפרנציאלי, לפי רמת התחלואה באזור. "אני חושבת שצריך להבין שאם זו השגרה שלנו ואם הקורונה נשארת ויהיו עוד וריאנטים והמטרה היא לפתוח את שנת הלימודים אבל בצורה בטוחה - אז צריך לראות איך מאזנים בין שני הדברים ולא סוגרים כיתות באופן נרחב גם אם אין תחלואה, ומצד שני לא מאפשרים לתחלואה להתפרץ".