הקואליציה לא הצליחה להשיג הבוקר (שני) רוב בוועדה המסדרת להעברת חוק האזרחות לדיון בוועדת החוץ והביטחון: 17 התנגדו ו-14 תמכו. בהמשך היום החוק יועבר להצבעה במליאה - ושם יתרחש המבחן האמיתי - האם שם תצליח הקואליציה להשיג את הרוב הדרוש?

הסיבה להליך שצריך לעבור החוק היא שאין ועדות עדיין בכנסת. אין ועדת פנים - ולכן צריך היה להצביע איזו ועדה תדון עליו לפני ההצבעה במליאה. בוועדת החוץ והביטחון התקיים דיון מהותי על הארכת הוראת השעה של חוק האזרחות לקראת עלייתו להצבעה במליאה מאוחר יותר. באופוזיציה עדיין לא החליטו אם יתמכו בהארכת הוראת השעה במתכונתה הנוכחית, ושוקלים אם להפוך את ההצבעה על החוק להצבעת אי-אמון בממשלה.

מהו חוק האזרחות?

 משפחות שטוענות שנפגעו בעקבות החוק יצאו נגד החוק. "לא עיסאווי פריג' ולא הרשימה הערבית המאוחדת יכולים להתמקח על זכויותינו, נקודה", אמר אחד מהם. חברי הכנסת הערבים, נציגי המשפחות ומרכז מוסאוא נטשו את הדיון בוועדת החוץ והביטחון. במרכז מוסאוא אמרו: "אין סמכות לוועדה לדון בהצעת החוק ללא אישור הוועדה המסדרת. הדיון עכשיו נועד להכשיר את המחטף הגזעני. השב"כ העביר נתונים מסולפים לקראת דיון הוועדה".

"אני מצפה היום מחבריי באופוזיציה לשים את המדינה מעל כל אינטרס פוליטי צר וציני", צייץ הבוקר ח"כ רם בן ברק מיש עתיד, "תעשו את מה שאנחנו עשינו כשהיינו באופוזיציה - תמכנו בחוק שהבאתם כי ביטחון המדינה מעל הכל".

הפרשן מוחמד מג'אדלה דיווח אתמול כי ברע"ם מעריכים שיגיעו לפשרה.

גם בליכוד מתלבטים. הסיעה תתכנס היום ב-15:00 לקבל החלטה. נתניהו נועד אמש עם יריב לוין ונערכו התייעצויות נוספות עם סמוטריץ ודרעי. בתוך הליכוד יש קולות שקוראים לתמוך בחוק. הם מפחדים שההתנגדות תחזור אליהם כבומרנג ותשרת את הממשלה. עם זאת, השותפים של נתניהו ובראשם יהדות התורה דורשים להפיל את החוק ולהביך את הקואליציה בכל מחיר.

שרת הפנים איילת שקד הצהירה אתמול בפתח ישיבת הממשלה: "חוק האזרחות יעלה כלשונו, הוראת השעה פוקעת בשלישי ולכן זה צריך לעלות. גם ראשי האופוזיציה ראו את חוות הדעת של השב"כ לפני פחות מחודש והבינו על סמך חוות הדעת הזו שהחוק חייב לעבור. אני לא מאמינה שהם ישנו את דעתם".

האופוזיציה מתנגדת לחוק? לפני כמה שבועות חבריה נשמעו קצת אחרת 

לפני פחות מחודש - בימיה האחרונים של ממשלת נתניהו-גנץ, אותם חברים באופוזיציה שמתנגדים בחריפות לחוק, חשבו קצת אחרת. בהתכתבות בקבוצת הוואטסאפ של הממשלה ה-35, ממשלת נתניהו-גנץ, מ-8 ביוני 2021 - 5 ימים בלבד לפני השבעת ממשלת בנט-לפיד - העלה מזכיר הממשלה דאז, צחי ברוורמן, דברי הסבר על החוק: "חברי הממשלה ערב טוב, מצ"ב הצעת החלטה ששר הפנים (אז עוד היה מדובר באריה דרעי) מבקש להביא בדחיפות לאישור הממשלה". 

בשלב זה, מזכיר הממשלה ברוורמן ביקש מהשרים להצביע במשאל טלפוני – ושרי הממשלה השיבו בזה אחר זה שהם תומכים בהארכת החוק, בהם גם מי שלפני פחות מחודש היו שרים בממשלת נתניהו-גנץ והיום הם חברי אופוזיציה: אלי כהן, יולי אדלשטיין וישראל כ"ץ מהליכוד שהשיבו שהם בעד – ויחד איתם גם אריה דרעי ויעקב אביטן מש"ס. בהצבעה הטלפונית שנערכה - כל שרי הממשלה הקודמת השיבו שהם בעד - זאת בניגוד לעמדה שהם משמיעים כיום, לפיה בכוונתם להתנגד לחוק.