ההתנגדות לחוק איסור איחוד משפחות: בממשלת בנט-לפיד ממשיכים גם היום (שני) בדיונים על הארכת החוק, שמתנגדים לו כמה מחברי הקואליציה החדשה, ביניהם גם סיעת רע"ם. ח"כ מוסי רז (מרצ), שכבר הודיע שהתנגד לחוק, אמר ל-N12: "הלכנו לקואליציה שיש בה שונות ויש כוונה שהיא תצליח". מנגד, ח"כ אבתיסאם מראענה מהעבודה נצורה בעמדתה: "הארכתו באופן אוטומטי - פגיעה בזכויות אדם".

"18 שנה התנגדנו לחוק כפי שהוא", הסביר ח"כ רז בשיחה עם N12. "אם יוכלו לפתור בעיות של אנשים ולהגיע למצב שאף אחד מהצדדים בקואליציה לא יישאר עם מלוא תאוותו בידו אז יהיה טוב. יש הרבה רעיונות - כאלה שחיים בארץ כבר 18 שנה וכל העניין זה לתת להם אזרחות. אם יינתנו פתרונות אז יהיה על מה לדבר. זה בסיס לפשרה. אני לא אהפוך לתומך של החוק אבל אנחנו הלכנו לקואליציה שיש בה שונות גדולה מאוד ויש לי כוונה שהקואליציה תצליח ושהממשלה תחזיק מעמד. מצד שני יש דברים שקשים לעיכול".

מוסי רז (צילום: מרים אלסטר פלאש 90, פלאש/90 )
ח"כ מוסי רז ממרצ, ארכיון | צילום: מרים אלסטר פלאש 90, פלאש/90

ח"כ מראענה מהעבודה, שהודיעה גם היא על התנגדותה להארכת החוק, התייחסה לנושא בשיחה עם N12: "השופטת ארבל כתבה שלא מדובר בחוק מידתי. הרוב המוחלט לא מבינים את החוק עצמו. אמרו שהוא שומר על הביטחון של מדינת ישראל אבל בגדול - מבחינת הזכויות של האנשים שנפגעים כאן הסיפור לא קשור לביטחון. אני מנסה שנלמד את החוק הזה. להאריך את החוק הזה באופן אוטומטי זו פגיעה בזכויות אדם".

חוק האזרחות והאפשרויות שנותרו לקואליציה

החוק נועד לעגן הוראת שעה מ-2003 שאוסרת על איחוד משפחות בין ערבים ישראלים לפלסטינים, או במילים אחרות מונעת מתן אזרחות או תושבות לפלסטינים שנשואים לערבים ישראלים. הוראת השעה הזו מוארכת כבר 18 שנים, ובעוד כשבוע וחצי תוקפה פג. ממשלת נתניהו העדיפה שלא להצביע על הצעת החוק לפני סיום כהונתה כדי להעביר את הסוגיה הבוערת לממשלה הנכנסת בראשות בנט, שכעת פועלת לחוקק את החוק בחלון הזמנים הזה, צפוף ככל שיהיה.

אם לא ישיגו את הרוב הנדרש, למפלגות הקואליציה יש שתי חלופות: האפשרות הראשונה היא להעלות בכל זאת את החוק ולנסות להביך את האופוזיציה, שתידרש לתמוך בהצעת החוק שאמורה להסדיר את מדיניות ההגירה הישראלית וגם להסיר איום דמוגרפי משמעותי עם מתן אזרחות מלאה לפלסטינים רבים.

מנסור עבאס (צילום: החדשות 12, החדשות12)
מפלגתו הודיעה שתתנגד לחוק, מנסור עבאס | צילום: החדשות 12, החדשות12

אלא שבקואליציה קיים חשש שבו מפלגות האופוזיציה הימניות יעדיפו להפיל את החוק, למרות המשמעויות הנרחבות שלו, כל זאת כדי לנסות לחבל בממשלה שהושבעה רק בשבוע שעבר. לכן גם נשקלת אפשרות נוספת: לדחות את ההצבעה לסוף השבוע הראשון של חודש יולי, ובכך ליצור חלון זמן להידברות עם רע"ם ומרצ.