הסערה בקואליציה סביב חוק האזרחות נמשכת: ח"כ ווליד טאהא מרע"ם התבטא היום (שלישי) בחריפות נגד החוק ואמר שסיעתו תתנגד לו במליאה למרות המשמעת הקואליציונית. טאהא אמר בישיבת הסיעה ש"מצידו שהקואליציה תתפרק". במקביל, בניסיון לשמור על מה שכינה יו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו "משמעת ברזל", בחשבון הטוויטר הרשמי של הליכוד נכתבה הודעת "שיימינג" נגד כמה מחברי הסיעה. בהודעה צויינו שמותיהם של חברי הכנסת שנעדרו מהדיונים הליליים במליאת הכנסת - מירי רגב, אופיר אקוניס ופטין מולא.

סיקור N12 על משבר חוק האזרחות:
"אחד ביום": הקרב על האזרחות
בקואליציה החליטו על "מציאת פתרונות הומניטריים"
ההצבעה שתוכננה על חוק האזרחות נדחתה
מה הוא חוק האזרחות שמאיים על הקואליציה?

"חוק האזרחות, הינו חוק גזעני אנטי דמוקרטי, שאיננו יכול בשום מקרה ובשום צורה לעבור בקולותיהם של חברי הכנסת של רע"ם", כתב טאהא בציוץ בטוויטר. "אמשיך להתנגד בוועדה המסדרת להעברת החוק לועדת חוץ וביטחון, ורע״מ תצביע נגד החוק במליאה".

הציוץ של טאהא מגיע אחרי שרע"ם כבר אומנם הביעה התנגדות לחוק, אבל הודיעה שיימצא פתרון בניסיון לשמור על הקואליציה. בישיבה של כמה חברי הקואליציה שהתקיימה אתמול שבה נכח גם יו"ר המפלגה מנסור עבאס, הוחלט שיימצא "פתרון הומניטרי" לסוגייה. 

וליד טאהא (צילום: Hadas Parush/Flash90, פלאש/90 )
"הסיעה תתנגד". טאהא מרע"ם | צילום: Hadas Parush/Flash90, פלאש/90

מלבד טאהא, נראה שיתר חברי הסיעה, מנסור עבאס, מאזן גנאיים ואל חארומי - מוכנים לשקול פשרה. לפי גורמים ברע"מ, טאהא העביר מסר שהוא מתנגד לכל פשרה מחשש שיוצג ברחוב הערבי כמי שמוותר על האינטרס הפלסטיני.

בעקבות התנגדותו של טאהא, והשפעתו על מועצת א-שורא, מסתמן שהסיעה כולה תיאלץ להתנגד לחוק. "מצידי שהקואליציה תתפרק", אמר טאהא במהלך ישיבת סיעה. גורם בקואליציה מעריך שהפיתרון היחיד האפשרי הוא מתן הישג משמעותי אחר לרע"ם בסדר גודל  של הקפאת צווי ההריסה במגזר הערבי.

בזמן שבקואליציה מתקשים להגיע להבנות, יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' הציע לראשיה לחוקק עם האופוזיציה את חוק יסוד: ההגירה לישראל. חוק זה, לפי היוזמים, צפוי להסדיר את כלל מדיניות ההגירה הישראלית. "במקום לנהל מו"מ עם תומכי הטרור ולפגוע באינטרסים החיוניים של המדינה - היכנסו אתנו למו"מ על חוק יסוד: ההגירה כדי לחוקק אותו בתיאום ובהסכמות", כתב סמוטריץ' בחשבון הטוויטר. "איננו דורשים שום דבר בתמורה פרט לקידום טובת מדינת ישראל באחריות ולגופו של עניין. עם קצת רצון טוב זה אפשרי".

הצעת החוק נועדה לכאורה לתת חבל הצלה לבנט ושקד בדמות חוק רחב יותר שיפתור את הצורך לתקף את חוק איחוד המשפחות מחדש במליאת הכנסת מדי שנה, אך למעשה מטרתה להביך את ימינה - שחבריה לא יוכלו להצביע בעד הצעת החוק הזו.

הליכוד עושה "שיימינג" לרגב

בציוץ שנכתב היום בחשבון הטוויטר של הליכוד נכתב כי רגב, אקוניס ומולא נעדרו מהשיבות הליליות של מליאת הכנסת "ללא קבלת אישור". עוד צוין: "כשמכריזים על גיוס, כפי שנעשה אמש - אין קיזוזים, אין היעדרויות ואין תירוצים. נמשיך לעדכן על נוכחות חברי הכנסת כאן ודוח מסכם תקופתי ישלח ישירות לכל חברי הליכוד".

הודעת ה"שיימינג" של הליכוד באה כחלק ממדיניות של "משמעת ברזל". במפלגה רוצים לעשות חיים קשים ככל הניתן לקואליציה החדשה - ויודעים שלצורך כך הנוכחות של כל חבר כנסת היא קריטית. רגב מצידה הגיבה על ההאשמות וכתבה: "יציאתי מהמשכן הייתה בתיאום ובאישור".

מירי רגב (צילום: חדשות)
צילום: חדשות
חברי האופוזיציה יושבים במזנון הכנסת
חברי האופוזיציה יושבים במהלך הלילה במזנון הכנסת

במהלך הדיון במליאת הכנסת עלו נושאים שונים שהקואליציה החדשה ביקשה להעביר. הדיון נמשך עד השעה 4:30 לפנות בוקר. גם ראש האופזיציה נתניהו נשאר. האופוזיציה רשמה אמנם הישג בהתשת הקואליציה והשרים החדשים, אבל הם ניצחו בכל ההצבעות.