בחירות חדשות עוד לא הוכרזו, אך ייתכן שאם יגיעו בקרוב - תתעצב בישראל מציאות פוליטית חדשה: שבוע בלבד חלף מאז ההצהרה הדרמטית של גדעון סער שהוא מתפצל מהליכוד ומקים מסגרת פוליטית חדשה במטרה להביא לקץ שלטון נתניהו, והמהלך הזה מתברר כמשנה משחק משמעותי – כזה שיכול לגרום לכך שכהונה רצופה של 12 שנות נתניהו, תיגדע. נתוני הסקר שפרסמנו אמש (שלישי) במהדורה המרכזית מעידים על כך שגדעון סער יכול להקים ממשלה גם בלי נתניהו והליכוד – נתונים שיכולים לגרום לנתניהו וגנץ לרדת מהעץ ולהגיע לפשרה שתאפשר את המשך כהונת הממשלה, רגע לפני שהמדינה דוהרת לעבר מערכת בחירות נוספת.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

יממה בלבד לאחר הכרזת סער, סקר חדשות 12 העניק למפלגה חדשה בראשותו 16 מנדטים – נתון ראשוני מוצלח למדי. אמש, לאחר שח"כ יפעת שאשא-ביטון הודיעה על הצטרפותה אליו, המפלגה שעוד לא קמה עולה ב-5 מנדטים נוספים לפי הסקר החדש שערך מכון מדגם בראשות מנו גבע ובשיתוף iPanel, והיא מגיעה כבר ל-21 מנדטים – רק 6 מנדטים מהליכוד. הצטרפות של הרמטכ"ל לשעבר איזנקוט לסער מעלה אותה ל-22 מושבים בכנסת הבאה – ומצמקת את הפער מהליכוד ל-5 מנדטים בלבד.



בינתיים, שעון החול לקראת בחירות נוספות מתקתק – ונותר עוד שבוע לפיזור האוטומטי של הכנסת, אם לא יושגו הסכמות על העברת תקציב עד 23 בדצמבר בחצות. נתוני הסקר בהחלט צריכים להדאיג את גנץ שמתקרב לאחוז החסימה עם 5-6 מנדטים בלבד, וגם להדיר שינה מעיניו של נתניהו – שהתרחק מממשלת החסינות עליה חלם – ממשלה שנראית רחוקה אפילו יותר מאשר בסבב הבחירות הראשון באפריל 2019. לשניים יש חלון הזדמנויות אחרון של ניסיון להגיע לפשרה – עד ליום חמישי הקרוב – אחרת כבר יהיה מאוחר מדי להעביר בכנסת את מה שיסכימו עליו, ובחירות יהיו עובדה מוגמרת.

אם תוצאות הבחירות יהיו כפי שהשתקפו בסקר אמש, לנתניהו אין ממשלה עם ה"שותפים הטבעיים". ממשלת ליכוד-חרדים-ימינה לא יכולה לקום, כיוון שלפי הנתונים – המפלגות הללו יחד שוות רק 56 מנדטים (הליכוד עם 27, ש"ס ויהדות התורה עם 8 כל אחת וביחד 16 וימינה עם 13). נתניהו זקוק לעוד מפלגה אחת שתחבור לממשלה בראשותו – וכרגע, המשימה הזו נראית בלתי אפשרית.

בנימין נתניהו, בני גנץ, כנסת (צילום: אורן בן חקון, פלאש/90 )
נתוני הסקר יורידו את נתניהו וגנץ מעץ הבחירות - ויובילו לפשרה ברגע האחרון? | צילום: אורן בן חקון, פלאש/90



לסער, לעומת זאת, כן יש ממשלה לפי הנתונים – אם כי מדובר בממשלה שבה צריכים לדור בכפיפה אחת סמוטריץ' והורוביץ. בסקר קיבלה מפלגתו של סער 21 מנדטים, יחד עם יש עתיד-תל"ם (14), ימינה (13), כחול לבן (6), ישראל ביתנו (6) ומרצ (6), יש ממשלה עם 66 מנדטים – זאת על אף שעל הנייר זו נראית כמו ממשלה שיהיה קשה מאוד לתחזק. עם זאת, גם ללא מרצ, שהיא הסמן השמאלי של ממשלה כזו, לגוש סער יש 60 מנדטים – גוש חוסם שעשוי למנוע מנתניהו להקים ממשלה – ובכך, לשנות את המציאות הפוליטית המוכרת לנו, זאת בהנחה וימינה בוחרת ללכת איתו - ולא עם נתניהו. 

המנדטים ש"חנו" אצל בנט נשאבו לסער, שנתפס כאלטרנטיבה החדשה 

מאז "הכרזת העצמאות" של סער, המנדטים של מצביעי ימין רך ושל מצביעי מרכז שחנו אצל נפתלי בנט שהסתמן כאלטרנטיבה לשלטון נתניהו, זאת בעיקר לאחר ששב לאתגר אותו שוב ושוב סביב המאבק בנגיף הקורונה, נשאבו כמעט מיידית לסער - ובמיוחד לאחר ההצטרפות של יפעת שאשא-ביטון למפלגתו, שהפכה היום לרשמית. כנראה שלא סתם חיזרו אחריה ממושכות גם בימינה, ורצו שתבוא אליהם - אלא שההצעה של סער הייתה אטרקטיבית יותר (מקום שני ומינוי לממלאת מקום ראש הממשלה) וגם מאפשרת לשאשא-ביטון להשפיע על קבלת ההחלטות. 

ח"כ יפעת שאשא ביטון, תקווה חדשה, גדעון,
בחרה בסער ותהיה חלק ממנגנון קבלת ההחלטות. יפעת שאשא-ביטון

נפתלי בנט מסתמן כגיבור הטרגי של הבחירות הללו. בשורת סקרים שנערכו בתקופה האחרונה מפלגתו אף חצתה את רף 20 המנדטים - וכעת היא צנחה ל-13, וייתכן שזו רק ההתחלה - בדרך למספר חד-ספרתי. "שרשרת ההדבקה" של בנט נקטעה ונראה שהוא בדרך ל"ריסון מהודק". בנט אמנם הצטיין כשהגה תוכנית למאבק בנגיף, אבל לא אמר באופן מובהק שלא יישב עם נתניהו וגמגם. הוא רצה שגם מצביעי "כן ביבי" יילכו איתו - וגם מצביעי "לא ביבי", גם תומכי סמוטריץ' וגם מצביעי כחול לבן.  

נפתלי בנט (צילום: Yonatan SindelFlash90)
גמגם והפך לגיבור הטרגי של הבחירות שעוד לא החלו. בנט | צילום: Yonatan SindelFlash90

נתון נוסף שצריך להדאיג את נתניהו הוא לא רק מספר המנדטים שמקבל סער בסקרים והאפשרות שלו להקים ממשלה בלעדיו, אלא גם אחוזי ההתאמה לראשות הממשלה: נתניהו אמנם מוביל בפער כמעט כפול על סער וזוכה ל-33% תמיכה, אך סער זינק למקום השני במדד הזה לאחר ההכרזה שלו על הקמת מפלגה - ונחשב למועמד השני המתאים ביותר עם 18% תמיכה - כך שנראה שמסתמן קרב דו-ראשי על ההנהגה.