פרסום ראשון: המגעים בין הליכוד לכחול לבן נמשכים, בניסיון להגיע לפשרה שתאריך את חיי הממשלה. בכחול לבן קיימים חילוקי דעות קשים לקראת ההכרעה. גורמים בכחול לבן מאשרים שמתנהל משא ומתן לקיצוץ בסמכויות ניסנקורן. במהלך הלילה התרחש עימות חריף בין יו"ר כחול לבן גנץ לשר המשפטים ניסנקורן - שעומד במרכז המגעים בין המפלגות. גנץ האשים את ניסנקורן: "דואג יותר לכיסא שלו מאשר לכחול לבן". נתניהו וגנץ שוחחו הלילה בטלפון.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בדיון שנערך הלילה במפלגה על הצעת הליכוד, האשימו גנץ ואחרים את שר המשפטים אבי ניסנקורן כי הוא דואג יותר לכהונתו במשרד המשפטים מאשר לעתיד המפלגה. גורמים בסיעה הביעו חשש שהדבר מלמד על פילוג אפשרי במפלגה, שכן ניסנקורן עודו מתבצר בעמדתו. 

עד אמש ניסנקורן לא עודכן על הוויתורים להם הסכימה כחול לבן לערוך בסמכויותיו לטובת הליכוד. המתווך מטעם כחול לבן, השר לשעבר חיים רמון, מחזיק בעמדות רדיקליות אף יותר מאלו של הליכוד כלפי מערכת המשפט - ונגד עמדת ניסנקורן.

גנץ וניסנקורן בעת הצטרפותו למפלגה (צילום: ישראל הדרי, חדשות)
בדרך לפילוג בכחול לבן? גנץ וניסנקורן | צילום: ישראל הדרי, חדשות

שר בכחול לבן תקף את שר המשפטים ניסנקורן ואמר: "אם הוא ימשיך להתנגד לעסקה משיקולי אגו, הוא יהיה אחראי לזה שאיילת שקד תהיה שרת המשפטים הבאה. אין כאן ויתורים משמעתיים על הסמכויות שלו והוא יהיה אחראי לכך שהולכים לבחירות". גורמים אחרים בכחול לבן ניסו להסביר: לא מובן למה צריך ללכת לבחירות על מינוי פרקליט מדינה שדיבר באופן מיני מחפיץ לכפופות לו.

מקורבי ניסנקורן הגיבו למתקפות: דרישות הליכוד הזויות, מי שחושב שנסכים להפקיר את שלטון החוק - טועה. גם שר החוץ גבי אשכנזי לא מסכים לכל חלקי ההסכם המתגבש.

בכחול לבן הכחישו את הדיווחים על קרעים במפלגה: "השיח התקשורתי שקרי ולא מבטא את התנהלותה של כחול לבן. מלחמות פנימיות שמורות למפלגות אחרות, אצלנו פועלים יחד להשגת העקרונות של כחול לבן", נכתב. "לא נתפשר על קיום ממשלה מתפקדת תוך שמירה על הדמוקרטיה ומנגנוני שלטון החוק, והבטחת תקציב מדינה שיטפל בקורונה הכלכלית. כל דיווח או ספין שמומצא על ידי בעלי אינטרסים, הוא על דעת המדווח בלבד. די לשקרים".

הדרישה בליכוד: נתניהו יכהן עד מאי 2022

במסגרת המשא ומתן, בליכוד דורשים את העלאת הרוב בוועדה לבחירת שופטים מ-7 ל-8 כדי למנות לעליון. דבר זה לא מונע מינוי שופטים בתקן זמני או מינוי שופטי שלום ומחוזי. בנוסף, בליכוד מעוניינים בהעלאת כל חמשת המועמדים לפרקליט המדינה לאישור הממשלה. נתניהו רוצה לקבל הארכה עד חודש מאי 2022 וגנץ יקבל רק שנה. בליכוד דורשים גם שכל חוק שאין עליו הסכמה בוועדת השרים לחקיקה יועלה לפורום שבו יש רוב לנתניהו.

נתניהו מעוניין לקצץ בסמכויותיו של שר המשפטים ניסנקורן, בעיקר כדי למנוע ממנו למנות פרקליט מדינה, יועץ משפטי לממשלה וארבעה שופטי עליון בדמותו. ניסנקורן מסרב ולא מוכן לזוז מעמדתו, גנץ ככל הנראה כן מוכן לשקול זאת בתנאים מסוימים - ועל רקע זה, כך מסתמן, הגיע העימות החריף בין השניים הלילה.

כדי להעביר את ההסכם החדש בכנסת, נבדקת אפשרות שהשרים טרופר, ביטון, יזהר שי ופרקש יחזרו לכנסת במסגרת החוק הנורבגי. אם זה יקרה, הח"כים שידחקו החוצה הם תהילה פרידמן, עינב קבאלה, יוראי להב-הרצנו ומיכל וונש - שרובם עשויים להתנגד לפשרה.

מסתמנת הסכמה על התקציב בין הליכוד לכחול לבן

צוותי המשא ומתן של הליכוד וכחול לבן קיימו פגישות במהלך סוף השבוע האחרון, שבסופן מסתמנת הסכמה בין הצדדים על סוגיית התקציב. במסגרת העסקה המתגבשת, אם התקציב לא יעבור בתאריך שיוסכם בין הצדדים - גנץ ימונה לראש הממשלה. לצדדים נשארו רק שלושה ימים להגיע להסכמה. אם לא יסכימו, הכנסת תתפזר בחצות הלילה שבין שלישי לרביעי בשל אי העברת תקציב המדינה.

פשרה או בחירות (עיבוד: יונתן זינדל, פלאש/90 )
שוחחו הלילה בטלפון, גנץ ונתניהו | עיבוד: יונתן זינדל, פלאש/90

ההסכמה המסתמנת בנושא התקציב תכלול מהלך בכנסת שיאפשר דחייה קצרה בהעברת התקציב - כדי שהצדדים ינסו להגיע להבנות רחבות בשאר הנושאים השנויים במחלוקת. לפי המתווה שנידון, התקציב יעבור בלי חוק ההסדרים, כדי לאפשר את השלמת התהליך בתוך כשבועיים עד שלושה שבועות. אם התקציב יעבור - הפרצה של נתניהו תיסגר, ואם לא - הכנסת תפוזר.

בנוסף לכך, בכחול לבן יש קבוצה לא מבוטלת שמתנגדת לפשרה והארכת הכהונה. אסף זמיר ומאחוריו עוד שורת חברי כנסת הודיעו לגנץ שהם לא יסכימו להארכת הרוטציה ומוכנים ללכת על כך לבחירות.