בחירות 2021תאריך היעד הגיע, הסכמות על המשך דרכה של ממשלת נתניהו-גנץ לא הושגו - והכנסת ה-23 התפזרה באופן רשמי. בעוד 90 ימים מהיום, ב-23 במרץ 2021, 4 ימים בלבד לפני חג הפסח, אזרחי ישראל יפקדו שוב את אתרי ההצבעה ברחבי הארץ - וייערכו הבחירות לכנסת ה-24. זו הפעם הרביעית שנערכות בישראל בחירות בפרק זמן של פחות משנתיים - והפעם הראשונה בתולדות המדינה בה הבחירות ייערכו  במציאות שכוללת מגפה, למרות תחילת מבצע החיסונים והאור שנראה בקצה המנהרה.  

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

סקרי בחירות אחרונים של חדשות 12:

כאמור, מערכת הבחירות תיארך 90 ימים – ובתקופה הקרובה יש כמה תחנות מפתח בדרך לקלפיות: פריימריז בליכוד שייתכן וייערכו, פיצולים ואיחודים של רשימות קיימות וכניסה למגרש של מפלגות חדשות, השקות קמפיינים ו"כוכבים" למפלגות השונות, תשדירי הבחירות שישובו לחיינו שבועיים לפני פתיחת הקלפיות – וכמובן, יום הבחירות עצמו. בסוף יום זה, סופו נדע או לא נדע, מי יהיה ראש הממשלה הבא ואת זהות הממשלה המסתמנת – אם ניתן יהיה להרכיב כזו.

קלפיות "קורונה" במהלך היום (צילום: תומר ניוברג, פלאש/90 )
קלפיות הקורונה חוזרות, אך הפעם זה יהיה אתגר לוגיסטי משמעותי במיוחד | צילום: תומר ניוברג, פלאש/90

תאריך היעד המשמעותי הבא שיש לשאת אליו עיניים בשלב זה הוא תאריך סגירת הרשימות המתמודדות לכנסת ה-24. רשמית מדובר ב-6 בפברואר (יום שבת) וסביר שהמועד הזה יוקדם ליום חמישי, 4 בפברואר. עד למועד הזה, 45 ימים לפני יום הבחירות, כל מפלגה יכולה להירשם להתמודדות, וניתן לערוך שינויים במיקומי המועמדים ברשימות השונות. 

עם התפזרות הכנסת באופן רשמי הלילה בחצות, אמר יו"ר הכנסת יריב לוין: "בשעה 00:00 תם המנדט, ומשלא אושר תקציב המדינה לשנת 2020, אני מכריז על התפזרות הכנסת ה-23. אנו מצויים בתקופה מורכבת ומרובת אתגרים, ועם זאת גם מרובת מחלוקות. המחלוקות הקיימות בציבור, מצאו את ביטוין באופן טבעי גם כאן בבניין הזה".

"אנו יוצאים למערכת בחירות לא פשוטה, אני קורא מכאן לכל אחת ואחד מאיתנו, וכל אחת ואחד מאזרחי ישראל – להימנע מלהחריף את המתחים ולעשות ככל שניתן כדי שמערכת הבחירות תתנהל ותסתיים באופן מסודר וללא גילויי אלימות", הוסיף לוין. "אני מודה לכלל חברות וחברי הכנסת, הנהלת הכנסת ועובדי הכנסת, על המאמץ הגדול לקיים שגרה פרלמנטרית בתנאים מסובכים של תקופה מאתגרת זו".

סקר מנדטים ראשון לבחירות 2021: אף גוש לא יכול להקים ממשלה 

מתוצאות סקר המנדטים הראשון לבחירות 2021 שהבאנו במהדורה המרכזית עולה כי לו הבחירות היו נערכות היום, לא הייתה הכרעה. הליכוד בראשות נתניהו הייתה זוכה ב-29 מנדטים (התחזקות של שני מנדטים בהשוואה לסקר הקודם שנערך בשבוע שעבר). מפלגתו של גדעון סער הייתה השנייה בגודלה בישראל עם 18 מנדטים - 3 פחות מהסקר הקודם, שנערך ביום בו הצטרפה יפעת שאשא ביטון לרשימת הח"כ לשעבר שפרש מהליכוד.  

עוד לפי הסקר, יש עתיד-תל"ם בראשות יאיר לפיד מתחזקת מעט ומקבלת 16 מנדטים, ימינה בראשות נפתלי בנט עם 13, והרשימה המשותפת, עדיין יחד עם רע"מ, זוכה ב-11 מושבים בכנסת הבאה. ש"ס ויהדות התורה עם 8 מנדטים כל אחת, ישראל ביתנו של ליברמן עם 7 מנדטים, מרצ עם 5, וכחול לבן בראשות בני גנץ מתרסקת וקרובה לאחוז החסימה עם 5 מנדטים גם כן. העבודה, גשר והבית היהודי לא עוברות את אחוז החסימה.

כשבוחנים את תמונת הגושים, ניתן לראות כי נתניהו לא יכול להקים ממשלת ימין שמורכבת מהליכוד, ש"ס, יהדות התורה וימינה - למפלגות האלה יחד יש 58 מנדטים בלבד. אם מצרפים יחד את כל המפלגות שהביעו התנגדות לישיבה תחת נתניהו, יש להן 51 מנדטים: 18 למפלגתו של סער, 16 ללפיד, 7 לליברמן, 5 לגנץ ו-5 למרצ. יחד עם הרשימה המשותפת (כולל רע"מ), לגוש שנגד נתניהו יש 62 מנדטים. 

לשאלה מי האשם העיקרי בהקדמת הבחירות הצפויה, רוב המשתתפים בסקר תולים את האחריות על ראש הממשלה נתניהו. 38% סבורים שהוא האשם העיקרי בהיגררות למערכת בחירות רביעית, 20% סבורים שבני גנץ הוא האשם העיקרי ו-28% ענו ששניהם אשמים במידה שווה.