>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן 

אחרי כמעט שלושה עשורים ב-FBI, וקריירה ארוכה שבמהלכה הפיל סוחרי סמים קולומביאנים ועבד במסווה כדי להפליל פוליטיקאים מושחתים, וינס פנקוק הרוויח ביושר את חיי הגימלאות על חוף הים בפלורידה. אלא שאז, בשנת 2016, הגיעה שיחת טלפון מהולנד עם הצעה יוצאת דופן: לעמוד בראש צוות החקירה הגדול והמקיף ביותר שחקר את התעלומה שמעסיקה חוקרים ומומחים כבר כמעט 80 שנה - מי הסגיר את אנה פרנק.

בריאיון ל"אחד ביום", פנקוק מסביר עד כמה הבקשה הזאת נגעה במקום אישי עבורו. "אבא שלי ושלושת האחים שלו השתתפו במלחמת העולם השנייה", הוא מספר. "ואבי היה למעשה בין המשחררים של מחנה הריכוז דכאו באפריל 1945". מעבר לכך, הוא בעצמו קרא את היומן של אנה פרנק, ואומר שכשהגיעה שיחת הטלפון מהולנד היומן כאילו קרא לו לחזור מהפרישה.

פנקוק הוא אומנם סוכן FBI, ולא היסטוריון, אבל החבר ההולנדי התעקש שייקח על עצמו את המשימה, והסביר את ההיגיון. הוא אמר שהשאלה הבסיסית, "מי היה האיש שהפנה את הנאצים למחבוא של משפחת פרנק?", בעצם דורשת חקירה משטרתית לכל דבר. צריך להתייחס אליה כמו "קולד קייס" - תיק קר, ולגשת אליה כמו אל כל מקרה אחר.

"למרות שזאת משימה חשובה, תהיתי אם בכלל אפשר לפתור את התעלומה הזאת". מספר פנקוק. "זה דרש בחינה מחודשת של כל המחקרים והבדיקות שכבר נעשו". והיו לא מעט כאלה לאורך השנים. אבל החוקר הוותיר לא באמת התלבט, ובתוך זמן קצר השיב בחיוב. "אני חושב שאנחנו חייבים זאת למען זכרה של אנה פרנק, ולמען זכרם של כל קורבנות וניצולי השואה", הוא מסביר.

פנקוק ניגש לעבודה, ומהר מאוד הבין שהחקירה הזו היא לא משהו שהוא אי פעם נתקל בו בעבר. העדים כבר אינם, המסמכים ברובם אבדו, הזכרונות כבר מעורפלים - ואל מול כל זה הוא והצוות שלו עבדו במשך שש שנים. הם השתמשו בשיטות מסורתיות, ובשיטות חדשות, בטכנולוגיה שפותחה במיוחד עבורם ושילבה אינטיליגנציה מלאכותית. הם הפכו כל אבן כדי לנסות להגיע לאמת - וכנראה שגם הצליחו.

אז הפעם ב"אחד ביום": האיש שרצה לסגור מעגל, להאיר אירוע נקודתי אחד בהיסטוריה - הרגע שבו החיילים הנאצים פרצו אל עליית הגג שמאחורי ארון הספרים בבית ברחוב פרינסנגראכט 263 שבאמסטרדם - ולגלות מי הפנה את האצבע שהובילה את אנה הצעירה ואת המשפחה שלה אל מחנות המוות. ואורח נוסף: פרופ׳ דן מכמן, ראש המכון הבין-לאומי לחקר השואה ביד ושם ומרצה באוניברסיטת בר אילן. האזינו