N12
פרסומת

"אחד ביום": הריקול של שטראוס

הסלמונלה שהתגלתה במפעל השוקולד של שטראוס מעלה הרבה שאלות, לא לכולן יש תשובות. מתי בדיוק ידעו על החיידק בחברה, באיזה שלב דיווחו, מה היקף הזיהום - וגם, האם היתה דרך למנוע את זה? הפעם ב"אחד ביום" אנחנו עם הסלמונלה במפעל שטראוס - הזיהום שהוביל לריקול הגדול בתולדות המדינה. האזינו

לי אברמוביץ'
אלעד שמחיוף
פורסם:
אחד ביום
"אחד ביום": הריקול של שטראוס | עיבוד: n12
הקישור הועתק

בדצמבר 94' - ינואר 95', במקביל לעלייה חריגה וחדה מאוד במקרי הסלמונלה בישראל זיהו גם בכמה מקומות בעולם התפרצות של סלמונלה. אלא שבעולם, בעיקר באנגליה ובארצות הברית, ההתפרצויות האלה היו מאוד נקודתיות, במקומות מאוד ספציפיים - בקהילה היהודית. 

פרסומת

אחרי חקירה שלקחה לא מעט זמן, הבינו שהבמבה או ליתר דיוק חמאת הבוטנים היא האשמה, הגורם המזהם. כשהבינו מה בדיוק קרה, רוב החבילות כבר לא היו בתוקף - והוסרו כולן מהמדפים. באסם דיברו אז על חשד לחבלה מכוונת, ובישראל הבינו שצריך להדק את הפיקוח, לשפר את מנגנוני הניטור - והפרשה הסתיימה ונשכחה. 

ובימים אלו, התגלה חיידק הסלמונלה במפעל שטראוס - ובמשרד הבריאות ובחברה מאוד מקווים ששם הוא גם ייעצר. בינתיים אמנם לא זוהתה עלייה חריג בנתוני התחלואה בישראל, ובמשרד הבריאות חוקרים ביחד עם שטראוס כדי להבין מה המקור לזיהום. 

בפרק החדש של "אחד ביום" אנחנו עם כתבתנו לענייני צרכנות לי אברמוביץ', עם ליאת הסל, עו"ד ומהנדסת מזון, ועם פרופ׳ דני כהן מבית הספר לאפידמיולוגיה ובריאות באוניברסיטת תל אביב - על הריקול של חברת שטראוס, הגדול בתולדות ישראל, והמנגנון שאמור לדאוג שמקרים כאלה לא יקרו, אם זה בכלל אפשרי.