>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן

בשבוע שעבר הכריזו שרת התחבורה מרב מיכאלי ושר האוצר אביגדור ליברמן על רפורמה שתאפשר לאבות לצאת לחופשה לאחר הולדת תינוק, בנוסף ובנפרד מהחופשה אליה זכאיות האימהות. לפי ההצעה שמקדמת גם השרה לשוויון חברתי מרב כהן, יוכלו האבות לצאת לחופשה בת שבועיים לפחות, בשכר מלא, בתום 15 השבועות המגיעות לפי חוק לאם. 

בישראל היום חופשת הלידה של האם נמשכת 26 שבועות, מתוכם 15 שבועות בתשלום מלא. האב לעומת זאת זכאי להעברה של עד 9 שבועות מהאם, כששבוע אחד ניתן למימוש במקביל. לפי הנתונים הקיימים, מספר הגברים המממשים בפועל את האפשרות להחליף את האם עומד על כאחוז אחד.

כדי להבין לעומק את הצורך בחופשת לידה לאבות שוחחנו עם יערה מן, מנהלת מחקרי מדיניות בקרן ברל כצנלסון, שהסבירה לנו על המקור של חופשת הלידה המוכרת, לאמהות. מן גם הסבירה שליוזמה שנועדה להגן על אמהות יש גם חסרונות, כמו אפליה בשוק העבודה ויצירת חלוקה מגדרית ברורה בכל הנודע לתפקידים בבית ובחברה.

"כששוק העבודה רואה אישה הוא מניח מראש שהמחויבית העיקרית שלה תהיה בבית, וכשהוא רואה גבר הוא חושב שהמחויבות העיקרית שלו תהיה בשוק העבודה - והרבה פעמים זו הנחה נכונה בגלל הנורמות החברתיות ובגלל האופן שבו  אנחנו מוסללים מגיל צעיר לקחת את התפקידים", אמרה מן.

נדב פרץ וייסבידוסקי, מרצה בכיר במחלקה לעבודה סוציאלית במכללה האקדמית אשקלון, סיפר על המודל שקיים כיום בארץ, ומדוע הוא לא באמת עובד. בנוסף, סיפר פרץ וייסבידוסקי על השיטות הקיימות במדינות אחרות, וכיצד הן מיטיבות הן עם האב והן עם התינוקות. 

"זו חופשה שניתנת אך ורק לאב ואם הוא לא מנצל אותה היא פשוט הולכת לאיבוד, אף אחד אחר לא יכול לנצל אותה", אמר והוסיף: "התקופה הזאת של הטיפול באחד על אחד, יוצרת קשר שהוא מאוד מאוד טוב בין האבא לילד, שהוא קשר שמחזיק גם שנים אחר כך. זה לא משהו שבמהלך חופשת הלידה ואז האבא חוזר לעבודה וזה נעלם. יש מחקרים שמראים אפילו ברמה ההורמונלית שבמוח של גבר שיוצא לחופשת לידה יש תהליכים הורמונליים שדומים לתהליכים של אישה שמניקה או שמטפלת בילד".

ואחרי ההסברים על התועלת הצפוייה של התוכנית, כתבתנו דפנה ליאל תפרט האם קיימת בכלל היתכנות של רפורמה משמעותית כזו מבחינה פוליטית. האזינו לפרק.