>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן 

אחרי שהרוסים כבשו את צ׳רנוביל ואת תחנת הכוח הגרעינית בזפוריז'יה - הגדולה מסוגה באירופה - אירופים רבים מפחדים ממש מאסון גרעיני - מדליפה רדיואקטיבית שעם רוחות מספיק חזקות, ומספיק בכיוון, תגיע גם אליהם. 

מהרגע הראשון במלחמה הכורים הגרעיניים של אוקראינה היו במוקד השיח, וגרמו ללא מעט דאגה, והרוסים אכן מיהרו להשתלט דווקא על האתרים הגרעיניים. ומהצד השני, גם האוקראינים מבליטים את נושא הגרעין - אתמול (רביעי) הזהירו שבתוך 48 שעות תיתכן דליפה גרעינית, והנשיא זלנסקי הזהיר מאסון פי שישה חמור יותר מאסון צ׳רנוביל אם הרוסים ימשיכו את הפעילות הצבאית שלהם בכור הפעיל בזפוריז'יה. 

והשאלה היא איך יכול להיות שיש מלחמה, שנורות יריות, שנופלות פצצות, שהכול קורה ממש ליד ריאקטורים, כורים גרעיניים שחלקם פעילים. איך יכול להיות שהאוקראינים מזהירים מאסון גרעיני בקנה מידה שרואים רק בסרטים, שהאירופים מצטיידים בכדורי יוד כאילו זה נייר טואלט - ובהנהגה העולמית וגם בקרב המומחים לא מרגישים שצריך לעשות פה משהו דרמטי כדי להציל את המצב.

בפרק החדש של "אחד ביום" נענה על השאלה הזו, עם כתבנו הצבאי ניר דבורי ועם ד"ר נעמה חריט יערי ממכון דוידסון, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן, פקחית קרינה, נציגת ישראל לאמנה לאיסור ניסויים בנשק גרעיני של האו"ם.