כמעט עשר שנים מפרידות בין שני קטעי ארכיון: בראשון, בינואר 2013, אמר יאיר לפיד כי הוא מתמודד על ראשות הממשלה ו"מניח" שינצח את הבחירות הבאות. בשני, השבוע, בנט מברך אותו לרגל כניסתו לתפקיד "בקרוב, בעזרת השם". בקרוב, אם כן, התחזית של יאיר לפיד סוף סוף תתממש: האיש שהגיע לפוליטיקה בלי תעודת בגרות או שירות צבאי משמעותי מלבד כתיבה בעיתון "במחנה", בלי ניסיון ניהולי או פוליטי, ייכנס אחרי עשור בכנסת לאקווריום בלשכה ויתיישב על כס ראש ממשלת ישראל.

"הוא יהיה מעולה בתפקיד הזה כי הוא חכם והוא אחראי", טוענת אשת התקשורת דפנה שפיגלמן, קולגה וחברה של לפיד שנמנית על מייסדי "יש עתיד". "הוא אוהב את המדינה הזאת ורוצה שיהיה פה טוב". מנגד, פרופ' והח"כ לשעבר אריה אלדד חורץ: "יאיר לפיד יכול להיות ראש ממשלת ישראל, אבל אני לא חושב שהוא מתאים לתפקיד הזה. אני לא רואה לאן הוא רוצה לקחת את מדינת ישראל חוץ מאשר איזושהי הגדרה כללית: שיהיה יותר טוב. ולי זה לא מספיק".

יעקב פרי - אתה היית ראש שב"כ, עבדת מול ראשי ממשלה. לדעתך הוא קורץ מהחומר הזה?

"תראה, אני מכיר את הביקורת על שטחיות, שזה חלול ושהאיש בא ללא ניסיון", משיב השר והח"כ לשעבר מטעם "יש עתיד". "חלק מהדברים האלה, עובדתית הם נכונים. אני רק יכול לומר שיאיר מאוד בגר". 

ישראל בדרך לבחירות - הזירה הפוליטית

משלב מוקדם יחסית החיים שלו היו חשופים בפני הציבור כמו ספר פתוח - ליתר דיוק, כמו רב מכר שלא יורד מצמרת הטבלה. במשך שנים החזיק בטור שבועי פופולרי בעיתון, כתב ספרים, תסריטים ופזמונים. הוא הגיש תוכניות טלוויזיה בזמן צפיית שיא,  שביצרו את מעמדו כמראיין רך שעסוק בעיקר בלעשות נעים למרואיינים ולצופים.

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן 

והוא כמובן, בא ממשפחה מיוחסת: אבא טומי לפיד ז"ל, עיתונאי בכיר וקולני, שהפך אחר כך לפוליטיקאי משפיע ושר משפטים, ואימא שולמית לפיד -  סופרת מוערכת. "הוא חי בבית מאוד פוליטי וגם אינטלקטואלי", מסבירה שפיגלמן, "ולכן הוא ספג את שני הדברים האלה באופן, אני חושבת, כמעט שווה". הוא נשוי לליהיא, סופרת, צלמת ועיתונאית לשעבר, ואב לשלושה ילדים. והוא גם מיליונר שהונו הוערך בכ-25 מיליון שקלים.

צפו בסיפורים המעניינים של 2.6 לאורך השנים (צילום: חדשות 2)
טומי לפיד ז"ל ושולמית לפיד | צילום: חדשות 2
ליהיא ויאיר לפיד, ארכיון (צילום: פלאש 90, חדשות)
נשוי לליהיא, אב ל-3 - ומיליונר | צילום: פלאש 90, חדשות

מפרנזטור לעניבה - ול"בייס" הפוליטי

אם יש דבר אחד שמאפיין אותו לצד החריצות יוצאת הדופן, זה הניסיון להתמקם תמיד באמצע ולפנות למכנה המשותף הרחב ביותר. מצד אחד הוא השקיע בכתיבה, בפובליציסטיקה וראיונות, ומצד שני מתאגרף חובב ואיש נאה בסך הכול, שהיה גם פרזנטור יקר ומבוקש. לרגע קצר בשנות ה-90 אפילו חילטר כשחקן קולנוע.

כשמחפשים את רגע המהפך שבו לפיד החליט לשנות כיוון והתחיל לפזול לפוליטיקה, אפשר למצוא אותו בינואר 2008, כשעבר מבידור לאקטואליה והחל להגיש את אולפן שישי: "אני יאיר לפיד ויש לי עניבה". למרות הכחשות נמרצות היה ברור שזאת רק תחנה בדרך. את היין שהביא איל ברקוביץ' לאולפן, כשטען שלפיד "יהיה ראש ממשלה בתוך ארבע שנים", לפיד לא לגם - אבל הקמפיין היה עניין של זמן. במהלך חסר תקדים הוא הקים במו ידיו תשתית פוליטית ארצית מצפון עד דרום.

השר יאיר לפיד בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
אחרי כמעט עשור בפוליטיקה, החלום מתגשם | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

כשעזב את חברת החדשות, כבר היה לו מאגר של אלפי פעילים ותומכים שרק חיכו ליום פקודה. "זה כוח משמעותי, זה בייס", מצהיר היועץ האסטרטגי משה קלוגהפט, לשעבר יועצם של ראשי הממשלה בנט ונתניהו. "זו לא מפלגה שאתה רואה שהיא עפה למעלה ועפה למטה, ולא עוברת אחוז חסימה וכן עוברת - הוא מאוד יציב. מי ששלו שלו, וזה לחלוטין משמעות של תשתית". "באמת מפתיע כמה אנשים במדינה הזאת רוצים להיות באמצע", עוקץ אלדד. "הוא זיהה את הצורך של אנשים לא להיות בקצות העדר שמא יטרפו אותם, ואל הלהקה המצטופפת הזאת הוא ידע לכוון ולהקים לה בסיס אידאולוגי שמחזיק מעמד".

בחירות 2013, הראשונות שבהן התמודד, היו מפגן כוח לא צפוי: 19 מנדטים. "ניצחנו", הוא הכריז אז."ההישג ב-2013 הייתה הפתעה מרעישה", אומר קלוגהפט. "זו הייתה הפעם הראשונה שהפוליטיקאים הוותיקים יותר - לא משנה אם זו ציפי לבני או שלי יחימוביץ' - נדחקו לקרן זווית באותן בחירות".

ופרי, שהיה שם לצידו, נזכר: "ביום הבחירות התחילו להגיע טלפונים 'אתה יודע מי במקום 11? אתה יודע מי במקום 13?' לא ידעתי. אני לא בטוח שיאיר עצמו תיאר לעצמו שהוא צריך לקבוע 17 או 18 מועמדים". "זה בלי ספק היה מפתיע", נזכר אלדד, "כי אני חשבתי שאנשים מזהים בקלות מנהיג חלול, ומתברר שלא".

בלי "זועביז" - ועם ברית אחים מפתיעה

לפיד נישא על רוח המחאה החברתית שבמקום שתביא תומכים לשלי יחימוביץ' הסוציאליסטית שעמדה אז בראש מפלגת העבודה, נהרו למועמד הקפיטליסטי ששאל "איפה הכסף?" והפכו את מפלגתו לשנייה בגודלה בכנסת. "שמעתי את הדיבורים על גוש חוסם, אני רוצה להוריד את הדבר הזה מן השולחן", הצהיר אז. "אנחנו לא נעשה גוש חוסם עם חנין 'זועביז', זה לא דבר שהולך לקרות".

כשנתניהו הערים קשיים במסגרת הניסיונות לגבש ממשלה נולדה גם ברית האחים בין לפיד לנפתלי בנט, אז הראש הצעיר והנמרץ של "הבית היהודי" - שהצליח גם הוא להכות את הסוקרים ולהביא 12 מנדטים. השניים שיתפו פעולה אז לראשונה כשהודיעו שייכנסו לקואליציה של נתניהו רק כגוש אחד.

"לא הייתי מאוהדיו של נפתלי בנט, בוודאי לא של דרכו", משחזר יעקב פרי. "הברית הזאת היא בהחלט הייתה ברית מפתיעה". ואלדד חורץ: "ברית של אינטרסנטים שלא רחוקים זה מזה באידאולוגיה, כי הם באמת לא מונעי אידאולוגיה אלא מונעי דחף לשלטון, לא צריכה להפתיע אף אחד". קלוגהפט נזכר: "בנט הסביר לי את הסיפור של הברית ביניהם. הוא אמר: 'זה כמו 'יש לנו תיש' שמשחקים הילדים, וצריך להגיע עד הסוף בלי שהידיים יתפרקו. "אם נגיע עד הסוף בלי שהידיים שלנו יתפרקו נקבל מנתניהו מה שנרצה'. וכך היה".

"הלך ובחר בדרך הקשה - וזה לזכותו"

ברית האחים הוכיחה שלפיד יודע לשחק את המשחק הפוליטי, יכולת שרק הלכה והשתכללה עם השנים. כבר בתחנה הראשונה שלו כפוליטיקאי לפיד התיישב על כורסת שר במשרד האוצר. לכאורה, צעד מתבקש מצד מי שהבטיח במהלך הקמפיין  לדאוג למעמד הביניים, ומצד שני כפי שאמר פעם בטלוויזיה לנתניהו: "אני לא מבין כלום בכלכלה אז אתה צריך לתת לי תשובה קצרה, ושיבין אותה מישהו שלא מבין כלום בכלכלה".

אבל לפיד, כבר אמרנו, אדם חרוץ שניסה לצמצם פערים. הוא הקיף את עצמו באנשי מקצוע מעולים אלא שלא תמיד הוא הקשיב להם, והקדנציה שלו באוצר הייתה קצרה ושנויה במחלוקת. הוא אומנם הביא לצמצום הגירעון שירש מקודמיו - בין היתר על ידי העלאות מסים בניגוד להבטחות הבחירות שלו - ומצד שני הייתה ההתעקשות שלו על תוכנית מע"מ אפס לרוכשי הדירות, למרות הסתייגות כלכלנים בכירים, שבסופו של יום לא באמת השפיעה על מחירי הנדל"ן בטווח הארוך. "יאיר עשה טעות שהוא הלך להיות שר אוצר", מנתח פרי. "זה שהוא הלך ובחר בדרך הקשה זה עומד לזכותו. אבל הוא לא היה שר אוצר שייזכר בזכות הישגיו שלא היו".

אחרי שנתניהו פיטר אותו ואת ציפי לבני מהממשלה והוביל לבחירות, יש עתיד נחלשה ל-11 מנדטים. לפיד העדיף לשבת באופוזיציה, והתקופה הזאת תיזכר כנראה בעיקר בשל הקנס שחטף בגין היעדרויות רבות מדי מהמשכן. לקראת הבחירות ב-2019 לפיד היה אדריכל האיחוד של מפלגות 'יש עתיד' עם 'חוסן לישראל' של בני גנץ ותל"ם של בוגי יעלון, שצירפו אליהן אחר כך גם את גבי אשכנזי. למרות שהיה כבר פוליטיקאי ותיק יחסית ובעל כוח פוליטי גדול משל גנץ, מי שכונה פעם "יהיר לפיד" מחל על כבודו ונתן לרמטכ"ל לשעבר את ההובלה.

בנימין נתניהו, יאיר לפיד (צילום: קובי גדעון, לע"מ, חדשות)
לא האריך ימים במשרד האוצר. לפיד לצד נתניהו, 2014 | צילום: קובי גדעון, לע"מ, חדשות

"לפעמים ויתור יכול להיות נקודת חוזקה"

"הוא מבין שלפעמים ויתור שלו יכול להיות דווקא נקודת חוזקה", מסביר פרי. "אני חושב שזה גם סייע להתעצמות של יש עתיד". ואילו אלדד אומר: "הניסיון הזה, שבסופו של דבר כשל, היה צריך ללמד אותו לקח אחד שהוא לא למד, וזה הפתיע אותי -  הוא עכשיו שוב מחזר אחרי איזנקוט, ומביא עוד איזה משיח במדים לשעבר".

שנה ושתי מערכות בחירות אחר כך, החברים התפצלו כשגנץ נכנס לשבת תחת נתניהו, ולפיד ויעלון העדיפו להישאר בחוץ. לפני כשנה היה זה לפיד שקיבל את המנדט מהנשיא להרכיב ממשלה. שוב, במהלך שדרש ממנו ויתור לא פשוט, החליט לאפשר לנפתלי בנט לתפוס ראשון את תפקיד ראש הממשלה ברוטציה - למרות שידע שהסיכויים שרוטציה כזאת אכן תתקיים לא גדולים. "בסוף ההתבגרות של כל בן אדם וקל וחומר התבגרות של פוליטיקאי, היא דחיית סיפוקים", טוען קלוגהפט. "אני חושב שאת המבחן הזה של דחיית סיפוקים יאיר לפיד עבר בהצלחה יתרה".

יאיר לפיד בבית הנשיא (צילום: חיים צח, לע"מ)
"צריך ללכת על קמפיין 'גן הוורדים'". יאיר לפיד בבית הנשיא | צילום: חיים צח, לע"מ

מהקדנציה שלו כראש ממשלה חליפי ושר החוץ ייזקפו לזכותו בעיקר רוח החיים שהפיח במשרד החוץ וחיזוק הקשרים הבין-לאומיים של ישראל. אבל מנגד לא ישכחו לו גם את ההיעדרויות מקבינט הקורונה בימים שהמגפה הרימה ראש, ושורה של מינויים שנויים במחלוקת - כולל הניסיון להרחיק את חברת הכנסת המורדת ממרצ ג'ידא רינאוי זועבי עד לשגרירות בסין.

מפלגה בצלמו - ובלי "מורדים"

לפיד יגיע בשבוע הבא לראשות ממשלת המעבר כשמאחוריו סיעה מגובשת של 17 חברי כנסת, וסקרים שכרגע צופים שהמפלגה תחזק את כוחה, ובעיקר את כוחו. כי יש עתיד הוקמה בצלמו של לפיד. ולא במקרה השמות מתחרזים: המייסד והיו"ר דאג לעגן בתקנון קשיח את הכהונה שלו, פחות או יותר עד להודעה חדשה. הוא הפוסק האחרון בכל סוגיה: משיבוץ המועמדים ברשימה ועד התחום הפוליטי, ולא היסס גם להפעיל את סמכותו כשמישהו חרג מהשורה.

חברת הכנסת לשעבר, עדי קול, שהעזה להימנע בהצבעה בניגוד לדעתו, ספגה בשלב ראשון השעיה ואחר כך פרשה מהחיים הפוליטיים. עפר שלח היה חבר אישי וקרוב של לפיד, ממייסדי המפלגה ומנסחי המצע. אבל כשקרא לקיים פריימריז לראשות המפלגה בניגוד לדעתו של היו"ר, נתקל בכתף קרה ועזב בטונים צורמים.

חבר הכנסת והשר לשעבר, יעקב פרי, היה חלק מצמרת יש עתיד מתחילת דרכה בכנסת. שש שנים אחרי הגיש את התפטרותו בעקבות תחקיר 'עובדה' שבו עלה שבמשך שנים שיקר כשסיפר ששירת בצה"ל. הנושא לא הגיע למישור הפלילי, אבל פרי הפך למשקולת פוליטית. "חשבתי שכאיש ציבור נבחר, אחרי שהדבר הזה התגלה והוא לא נעים, אני צריך לקחת אחריות, ואני צריך להסיר את עצמי מהבמה הפוליטית", מסביר פרי.

לפיד לא אמר לך?

"לפיד אמר לי שאני אמתין, אבל בי נפלה ההחלטה ויצאתי לדרכי".

במבט מבחוץ, מסביר קלוגהפט: "הוא ידע לבנות מפלגה מאוד חביבה ומזמינה כלפי חוץ, וכלפי פנים מאוד 'מתוחזקת'. מי שלא בשורה, מבין את הרמז ומוצא את עצמו בחוץ. אגב, ככה צריך להתנהל בפוליטיקה".

ההבטחות שנותרו על הנייר

לפיד הוא סיפור הצלחה: מעיד על כך המסלול המהיר וחסר התקדים שעשה כשהמציא את עצמו מחדש כפוליטיקאי שהתברר כשקול, ולעיתים מתוחכם. חברי מפלגתו חתומים על שורה של חוקים חברתיים חשובים, כמו הסיוע לניצולי שואה וחוק הרווחה לאנשים עם מוגבלות. ההישג הגדול ביותר שלו עד כה הוא כנראה עצם הקמת ממשלת "רק לא ביבי", שזכתה גם לכינוי "הבלתי אפשרית".

ועם ההצבעה על פיזור הכנסת השבוע אפשר לסכם: רבות מההבטחות המרכזיות שלו מאז שנכנס לפוליטיקה נותרו על הנייר. הוא לא הצליח, ועד השבוע גם לא ניסה, להעביר את החוק שימנע מנאשם בפלילים להתמנות לראש ממשלה. האיש שרצה להגביל את מספר השרים ל-18 הוא זה שחתום על אחת הממשלות הגדולות בתולדות ישראל והנורווגים. והילדים של מעמד הביניים כבר מקימים את האוהלים מחדש בשדרות הערים.

"הפוליטיקאים, לצערנו, התחנכו כך שהם יודעים שהציבור לא בא איתם חשבון על הפרת התחייבויות", מפרט אלדד. "יאיר לפיד לא שונה בעניין הזה מאחרים". וקלוגהפט אומר: "אין בן אדם שמגיע לתפקיד הזה ואתה לא תגיד שהוא באיזשהו מקום שיקר לציבור שלו. על נתניהו אמרו את זה במיליון תחנות, על אריק שרון בוודאי אמרו את זה כשאמר 'דין עזה כדין תל אביב' ואז פינה את גוש קטיף, על רבין אמרו את זה, וגם על בגין אמרו את זה בסיני. זאת אומרת, חלק מתנאי הקבלה לראש ממשלה זה כנראה גם יכולת להפר מילה שלו, ויאיר לפיד נכנס למועדון".

בשנה האחרונה לפיד הפך למנהיג הבלתי מעורער של המרכז-שמאל. אבל מה שיקבע אם יישאר בלשכת ראש הממשלה גם אחרי הבחירות היא השאלה אם יצליח לפרוץ גם לקהלים אחרים, בזמן שנתניהו יעשה הכול כדי להשחיר אותו.

"הייתי רוצה לקוות ולהאמין שאנשים בסוף רוצים אדם שינהיג את המדינה הזאת, שיש לו תכונות נורא נורא חשובות כמו אחריות, מוסר, יושרה, נאמנות", מוסיפה דפנה שפיגלמן. "אז אני מקווה שאנשים ינקו את כל רעשי הרקע, ויעשו את הבחירות הנכונות". לעומתה, אריה אלדד אומר: "אני חושב שנראה את יאיר לפיד כראש ממשלה בערך חצי שנה, ואני מקווה שישראל לא תצטרך לעמוד במבחנים קשים מאוד בתקופה הזאת, כי אחרת יצטמצמו שעות השינה שלי בלילה".

ולקלוגהפט יש עצה: "אני חושב שיאיר לפיד צריך בקמפיין שלו בעיקר להתמקד במה שנקרא 'קמפיין גן הוורדים' – 'אני ראש ממשלה, אני עסוק בפגישות, אני עסוק בישיבות קבינט. אני עסוק בלנהל, אני עסוק בענייני המדינה'. הוא צריך לייצר לציבור תחושה שהיה כבר מספיק כאוס - החלפנו שלושה ראשי ממשלה בשנה ואולי זה לא כזה רע לא להחליף רביעי. ואם הוא יצליח אז אולי הוא עוד יוכל להפתיע. ואם לא להפתיע, לפחות שנתניהו לא יפתיע". 

ישראל הולכת לבחירות - סיקור נרחב ב-N12: