N12
פרסומת

המודעות המזויפות בפייסבוק ממשיכות, והפעם הקורבן היא ירדנה ארזי

לאחר התחקיר המטלטל על 16 מיליארד הדולר שמטא מרוויחה ממודעות של הונאות ברשתות שלה, ההתחזויות לא מפסיקות. כעת ירדנה ארזי הופכת שוב לקורבן במודעה למכירת תכשיר לטיפול בכאבי פרקים בעזרת סרטון דיפ פייק שלה בפייסבוק. במקביל, בכיר במטא ישראל אמר היום בדיון בכנסת בתגובה לנושא ההונאות, כי בחברה עובדים על מנגנון אימות למפרסמים פיננסיים שיתחיל לפעול בתחילת 2026

יונתן אפולט
פורסם:
מודעה מזויפת ירדנה ארזי
מודעה מזויפת ירדנה ארזי | צילום: צילום מסך
הקישור הועתק

מודעות מזויפות ברחבי מטא הפכו למכה של ממש. בין אם זה באינסטגרם או בפייסבוק - ניתן למצוא לא מעט כאלה, כאשר מדי פעם הנוכלים מתחזים לדמויות מפורסמות כמו מושיק רוט, איל ולדמן ועוד.

רק השבוע סוכנות הידיעות רויטרס חשפה כי מטא הרוויחה כ-16 מיליארד דולר מאותן 15 מיליארד מודעות שנצפו על בסיס יומי בשנת 2024, והפעולות שעשתה כדי לעצור אותן היו כמעט אפסיות. מטא ציינה כי מאז היה שיפור גדול בחסימת פרסומות מזויפות בקנה מידה גדול, וכי במהלך 15 החודשים האחרונים כמות דיווחי המשתמשים על מודעות הונאה ירדה ביותר מ-50%. למרות זאת, יש לציין שמאז עליית ה-AI אולי כמות ההתחזויות בקנה מידה גדול הצטמצם, אך כל כך קל לעשות אותן, שמדי יום צצות מודעות חדשות.

אותן מודעות שגרמו למספר רב של ישראלים ליפול בפח ולהפסיד סכומי כסף נכבדים, גרמו אפילו לרשות לניירות ערך להתערב. הרשות איימה על מטא כי תיזום חקיקה בכנסת שתחייב אותה להילחם בהונאות בפלטפורמות שלה, בעיקר בפייסבוק. ספי זינגר, יו"ר הרשות לניירות ערך, אמר בדיון בוועדת המשנה: "ניסינו להגיע להסכמות ולהבנות מול הרשתות החברתיות. אנחנו עומדים בפני אתגר שנכון לעכשיו עדיין לא פתרנו אותו".

היום איגוד האינטרנט הישראלי הזהיר בפני קמפיין דיפ פייק חדש המתחזה לזמרת ירדנה ארזי ומקדם תכשירי בריאות מזויפים. ארזי אמרה: "מדובר בתופעה מבהילה, מדאיגה ובעיקר מקוממת. אני נחרדת בכל פעם מחדש כשאני נתקלת בקמפיינים מזויפים ושקריים שעושים שימוש בשמי ובדמותי. 

העובדה המטרידה ביותר היא שאין באמת מענה למי שדמותו נגזלה ביד עבריינים. לא המדינה, לא רגולציה, לא מצד הרשתות החברתיות שמשמשות פלטפורמה להונאה ואפילו לא מערכת המשפט. התרגלנו למציאות הזויה, שבה העבריינים והרשתות החברתיות מתעשרות על גבם של אזרחים תמימים, שלא תמיד יכולים להבחין שמדובר בהונאה, ועל גבן של דמויות ציבוריות שנותרות חסרות אונים מול גניבת הדעת הזו".

פרסומת

ארזי פנתה לאיגוד האינטרנט הישראלי לאחר ששוב הפכה מטרה לדיפ פייק. באיגוד פועלים בשעה זו מול חברת מטא וגורמים נוספים בכדי לגדוע את הקמפיין. בסרטון נראית דמותה המזויפת של ירדנה ארזי כאשר היא מקדמת תכשיר לטיפול בכאבי פרקים. כפי שבאיגוד האינטרנט הישראלי מציינים, אך ניתן לשים לב לכך לבד, בניגוד לסרטונים קודמים הפעם מדובר בדיפ פייק מקצועי יותר שנראה אמין בהרבה. 

ארזי אינה היחידה שנוכלים משתמשים בדמותה ובשמה בכדי לקדם הונאות שקשורות בתחום הבריאות. בחודשים האחרונים ניתן היה למצוא סרטונים של ד"ר חן קוגל, פרופ' רוני גמזו ודמויות מוכרות נוספות שחוו את אותה התופעה. באיגוד האינטרנט מוסיפים שברוב המקרים, אנשים שנופלים בפח לא רק שמשלמים כסף, אלא גם לא מקבלים בתמורה שום מוצר. סכנה עתידית היא שכל אחד שנופל בתרמית נכנס לרשימה תפוצה של "קורבנות קלים" שאפשר לחזור לטרגט עם מודעות נוספות. 

מודעה מזויפת ירדנה ארזי
מודעה מזויפת ירדנה ארזי | צילום: צילום מסך
פרסומת

יונתן בן חורין, מנהל קו הסיוע לאינטרנט בטוח באיגוד האינטרנט הישראלי, אמר: "אם בעבר נוכלים הסתפקו בעריכות גרפיות פשוטות יחסית הרי שכיום נעשה שימוש גובר בטכנולוגיות של דיפ פייק ובינה מלאכותית. טכנולוגיות אלו מאפשרות ליצור מודעות מזויפות ואתרי הונאה במהירות ולהפעיל מערכי פרסום אגרסיביים הנראים אמינים לחלוטין. ישנה בעיה קשה עם הפלטפורמות שמאפשרות את הקמפיינים האלה - חברת מטא, גם כאשר היא מסירה את הקמפיינים המזויפים, דפי הפייסבוק עצמם נותרים פעילים לרוב וכך הנוכלים יכולים להעלות גרסאות חדשות של הקמפיין שוב ושוב.

"כך ממש במקרה של ירדנה ארזי - הקמפיין ב'כיכובה' עלה כבר בחודש יולי, חלק מהמודעות הוסרו על ידי מטא, אך הדף עצמו והחשבון שמפעיל אותו לא הוסרו, ולכן הקמפיין ממשיך להתגלגל. מדובר באנשים שמשלמים מחירים כבדים ביותר, פגיעה בשמם הטוב והתסכול הוא שאף אחד לא לוקח אחריות על העניין - לא המדינה ולא הפלטפורמות".

פנינו למטא להתייחסות למקרה של ארזי, והם הפנו אותנו לדבריו של יהודה בן יעקב, מנהל מדיניות ציבורית במטא, היום בדיון בכנסת שעסק בנושא ההונאות באופן כללי. בן יעקב הבהיר: "חשוב לי לומר באופן חד משמעי - אנחנו לא רוצים עברייני הונאה על הפלטפורמות, ואנחנו לא מאפשרים לעברייני הונאה להישאר על הפלטפורמות שלנו בגלל הכסף שהם מוציאים". 

פרסומת

הוא חשף כי מטא מריצה בשבועות האחרונים טסט לכלי אימות חדש למפרסמים פיננסיים שמציגים מודעות בישראל, במטרה לא לאפשר לנוכלים לפרסם בפלטפורמה. "הכוונה היא לבצע את הבדיקות ואחרי שנוודא שהמוצר מוכן, להשיק אותו באופן מלא בחציון הראשון של השנה הבאה". 

בנוסף, ציין כי אימות מפרסמים הוא עדיין לא פתרון הרמטי, וכי מרבית ההונאות מקורן בארגוני פשיעה מאוד מתוחכמים וגלובליים, שעושים שימוש בטכניקות מתקדמות, כולל זיוף מסמכים וזהויות.