N12
פרסומת

אחרי וואטסאפ: משתמשים בישראל מדווחים על גל חסימות גם באינסטגרם

נחסם לכם האינסטגרם בימים האחרונים? אתם לא לבד. ישראלים מדווחים על כך שנחסמו בפלטפורמה של מטא ללא כל סיבה, כאשר מומחה לאבטחת חשבונות אומר כי ייתכן שמדובר במתקפה יזומה שמובילה לדרישות כופר בוואטסאפ. ומה אפשר לעשות? לא יותר מדי. פנינו למטא, והנושא נמצא בבדיקה

דנה גוטרזון
פורסם: | עודכן:
חסימה באינסטגרם וכופר בוואטסאפ
חסימה באינסטגרם וכופר בוואטסאפ
הקישור הועתק

אחרי גל החסימות בוואטסאפ, משתמשים בישראל מדווחים מאז אתמול על חסימות גם באינסטגרם, פלטפורמה נוספת של מטא.

"קמתי בבוקר ונחסם לי החשבון באינסטגרם בלי סיבה כלשהי", פרסמה משתמשת בקבוצת הפייסבוק הגדולה לנשים, סשא. בתגובות היא גילתה שהיא לא לבד: "מזדהה איתך, זה קרה לי הבוקר פעם ראשונה, ואין מתסכל כזה", כתבה אחת. "גם לי זה קרה, שלושה חודשים לא הצלחתי להחזיר, חשבון של 15 שנים, 16 אלף עוקבים. החלטתי לפתוח חדש", סיפרה אחרת. בתגובה אחרת נכתב: "לצערי זה קרה לי גם, והדבר היחיד שעזר זה לשלם לעורך דין שישלח מכתב התראה".

אושר רווח, מומחה באבטחת רשתות חברתיות, אומר כי לפי הפניות שהגיעו אליו אתמול מדובר בגל שתופס תאוצה, וכי במהלך היום פנו אליו כמה עשרות משתמשים שנחסמו.

"לא רוצה לזרוע בהלה, אבל נראה שהתחילה מתקפה יזומה על חשבונות אינסטגרם", הוא אומר בשיחה עם mako. לדבריו, לפי המידע שבידיו, ייתכן שמדובר בקבוצה גדולה מטורקיה שמדווחת על חשבונות של ישראלים כדי להביא לחסימתם, ובהמשך מבקשת כופר בוואטסאפ כדי לסייע בפתיחתם.

הוא מסביר כי גורמים אנטי-ישראלים מטרגטים מטרגטים ישראלים שיש להם כפתור צור קשר בעמוד או את המספר גלוי, מפעילים בוט שמדווח על החשבון בכמויות, מה שמוביל לירידה שלו מאינסטגרם. אחר כך, באמצעות מספר הטלפון הגלוי, הם יכולים למצוא את את אותו משתמש בוואטסאפ ולבקש ממנו כופר.

רווח מסביר כי לפי הפניות שקיבל, החסימה מופיעה בלי טריגר ברור מצד המשתמשים. הסיבה שמופיעה בחלק מהמקרים היא "יושרת החשבון וזהות אותנטית" - כלומר, לפי ניסוח הפלטפורמה, חשד להתחזות לאדם אחר.

לדבריו, הגל הנוכחי נראה כמו שילוב של מתקפה יזומה ושל באג נוסף במטא. "זה חוסם את חשבון המקור ואת כל החשבונות שהיו מחוברים באותו מכשיר", אומר רווח. כדוגמה, הוא תיאר מצב שבו אם חשבון אחד נחסם, החסימה יכולה להתפשט בהדרגה לחשבונות נוספים שהיו מחוברים מאותו מכשיר ב-3 החודשים האחרונים.

רווח מוסיף כי סביב החסימות והפתיחה של חשבונות קיימת לדבריו "תעשייה שלמה" בטלגרם, שמגלגלת "מיליוני דולרים בשנה". לטענתו, בחלק מהמקרים מי שמסייעים בפתיחת חשבונות הם עובדי מטא בדרג תמיכה נמוך שיש להם הרשאות מספקות לכך. הוא אומר כי בגל הנוכחי עדיין לא ראה חשבון מוכר שנחסם, אך בעבר חשבונות של מפורסמים נפתחו בשיטות דומות.

פרסומת

למטא כאמור אין שירות לקוחות, כך שעליכם לערער ברגע שקיבלתם את הודעת החסימה. במידה שהגישה לחשבון נחסמה והערעור הרגיל נדחה, אפשרויות הפעולה של המשתמשים הופכות למוגבלות ביותר. רווח מסביר כי הפתרונות המרכזיים כעת כוללים פנייה לצינורות משפטיים או ניסיון לעקוף את המערכת האוטומטית: "אם הערעור לא צולח אז מפעילים עורך דין, או שמנסים לרכוש מטא וריפייד (Meta Verified) ומקווים שתיפלי על נציג ולא על בוט", הוא אומר.

פנינו למטא, והנושא נמצא בבדיקה.