"זה משבר בתוך משבר", אומר ירון ויצנבליט, שותף וראש פרקטיקת הביקורת ואשכול ההייטק ב-PwC ישראל על שנת 2023 בהייטק הישראלי. "אנחנו מגיעים תיכף לשמונה רבעונים שבהם אנחנו במשבר מתמשך, ואין צפי לסיום. בשונה ממשברים קודמים שישראל נפגעה ויצאה מהם מהר מאוד, הפעם זה נראה כמו משבר שלא מצליחים לצאת ממנו. ואני מסתכל קדימה בניסיון להבין כמה זמן אפשר למשוך משבר כזה".

"אזעקה? תן לי כמה דקות ונמשיך מאיפה שהפסקנו"
"יש חברות שתוך כמה חודשים עלולות להיסגר"
70% מחברות ההיי-טק מדווחות על פגיעה במלחמה

לפי דוח האקזיטים של פירמת ראיית החשבון והייעוץ PwC ישראל, שנת 2023 ראתה שפל של עשור במספר עסקאות ההנפקה והרכישה בהייטק הישראלי. הדוח משקף ירידה של 56% בהיקף הכספי של העסקאות, שהסתכמו השנה ב-7.5 מיליארד דולר בלבד. לעומת שנת השיא של 2021 מדובר כבר בירידה של 91% בשווי המצטבר של עסקאות אקזיט בהיקף של 10 מיליון דולר ומעלה.

הירידה והצמצום אפיינו גם את שאר המדדים. ממספר העסקאות - ירידה של 70% מ-72 בשנת 2022 ל-45 בלבד השנה - ועד לגודל העסקה הממוצעת, שירד בכ-30% מ-235 מיליון דולר ל-167 מיליון דולר בלבד.

"כל אחד מנסה לשים את האצבע איפה זה התחיל", אומר ויצנבליט. "בין הרבעון הראשון לרבעון השני של 2022 נוצר המשבר הגלובלי ושם באמת ראינו את הנחיתה, קודם כל בשוק ההנפקות שממש קפא ואחר כך נחיתה די גדולה במספר העסקאות. חשבנו שזה רק משבר גלובלי, שכולם חווים אותו ושתכף הוא יחלוף. אחר כך הגיע השבר הפוליטי שפגע בהייטק, שפגע בסנטימנט כלפי ישראל מצד המשקיעים. ועכשיו זו המלחמה שפוגעת בנו".

התלות בסייבר גבוהה מתמיד

ויצנבליט מציין כי בתקופה המשברית שעבר הענף, הדומיננטיות של תחום הסייבר הפכה לחזקה מתמיד. "מתוך 45 עסקאות, 19 היו מתחום הסייבר, בסכום של כ-3.8 מיליארד דולר", הוא מציין. "זה כ-51% מהשווי הכולל של העסקאות. מי שהציל את השנה הזו אלו חברות הסייבר. הסייבר תמיד היה משמעותי אבל הפעם זה ממש הדבר היחיד שהחזיק אותנו. אם בוחנים את העסקאות המשמעותיות בגובה של יותר מ-200 מיליון דולר, ומנטרלים את שתי ההנפקות שהיו השנה, נשארים עם 100% עסקאות בתחום הסייבר.

"מזל שיש לנו חברות סייבר, שיש פה עוצמה ישראלית של התחום הזה. אבל אם לא היינו במשבר כל כך מתמשך, אולי העסקאות היו גבוהות יותר. וחשוב לזכור שלא נוכל לעולם להסתמך רק על תחום הסייבר. יש פה עוד תחומים שחייבים לפתח אותם. אם דברים יסתדרו, צריך כאן התערבות ממשלתית אמיתית על מנת לחזק את תחומים נוספים, שנוכל לייצר כאן אווירה של יזמות בתחומים נוספים".

הנפקת חברת אודיטי Oddity Tech בנאסד"ק  (צילום: 2023 Nasdaq, Inc. / Vanja Savic)
ההנפקה של אודיטי בנאסד"ק, השנה | צילום: 2023 Nasdaq, Inc. / Vanja Savic

בסך הכל ביצע ההייטק הישראלי שלוש הנפקות בשנה החולפת, כולן בארה"ב, של חברות בשווי מצטבר של 2.5 מיליארד דולר. מתוך סכום זה, כמעט 2 מיליארד דולר הם השווי בהנפקה של חברת הקוסמטיקה אודיטי, בעלת רשת איל מקיאג', שמשווקת את עצמה כיום כחברת טכנולוגיה. לשם השוואה, ב-2022 בוצעו 13 הנפקות, מהן 8 בארה"ב והשאר בישראל.

ההנפקה של אודיטי היתה העסקה היחידה ב-2023 שחצתה את רף מיליארד דולרים. זאת לעומת 2 עסקאות מעל שווי זה ב-2022 ו-21 עסקאות הנפקה בשווי של יותר ממיליארד דולר ב-2021.

"נדרשת התייצבות פוליטית אמיצה"

"רציתי להסתכל קדימה, אז הלכתי אחורה", אומר ויצנבליט. "בדקתי מתי היו 45 עסקאות בישראל, וזה היה ב-2013. חזרנו לאחור בעשור. אני חושב שאם יש מדינה שהכלכלה שלה מושפעת מביטחון ומפוליטיקה באופן דרמטי זה אנחנו. בהנחה שהמלחמה הזאת עוד תימשך ותיגמר באופן שהוא יחסית טוב, ושהמשבר הפוליטי לא יחזור - אנחנו יודעים שיש משקיעים שעדיין רוצים להגיע, יש כסף שרוצה להגיע, קרנות כן יכולות לגייס כסף. מה שחסר היום זו חברות סטארט-אפ.

מחאת ההייטקיסטים (צילום: עופר חן)
מחאת ההייטקיסטים | צילום: עופר חן

"חברות סטארט-אפ לא מוקמות באותה מידה [כמו בעבר] ובטח שלא מעולמות יותר נועזים שהם לא רק סייבר. וכאן אין שום אלטרנטיבה אחרת. אם לא תהיה התייצבות פוליטית אמיצה והתערבות פוליטית אמיתית, אני לא יודע מה יהיה פה. וחבל, משום שיש הרבה כספים שרוצים להגיע לפה וצריך לעודד מחדש את היזמות גם באזורי סיכון שהם בסגמנטים נרחבים ואחרים. וכאן הממשלה צריכה להתערב. אני אופטימי, אבל אני רואה שאנחנו בנקודה קריטית.

"אני מקווה שהיזמים הישראלים שיצמחו כאן יעשו את זה כאן בארץ", מציין ויצנבליט, תוך שהוא רומז לשיח לפיו השלכות המהפכה המשפטית דחפו יזמים לבחון הקמת חברות חדשות בחו"ל. "אם נשפוט לפי הרוח האזרחית שהיתה פה, שהיא הרוח שהפיחה כאן את ההייטק, אני מניח שהכספים שהיו בישראל יפגשו חברות טובות ונראה תקומה וצמיחה. כל אפשרות אחרת היא הרת אסון".